Карпатські цілющі напої з меду. 23 простих стародавніх рецепти.
Споживчі та лікувальні якості карпатських медових напоїв.
Як за технологією виготовлення, так і за споживчими якостями, а отже і за дією на організм людини, карпатське медове вино близьке до виноградного. Оскільки медові напої готуються з натурального бджолиного меду, то їх корисність для людини не може викликати сумніву. Про те, що медовий напій був надійним засобом відновлення сил, лікування застудних і шлунково-кишкових захворювань писав ще відомий мандрівник Костомаров. З допомогою вина сьогодні лікують грибкові захворювання, подагру, туберкульоз, дизентерію, атеросклероз, безсоння, захворювання крові тощо.


Про корисність карпатського медового вина (медовухи) або медового напою для осіб, які страждають захворюваннями серця, вказує феномен так званого «французького парадоксу».

Його суть полягає в порушенні встановленої науковцями загальноприйнятої залежності між смертністю від ішемії серця і вживанням жиру, зокрема молочного. Проте, споживаючи багато жиру смертність від ішемії громадян Франції найнижча у світі. Вважається, що причиною цього є систематичне вживання французами помірних доз червоного вина.
Водночас, варто пам'ятати, що ліками є виноградне або медове вино прийняте в малих (оптимальних) дозах, в надмірних дозах вино, як і горілка,

є отрутою, яка призводить до тяжкого захворювання - алкоголізму.
Випите людиною карпатське виноградне або медове вино(медовуха) не піддається перетравленню, бо досить швидко воно всмоктується в кров і лімфу, а звідти розноситься по всьому організму, вибірково затримуючись в нейронах головного мозку і в печінці. За таких умов, людина має свідомо обмежувати себе в споживанні медового вина. При цьому не слід забувати, що його, як і будь-які спиртні напої, не можна вживати дітям, підліткам і вагітним жінкам, хворим на цукровий діабет.


Мольфари Карпат радять - не варто вживати медових та виноградних вин вранці, під час посту, на повний та малий Місяць - коли відбувається перебудова печінки. У теперішній час українці споживають виноградного вина в 15 разів менше, ніж французи чи італійці.

 

Карпатські рецепти цілющих напоїв з додаванням меду:

Карпатський медовий напій. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Чотири кілограми меду розвести в 6-ти літрах води, дати кілька разів закипіти, додати 50 г хмелю і поставити в холодне місце, щоб перебродив. Потім процідити, розлити в пляшки і закрити.


Карпатський збитень з ромашкою та м'ятою. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

На 2 склянки води взяти 1 ст. л. меду, ч. л. сухої м'яти, ч. л. аптечної ромашки. М'яту і ромашку залити кип'ятком, настоювати під закритою кришкою 30-40 хв. Профільтрувати, додати мед, розмішати до розчинення. Подавати до столу гарячим.


Карпатський збитень із листям смородини і малини. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

На дві склянки води взяти 1 ст. л. меду і по ч. л. сухого листя смородини й малини. Приготувати так, як і в попередньому рецепті.


Карпатський збитень із звіробою та м'яти. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Меду - 150 г, 2 л води, 100 г цукру, 5 г сушеного звіробою, 5 г гвоздики, 10 г кориці, 5 г м'яти, 10 г порошку імбиру, перець горошком - 1 г.

Мед прокип'ятити з невеликою кількістю води, зняти шуму. Окремо прокип'ятити цукор і з'єднати обидві частини. Варити на маленькому вогні, щоб якнайбільше води випарувалося. Упродовж 15-20 хв. відварити спеції. Настоювати 10 хв. Потім процідити, додати медово-цукрову масу і підігріти, не доводячи до кипіння. Подавати гарячим.


Карпатський збитень медовий квас. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

0,5 склянки меду, 1/2 ч. л. лимонної кислоти, 50 г дріжджів, 1 ст. л. борошна, 6 літрів холодного кип'ятку. У воду додати лимонну кислоту або лимонний сік. Борошно розмішати з медом і дріжджами і, повільно помішуючи, вилити до решти воду. Добре розмішати.

