Підосиковик (козар). Де шукати, зовнішній вигляд. Їстівні гриби Карпат.
Їстівні усі форми карпатських красноголовців (козарів). Вони відносяться до II категорії. Підосичники багаті вітаміном C. Як і підберезники, Їх використовують у свіжому, маринованому та сушеному вигляді.
До другої категорії грибів відносять дуже цінні у поживно-харчовому та кулінарно-смаковому плані їстівні та умовно їстівні екземпляри, але все ж вони поступаються в цих показниках грибам з першої категорії, наприклад білим.
За 5 діб підосичник у Карпатах зростає до 12 см, в природних умовах живе не більше 11 діб.
Зустрічається в листяних лісах Карпат, частіше в осикових, а також у хвойних з домішками берези. Росте в усіх зонах карпатських гір.
Навіть у високогір'ї Карпат серед карликових берізок мешкає підосичник великий, з яскраво-червоним капелюшком. Любить цей гриб листяне мелколісье Карпат, альпійські ліси та сирі, тінисті високостовбурні осичняки.
У Карпатах часто росте поодиноко, але частіше групами з середини червня до жовтня, аж до заморозків. Часто у Карпатах перші підосичники з'являються вже в кінці травня. Називають підосичник у Карпатах по-різному: червоний, красюк, козар, червоний козар, бачнюк. Сплутати цей карпатський гриб з іншим неможливо, він не має схожості ні з одним з отруйних грибів.
Капелюшок карпатського підосиковика діаметром до 35 см, спочатку напівкулястий, з віком стає опуклим. У тополевих лісах Карпат зустрічаються підосичники з сірим капелюшком. У сирих, темних карпатських борах - з біло-рожевим, в чистому карпатському осиннику - з червоним та темно-червоним, а в мішаних лісах Карпат трапляються підосичники з помаранчевим або жовто-червоним капелюшком.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту
Трубчастий шар гриба дрібнопористий, спочатку білий або димчасто-сірий, пізніше брудно-білий та аж до брудно-сіро-коричневого. М'якоть карпатського підосиковика міцна, біла, біля основи ніжки нерідко з ділянкою синьо-зеленого кольору, на зламі спочатку рожевіє, а потім синіє до чорноти, без особливого запаху та смаку.
Підосиковик у Карпатах варять, смажать, маринують, сушать та консервують. Можна сушити і маринувати окремо ніжки гриба. Для цього їх нарізають стовпчиками 2-3 см.
Небажано збирати перерослі, в'ялі гриби: полежавши в кошику, вони стають небезпечними для здоров'я навіть після теплової обробки.


Читайте також:

Карпатський білий гриб. Де шукати, зовнішній вигляд, корисні властивості

Грибний календар Карпат. Гриби Карпат, де шукати, коли шукати

Сезон грибів у Карпатах. Опис основних видів карпатських грибів

Сезон грибів у Карпатах. Хімічний склад грибів, корисні властивості

Ягідний календар Карпат. Сезон збору ягід у Карпатах

Карпатські ягоди, горіхи, корисні властивості