Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір.
Існують на земній кулі місця, де середня тривалість життя істотно перевищує звичайну. Найбільш відомі в цьому відношенні Альпи, Карпати, Кавказ, середземноморський Крит і японський острів Окінава, Гімалаї і долина Вілька-бамба в Еквадорських Андах. На думку вчених, саме щоденний корисний раціон, чиста вода, поряд зі сприятливою екологією, високою фізичною активністю, постійним перебуванням на свіжому повітрі, відсутністю стресів, й є феноменом цих місць. Геронтологи розрізняють - природне, повільне і прискорене (передчасне) старіння. Справжній вік людини визначається не кількістю прожитих років (календарний вік, який легко встановити за паспортом), а станом організму (біологічний вік). І ці два показники далеко не завжди збігаються. Як не сумно, у п'ятдесятирічного чоловіка можуть мати місце такі зміни судин і внутрішніх органів, яких часто не буває і у вісімдесятилітніх старих: в даному випадку біологічний вік значно випереджає календарний, і можна говорити про передчасне старіння. До симптомів його, який на жаль, часто-густо виявляється у людей у віці 45-55 років, відносяться - зниження розумової і фізичної працездатності, підвищена стомлюваність, раннє погіршення пам'яті, ослаблення емоцій, статевої функції, зменшення адаптивних можливостей різних систем організму і, як наслідок, розвиток цукрового діабету, ожиріння, серцево-судинних та інших захворювань, які самі по собі прискорюють старіння, створюючи тим самим порочне коло. У довгожителів же спостерігається зворотна картина: для них характерно уповільнене старіння, коли біологічний вік істотно відстає від календарного.

 

Якщо скласти загальний, схематичний портрет довгожителя Карпат, він буде виглядати приблизно так.

Ця людина, як правило, не зловживає алкоголем і не курить. І дивуватися тут не доводиться: установлено, що серед тих, хто переступив вісімдесятирічний кордон некурців у п'ять разів більше, ніж курців. Він також уникає солодощів та білого пшеничного хліба, воліючи ним цільно-зерновий хліб та мед. Зауважимо, що нещодавні європейські дослідження на тваринах підтвердили: обмеження цукру в раціоні дійсно сприяє продовженню життя.


Для карпатського довгожителя характерна молочно-рослинна спрямованість харчування,

високий вміст у їжі сирих овочів, фруктів, ягід, горіхів, меду, кисломолочних продуктів, сиру - що обумовлює своєрідний здоровий пейзаж мікрофлори кишківника, це дуже важливо для досягнення довголіття.
Раціон карпатського довгожителя рясніє молоком, молочними продуктами, сирими овочами, фруктами, зеленню та травами, горіхами, медом, домашнім вином, а воду він п'є в основному з природних джерел.
Довгожитель Карпат зазвичай худорлявий, бо не тільки багато рухається, але і завжди дотримується помірності в їжі та питті. Ненажери серед довгожителів зустрічаються надзвичайно рідко. Винятком є хіба що британський прем'єр-міністр Вінстон Черчілль, який, як відомо, любив поїсти і курив сигару за сигарою, однак, не зважаючи на це, помер, відсвяткувавши дев'яносторіччя. Але хто знає, скільки б він ще протягнув, якби вів здоровий спосіб життя?


Мольфари Карпат радять тим, хто хоче прожити сто років

та залишатися при цьому бадьорим і здоровим, необхідно пам'ятати: якщо для профілактики недуг досить не переїдати і підтримувати вагу тіла в певних рамках, то для того щоб стати довгожителем, слід знизити калорійність щоденного раціону на 20-25% (тобто на 500-600 ккал), одночасно збільшивши споживання багатою клітковиною, вітамінами і мікроелементами рослинної їжі, нежирних кисломолочних продуктів, риби низької і середньої жирності, а також джерельної води. За даними європейських НДІ геронтології, поряд з рівномірним обмеженням калорійності харчування за рахунок жирів, білків і вуглеводів, істотне, хоч і дещо менше збільшення тривалості життя піддослідних тварин викликало і зниження частки одного тільки білка. При цьому позитивний вплив низкобелкової дієти супроводжувався залужуванням крові. Цікаво, що і сама по собі лужна дієта також сприяла вираженому збільшенню тривалості життя. У будь-якому випадку не забувайте, що все добре в розумних межах: як показали експерименти на тваринах, спочатку в міру зниження калорійності їжі терміни життя піддослідних особин прогресивно зростають, а потім починають різко знижуватися, що призводить до значно більш ранньої смертності, ніж у тварин, що харчуються без обмежень. Тому кожна людина повинна визначити свій власний оптимум, орієнтуючись, у першу чергу, на самопочуття і зовнішній вигляд.