Посуд із квасом прикрити марлею і залишити на добу. Наступного дня розлити в пляшки, міцно закрити і зразу ж перенести в прохолодне місце. Через два дні квас готовий. Пити охолодженим. Медовий квас (2). На 1 л води взяти 100 г екстракту квасу, 75 г меду, 8-9 г дріжджів.

Екстракт квасу розвести в теплій кип'яченій воді, додати дріжджі і поставити в тепле місце для бродіння на 5-6 год. Як тільки квас почне пінитись, процідити, додати мед і перемішати. Розлити в пляшки. У кожну з них вкинути по 2 родзинки, поставити в холодильник для охолодження.


Карпатський квас. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Цей квас готується аналогічно рецепту «Медовий квас», тільки разом із дріжджами додають 40 г натертого на мілкій тертці хрону.


Карпатський напій із моркви з лимоном і медом. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Моркви - 1 кг, сік одного лимону, 2 ст. л. меду. До соку, отриманого з моркви, додають трохи води, мед, сік лимона і сіль за смаком.

Напій шипшини з медом. 2 ст. л. плодів шипшини, 2 ст. л. меду, 0,5 л води. Плоди шипшини промити холодною водою і подрібнити.

Покласти їх в емальований посуд і варити у двох склянках кип'ятку впродовж 10 хв. Відвар разом із шипшиною перелити в чистий скляний посуд і, накривши марлею, залишити настоювати в теплому місці 10-12 год. Тоді масу процідити через трійний шар марлі, а ягоди відтиснути.

До отриманого напою додати решту кип'яченої води, 2 ст. л. меду і старанно розмішати. Цей вітамінний напій потрібно використовувати впродовж 12-24 год після виготовлення. Дорослим приймати 2 склянки напою протягом дня, дітям - 1 склянку.


Карпатське горіхове молоко з медом. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Води - 250 г, 4 ст. л. товчених горіхів, 4 ст. л. меду, 3 склянки холодного молока. У каструлю з водою покласти горіхи і мед. Масу закип'ятити, тоді охолодити, додати молоко і процідити.


Карпатський  медово-малиновий напій. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Один кілограм малини замочити в 400 г оцту. Впродовж п'яти днів суміш періодично помішувати ложкою. Процідити через марлю, додати 1 кг меду і кип'ятити 5 хв. Теплу масу розлити в пляшки. Вживати з холодною водою - на склянку води 3 ст. л. сиропу.


Карпатський сироп із кропиви. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Листя молодої кропиви (1 кг) пропустити через м'ясорубку, додати 3 склянки води, прокип'ятити, процідити через марлю. Отриманий сік кропиви з'єднати з медом (0,5 кг), долити ще 2 склянки води, довести до кипіння, дати трохи охолодити і розлити в пляшки.

Зберігати в прохолодному місці. Використовувати для приготування напою.


Напій карпатських старожилів. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

1 ст. л. сушених ягід бузини, 0,5 л води, 2 ст. л. меду. У гарячий відвар із сушених ягід бузини після проціджування та охолодження додати мед і пити теплим.


Карпатський  сік обліпихи з медом і м'ятою (тонізуючий напій). Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

Розвести в одній склянці кип'яченої води 60 г меду, змішати з  3-ма склянками обліпихового соку і половиною склянки настоянки м'яти.

Процідити, підігріти і гарячим розлити в прогріті банки або пляшки, які пастеризують, витримуючи на водяній бані впродовж 25-35 хв., потім герметично закривають і залишають на кілька годин у теплі, накривши теплою ковдрою.

 

Карпатський  чайний «бальзам» із медом та овочами. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

2 ч. л. індійського чаю першого або другого сорту, 1/4 ч. л. м'яти сухої,  4 склянки води, 2 свіжих яблука, 1 червоний буряк, 2 ст. л. меду, лимонна кислота (на кінчику ножа). Заварити чай із м'ятою. Яблука з видаленим насінням нарізати соломкою, додати пропущений через м'ясорубку буряк, лимонну кислоту. Довести до кипіння, охолодити, додати мед.


