Батат. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів. Рекомендації курортної медицини Карпат
Найближчий «побратим» нашої картоплі, батат не дуже звичний для Карпат і України в цілому. А ось населення тропічних країн буквально не може обійтися без нього. Солодку картоплю люблять у багатьох країнах Центральної та Латинської Америки, Європи, і недарма: її корисні властивості багато в чому перевершують переваги звичайної картоплі.
Саме через високий вміст цукру цю культуру називають солодкою картоплею. Велика кількість цукрів і крохмалю (до 30%) роблять батат дуже поживним продуктом – він набагато калорійніший за звичайну картоплю. Крім того, батат перевершує "класичну" картоплю за вмістом клітковини, кальцію, аскорбінової кислоти й заліза. Водночас, подібно моркві, сорти з яскраво-жовтою або помаранчевою м'якоттю містять значну кількість каротину.


Читайте також:

Фруктове літо. Поради курортної медицини Карпат

Складові здоров'я і довголіття. Поради курортної медицини Карпат

Зелений чай. Лікувальні та корисні властивості. Курортна програма дієтичного харчування

Овочі, фрукти, зелень - не просто користь, а скоріше необхідність в нашому раціоні

Вишня. Корисні й лікувальні властивості звичайних продуктів

Буряк червоний. Лікувальні та корисні властивості

Помідор. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів. Рецепт

Абрикос. Корисні й лікувальні властивості звичайних фруктів

Баклажан. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів

Карпатський біойогурт. Лікувальні властивості звичайних продуктів

До складу батату входить багато калію, який відповідає за скорочення наших м'язів і нервових закінчень, а також надає заспокійливу дію. Тому коренеплід дуже корисний при стресах і неврозах, втомі й безсонні.
Високий вміст в бататі вітаміну С - найпотужнішого антиоксиданту, допомагає запобігти розвитку онкологічних захворювань: як стверджують результати досліджень в США - вживання в їжу одного коренеплоду на добу значно знижує ризик виникнення раку. А завдяки поєднанню цього вітаміну с бета-каротином батат сприяє виробленню колагену, необхідного для збереження еластичності й пружності шкіри.
Будучи джерелом ніжної клітковини, батат рекомендований людям, що страждають розладами травлення. Солодка картопля діє як обгортальний засіб, зміцнює слизову оболонку органів шлунково-кишкового тракту, запобігаючи тим самим розвитку гастриту і виразки.
Батат може похвалитися і ще одним важливим компонентом - жіночим гормоном прогестероном (прогестерон-андрогенний стероїд і прогестагенний статевий гормон, який впливає на менструальний цикл, вагітність і ембріональний розвиток). Завдяки цій складові батат надзвичайно корисний для жінок в період клімаксу.


Підпишіться на наші новини

Як вибирати коренеплоди батату. Рекомендації курортної медицини Карпат.

Коренеплоди повинні бути твердими, зі щільною і гладкою шкіркою. Якщо ж на бататі з'явилися м'які темні плями або шкірка плоду почала морщитися і знебарвлюватися, значить, батат вражений гнилизною, яка надає йому неприємні запах і смак. Віддавайте перевагу плодам середнього і дрібного розміру, їх смак яскравіше і насиченіше, ніж у великих екземплярів.


Як готувати батат. Рекомендації курортної медицини Карпат.

Батат можна вживати як сирим, просто натерши його на тертці або додавати до салатів, так і відвареним або запеченим. Солодкувате пюре з батату відмінно підійде для дитячого харчування: корисно, смачно і без зайвого цукру. Корисний і сік батату, особливо в поєднанні з соком яблука, моркви або селери. Завдяки солодкуватому мучнистому смаку коренеплід чудово поєднується й з кислими продуктами й гострими приправами: додавання апельсинової цедри, лимонного соку, каррі або перцю зробить блюда з батату не просто корисними, але і неймовірно смачними.
І найголовніше: їжте солодкий батат разом зі шкіркою, адже це найбільш корисна частина коренеплоду.


Для чого треба їсти батат:

- краса і здоров'я шкіри
- зміцнення нервової системи
- профілактика ракових захворювань