Карпатські горіхи й насіння корисні та лікувальні властивості. Поради та рекомендації курортної медицини Карпат
До горіхів відносяться грецькі, каштани, кедрові, кешью, лісовий горіх (ліщина) і його садовий різновид фундук, мигдаль, пекан, фісташки. арахіс відноситься до бобових культур, але за своїм складом, властивостями й застосуванням ближче до горіхів. Горіхи не тільки смачний і висококалорійний продукт здорового харчування, але і досить потужний лікувальний засіб. Близькі до горіхів за складом і харчовим застосуванням насіння соняшнику, гарбуза і кунжуту, а також насіння таких кісточкових плодів, як абрикос і слива.
Горіхи та насіння надзвичайно багаті жирами, білками, незамінними амінокислотами, деякими мінеральними речовинами та вітамінами. По калорійності (600-650 ккал) вони займають одне з перших місць серед існуючих продуктів.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Вміст білка в карпатських лісових горіхах, ліщині (фундуку) коливається від 15 %

до 18,5-18,6 % в кешью і мигдалі, тобто більше, ніж в м'ясі. Важливо також, що білок горіхів і по амінокислотному складу збалансований не набагато гірше м'ясного, хоча в ньому і замало лізину. Кількість вуглеводів в більшості горіхів 9-13%, тільки в кешью-22,5 %, а ось вміст жиру коливається від 48, 5% в кешью до 62,6% в ліщині, в насінні соняшнику його близько 53%.
І горіхи й насіння-багатюще джерело моно - і поліненасичених жирних кислот (в мигдалі та фундуку олеїнова кислота, у волоських і кедрових — лінолева і ліноленова жирні кислоти).
Причому 30-35 г ядер волоського горіха забезпечують добову потребу дорослої людини в поліненасичених жирних кислотах. Слід мати на увазі, що очищені горіхи швидко втрачають корисні властивості з-за часткового окислення жирних кислот, в результаті якого горіхи набувають прогірклий смак.
Що стосується вітамінів, то карпатські горіхи є хорошим джерелом вітаміну Е (20-30 мг%), фолієвої кислоти (40-80 мкг%) і вітамінів групи В (В1 - 0,3-0,4 мг%, В3 - близько 1 мг, В6 - 0,3-0,8 мг%, РР - 1-4 мг%). У горіхах також є невелика кількість вітаміну С і каротину. Зокрема, ядра кедрових горіхів молочної стиглості містять близько 64 мг% аскорбінової кислоти, а плоди карпатського незрілого волоського горіха займають одне з перших місць після шипшини за вмістом вітаміну С. Всі горіхи і насіння містять дуже багато калію (450-750 мг%) - більше, ніж овочі і плоди, фосфору (до 500 мг%), кальцію (50-270 мг%), магнію (120-270 мг%), марганцю, заліза і цинку (по 2-4 мг%), міді (0,5-1 мг%). Волоські і кедрові горіхи, особливо незрілі, містять велику кількість йоду і фтору.



Читайте також:

Карпатський волоський горіх, цілющі властивості, нескладні рецепти лікувальних настоянок

Карпатський буковий горіх. Сезон збору. Лікувальні та корисні властивості

Лісовий горіх Карпат. Лікувальні властивості, нескладні цілющі рецепти

Карпатський горіх чорний. Численні лікувальні властивості

У Карпатах відкрито сезон збору лісового горіха (ліщина)

Кедрові горіхи - хороший засіб від недокрів'я, оскільки в них міститься порівняно велика кількість заліза, міді, кобальту, нікелю поєднується з вітамінами групи В і аскорбінової кислоти. Наявність йоду дозволяє використовувати їх для попередження базедової хвороби, а каротин, якого в інших горіхах, крім волоських, практично немає, корисний для підтримки хорошого зору.
Велика кількість ПНЖК, лецитину і вітаміну Е робить кедровий горіх і продукти його переробки незамінними в профілактиці та лікуванні атеросклерозу. Ядра абрикосів містять багато пангамової кислоти, яка саме з них і була вперше виділена.
Карпатські горіхи, ядра кісточкових і насіння відмінно доповнюють корисними компонентами плодово овочеві дієти, що використовуються в профілактиці та лікуванні атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії (можна консервовані) та інших серцево-судинних захворювань, надлишкової маси тіла тощо. При включенні горіхів і насіння в меню у кількості, що не перевищує 30-35гр (більше організму не засвоїти), треба приблизно на 15 г зменшувати в меню частку рослинних олій.
Горіхи протипоказані при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту і при загостренні хронічних захворювань (гастритів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, колітів і ентероколітів).