Карпатська програма харчування для здоров'я серця і судин.
Здорове харчування карпатськими натуральними продуктами, карпатська вода і чисте гірське повітря починає надавати позитивний вплив на серце та судини вже через 2-3 тижні від початку вживання, застосування, тобто періоду відпустки у Карпатах цілком достатньо щоб істотно оздоровити своє серце, судини та кров.  Проте, звісно, стабільний ефект може бути досягнутий лише до кінця першого року. Дотримуватися здорового харчування слід все життя, бо навіть кілька тижнів порушення можуть призвести до несприятливих наслідків, наприклад утворенню атеросклеротичних бляшок, які дуже важко прибрати.
Перший крок. Оцініть масу свого тіла (згідно ІМТ – індексу маси тіла) і, якщо вона в межах норми, харчуйтеся відповідно до наведених рекомендацій.
При ожирінні III ступеня необхідні консультація лікаря, обстеження та лікування в амбулаторно-поліклінічних умовах. Як при ожирінні I-II ступеня, так і значному надлишку маси тіла (ІМТ = 28-29,9) краще всього почати з контрастно-розвантажувального тижня. Потім домагатися поступового зниження маси тіла та зміцнення серця як з допомогою фізичних навантажень та розвантажувальних днів (у плані харчування) 2 рази в тиждень, так і переважного вживання корисних продуктів, обмеживши висококалорійні в інші дні тижня.
Незначні перевищення маси тіла (ІМТ=25-27,9) підуть самі собою при виконанні даної програми для здоров'я серця і регулярному контролі за власною вагою.
Другий крок. Перейдіть на 5-6-разове харчування, рівномірно розподіляючи їжу по прийомам. Рясна їжа веде до підняття діафрагми, здавлювання серця та ускладнення у його роботі.
Третій крок. Використовуйте кулінарні способи зменшення кількості жиру, холестерину і солі в харчуванні, користуючись посудом з антипригарним покриттям, з нержавіючої сталі, зрізуючи жир з м'яса, видаляючи шкіру з птиці, туша овочі в бульйоні, замінюючи незбиране молоко знежирене, а сіль - на суху морську капусту і зелень.
Четвертий крок. Поступово розширюйте коло корисних для серця продуктів, зменшуючи частку продуктів, що роблять шкідливий вплив на серце.
П'ятий крок. Використовуйте калієві і магнієві розвантажувальні дні, спочатку один раз в тиждень, а потім два, краще в середині і наприкінці робочого тижня. Шостий крок. Протягом перших двох місяців програми доведіть щоденне фізичне навантаження до 1,5-2 годин - ходьба 2-3 рази на день по 45 хвилин, їзда на велосипеді, плавання.
Сьомий крок. Киньте палити як можна швидше, хоча б на період відпочинку в Карпатах
Восьмий крок. Обмежте вживання алкоголю або замініть усі алкогольні напої на червоне вино спочатку до 250 г сухого червоного вина в день, а потім поступово зменшуючи перейдіть на червоні виноградні соки. Інші види алкоголю взагалі виключіть.
Дев'ятий крок. Переведіть на здорове харчування для серця своїх рідних; причому чим раніше ви це зробите, тим краще для них, особливо для дітей, бо звички в харчуванні формуються з дитинства, а здорові і чисті судини і серце ніколи не принесуть їм клопоту в майбутньому.


Корисні для серця продукти. Поради карпатської курортної медицини

• молочні продукти
• фрукти, ягоди та овочі, цільнозернові продукти зі злаків, харчові волокна цих продуктів.
• жири річкової і морської риби, лінолева жирна кислота (усі види рослинних олій), ліноленова і олеїнова жирні кислоти рослинних олій, горіхів, насіння, а також самі горіхи.
• калій, кальцій, магній, селен.
• фолієва кислота.
• флавоноїди фруктів, ягід, овочів, чаю, шоколаду, червоного вина.
• продукти зі сої.
• невелика кількість вживання алкоголю, оптимально - не більше 100 мл натурального червоного вина в день.


Шкідливі продукти для серця. Поради карпатської курортної медицини.

• насичені жирні кислоти тварини (м'ясні, молочні) жири, тверді маргарини і кулінарні жири, а також транс-ізомери жирних кислот.
• натрій (кухонна сіль) і багаті сіллю продукти.
Список слід доповнити надмірним споживанням енергії (ожиріння) і будь-якого алкоголю, а також нітритами ковбасних виробів, які зв'язують кисень крові, порушуючи забезпечення їм серця. Слід застерегти від надмірного вживання деяких дикорослих та лікарських рослин: кропива і звіробій істотно підвищують згортання крові.
У наступних статтях ми детальніше розповімо про дієти і кулінарних стравах насичених необхідними для здоров'я серця і судин. Підписуйтесь на новини нашого сайту в соціальних мережах.