Базилік. Корисні і лікувальні властивості звичайних продуктів.
Базилік живильні та лікувальні властивості. Карпатська кухня як і будь-яка інша кухня гір славиться своїми поживними, корисними і навіть лікувальними властивостями.


У Карпатах кажуть назва базиліка походить від грецького слова basileus - «цар»

Ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі він користувався популярністю, яку не втратив й донині: неможливо уявити собі італійську пасту або соус песто без цієї ароматної трави. У стародавніх Карпатах «Достойний царів» базилік використовувався не тільки як пряність, але і як лікарський засіб.


Як правильно вибирати базилік.

Свіже листя базиліку має бути еластичним, забарвленим у відтінки від темно-зеленого до насиченого фіолетового, без чорних або жовтих плям, інші кольори та відтінки свідчать про насиченость хімічною органікою. Темне окантовування на листках говорить про те, що вони підморожені.


Базилік - як правильно готувати. Поради карпатської кухні.

Базилік, як і будь-яка інша зелень, найбільшою цінністю володіє в свіжому вигляді. Щоб дуже корисні ефірні олії які містить базилік - потрапляли в страви, а не залишалися на обробній дошці, листя базиліка краще рвати, а не різати. Оскільки ефірні олії легко руйнуються при нагріванні, зелень слід додавати в блюдо у кінці приготування. Мало хто знає, що базилік використовують не тільки у свіжому, замороженому і засушеному вигляді; його ще й солять. У Карпатах листя базиліка додають у салати, заправки, соуси та підливи, його насінням ароматизують домашні напої. Базилік чудово підкреслює смак будь-якого виду м'яса, риби, морепродуктів, а поєднання його з помідорами давно вже стало класичним у літніх овочевих салатах.


Основні корисні та лікувальні властивості базиліка:

- зміцнення нервової системи
- захист від інфекцій
- нормалізація властивостей згортання крові
Базилік по праву можна помістити на п'єдестал пошани за вмістом вітаміну К, якій сприяє зміцненню кісткової системи людини і забезпечує згортання крові. Проте саме із-за останньої властивості базилік протипоказаний людям, що приймають антикоагулянти: розріджуючи кров властивості цих препаратів блокуються вітаміном К.
Більшістю своїх цілющих властивостей базилік зобов'язаний вмісту в ньому ефірних олій, які активно вбивають шкідливі мікроорганізми в крові та тілі людини. Будучи природнім антибіотиком, це рослина в стані дуже ефективно захищати організм людини від багатьох бактеріальних і вірусних інфекцій.


Мольфари Карпат стверджують, що базилік дуже ефективне заспокійливий засіб.

Недарма у Карпатах страви з цією ароматною травою рекомендують людям, схильним до безсоння та стресу. Свіжий базилік не тільки захистить від безлічі бактеріальних інфекцій, а й заспокоїть нерви, зміцнить кістки. Захистить від шкідливих проявів навколишнього середовища. Останні наукові дослідження в Європі довели, що базилік спроможний виводити з організму важкі метали та радіонукліди. Базилік також в змозі підтримати гостроту зору навіть у досить похилому віці. Природній пігмент лютеїн якій міститься в ньому (та його ізомер зеаксантин) допоможе оптиці очей ще довгі роки залишатися сфокусованою.
Базилік відноситься до м'яких прянощів тому не протипоказаний дітям та вагітним.