Карпатське медове шампанське. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

В емальований посуд влити 7 пляшок води. Коли вода закипить, додати до неї 2 л меду. Помішуючи дерев'яною ложкою, довести до кипіння, додати дві пляшки пива світлих сортів, п'ять попередньо нарізаних дольками лимонів. Коли суміш знову закипить, додати 12 родзинок і поставити в тепле місце (16-18°С), накривши чистою полотняною тканиною. Як тільки суміш почне бродити (з'явиться піна), її негайно фільтрують і розливають через скляну лійку в ідеально чисті пляшки з товстого скла (з-під шампанського). Якщо пропустити початок бродіння, то напій скисне.

Після розливу напою в кожну пляшку вкидають ще по одній родзинці, щільно закривають стерильними (гарячими) корками від шампанського і ретельно зав'язують міцною мотузкою або ж м'яким дротом. Після обов'язково корок вмочують в гарячий вар (сургуч) парафін або віск.

Пляшки зберігають у прохолодному темному місці (погребі). Через 1-2 місяці медове шампанське готове до вживання.

При відкриванні шампанського потрібно бути обережним, бо тиск вуглекислоти в пляшці дуже великий.


Карпатський медовий вишняк. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

У скляний посуд місткістю 20 літрів засипають 5 кг вишень, додають 2 кг меду, 5-6 л кип'яченої води, закривають пробкою з вати. Через два тижні, після закінчення бурхливого бродіння, сусло зціджують і закривають у пляшки, які зберігають закупореними у прохолодному місці. Через тиждень-два напій готовий для вживання.


Карпатський медово-яблучний напій. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

У киплячу воду (4 л) вливають мед (0,6 л), яблучний сік (10 л) і додають 15 г лимонної кислоти. Після охолодження до 25-27°С додають 2-3 ст. л. пекарських дріжджів, розведених у воді, та родзинки (50 г). Через добу сусло, що забродило, проціджують і розливають у пляшки, додаючи у кожну по 1-2 родзинки. Пляшки закупорюють і ставлять на холод для доброджування.


Карпатський грушевий напій. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

З груш (500 г) видалити зернятка, нарізати тонкими шматочками, залити водою (2 л) і довести до кипіння. Зняти з вогню і настоювати 2-3 год.

Тоді процідити, додати цукор (50 г), мед (100 г), дріжджі (15 г), корицю і залишити на 10-12 год в теплому місці для бродіння. Знову процідити, розлити в пляшки, міцно закупорити пробками Витримати в холодному місці 3 доби.


Карпатський любительський напій. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

У 4 л теплої кип'яченої води розчинити 400 г меду, додати нарізані шматочки лимона, родзинки (100 г), 1-2 ст. л. попередньо розведеного водою житнього борошна або 200 г розмочених житніх сухарів і дріжджі (20 г). Коли родзинки спливуть (через добу), додати ще 1 л кип'яченої води.

Коли родзинки спливуть знову, квас процідити і поставити на холодне місце ще на 2-3 доби.


Карпатський медовий лимонад. Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

У скляну або емальовану посудину кладуть 1 кг меду, додають 10 л окропу і трохи пивних дріжджів. На другий день, після того, як почнеться бродіння, лимонад фільтрують і розливають в чисті, з товстого скла, пляшки. Щільно закривають, корок замотують міцною мотузкою або закручують м'яким дротом. Зберігають у прохолодному місці. Вуглекислота, яка утворюється при бродінні суміші, надає лимонаду ознак шампанського.


Карпатський мед монастирський.  Стародавній карпатський рецепт цілющого напою з меду.

У 2 л води розвести 600 г меду. Суміш варити в емальованій каструлі на слабкому вогні 2 год. У киплячий мед опустити марлевий мішечок із хмелем (3 ст. л.). Додати 300-500 мл води, яка википіла, і ще варити 1 год. Процідити і поставити в тепле місце для бродіння.

Після того, як мед перебродив (припинилось шипіння), додати 3 ст. л. міцного тільки що завареного чаю. Процідити через три шари марлі тричі. Розлити в пляшки і поставити на холод. Через 6-7 місяців напій готовий до вживання.