Карпатська національна кухня, страви, смаки, традиції
Карпати здавна славиться своєю національною кухнею. Борщі, різні борошняні вироби (пампушки, паляниці, галушки, вареники, коржі тощо), блюда з м'ясних (печеня, ковбаси, буженина, дичина, птах та ін), рослинних і молочних (ряжанка, сирники) продуктів, напої з фруктів і меду добре відомі всьому світу.
Карпатська кулінарія налічує тисячі рецептів. Деякі блюда мають багатовіковий «стаж», як, наприклад, знаменитий український борщ, для приготування якого зазвичай використовується до 20 видів різних продуктів.

 

В далеку карпатську давнину ця страва носила назву «вариво зі зіллям».

З тієї пори пройшли століття. В даний час налічується до 30 способів приготування борщу (київський, полтавський, львівський, волинський, галицький, чернігівський та інші).
Надзвичайно різноманітний асортимент м'ясних страв в карпатській кухні: крученики, завиванці, фарширована птиця та овочі, шпиговане салом та часником м'ясо і ін. Причому м'ясні продукти для других страв в процесі приготування проходять досить складну обробку - спочатку їх обсмажують або варять, а потім тушкують або запікають; це зберігає аромат і надає їм соковитість. Особливо смачні страви з м'яса, що готуються в порційних горщиках.


Читайте також:

Страви Карпат. Які Вам обов'язково треба спробувати

Національна кухня Карпат, страви, історія, сучасність

Кулінарна музика карпатських гір


Значне місце в харчуванні Карпат здавна займає риба.

Улюблені страви українців - карась, запечений у сметані; щука тушкована з хроном; короп, тушкований з луком або в сметані; форель запечена з білими грибами та раками; рибні крученики та ін.
Популярні у Карпатах також різні каші: пшоняна, гречана, гарбузова та ін.  У селах Карпат поширена лемішка — її варять з гречаної муки і їдять з парним молоком, а на Буковині її їдять зі сметаною або з цибулею, підсмаженою на соняшниковій олії. З гречаного борошна печуть гречаники, (хліб та книші). Постійно присутні в карпатському меню найрізноманітніші борошняні блюда: вареники, галушки, шулики, книші, гречаники, коржі і ін.


Винятково важлива роль відводиться в карпатський кухні овочам.

Їх вживають як в сирому вигляді, так і у вигляді гарніру до жирної м'ясної їжі. Подають овочі у вареному вигляді до різних перших страв, а також як самостійне друге блюдо. Найбільш поширені такі овочі, як буряк, картопля, помідори, огірки, морква, гарбуз, кабачки, баклажани, перець. Для карпатської кухні характерне вживання бобових. Їх додають до інших овочів, у перші страви, фарші. Вони можуть бути і самостійними стравами. Здобули широку популярність у карпатській кухні страви з яєць, та насамперед - яєчня з салом, або з беконом.


Одним з улюблених і найбільш вживаних продуктів у Карпатах є свиняче сало.

Сало їдять у Карпатах не тільки смаженим, але і сирим, солоним, вареним, копченим, ним шпигують будь-яке інше, не свиняче м'ясо (для додання більшої соковитості). Воно навіть вживається в солодких десертах у поєднанні з цукром або патокою (наприклад «крученики», смажені на салі).


З XVI—XVIII століть значне місце в харчуванні Карпат займає рослинне масло або олія,

як жирова основа для приготування страв. Сьогодні уявити собі український стіл без нього просто неможливо. Воно буває двох видів: олія гарячого жиму з сильно вираженим специфічним, настільки улюбленим, запахом смаженого насіння, і холодного жиму. Олія гарячого жиму зазвичай вживається для заправки холодних страв (всіляких салатів, вінегретів), олія холодного жиму частіше всього годиться для смаження, та для приготування інших страв.


Найпоширеніші та найулюбленіші в карпатському меню прянощі та приправи:

часник, цибуля, кріп, петрушка, селера, аніс, кмин, м'ята, любисток, чабер, червоний перець, лавровий лист, чорний перець, оцет, хрін, гірчиця. Широко представлені в карпатській кухні солодкі страви з фруктів і ягід.
Їх вживають свіжими, так і копчено-в'яленими, сушеними, моченими. Особливо популярні вишня, слива, груша, смородина, малина, полуниця. Солодкий фруктово-ягідний стіл чудово доповнюють баштанні: кавуни та дині.
Карпатська народна кухня проникає в кулінарії інших народів. Так, російський народи запозичили в європейських братів борщ, вареники, фаршировані овочі, сирники, шпиговане салом м'ясо, домашню ковбасу, фаршировану рибу і т. д. В свою чергу, й карпатська кухня збагатилася європейськими національними стравами такими як: суп-гуляш, кнедлики, мамалига, стейк, суп з помідорів та інші.