Автентичні карпатські рецепти, мовою оригіналу. Стародавні народні рецепти Карпат, прості, легкі в приготуванні та дуже корисні рецепти блюд карпатської народної кухні. У карпатських ресторанах, кафе, барах часто можна зустріти меню з древніми, народними автентичними назвами страв і напоїв. Що б ви добре розуміли, що замовляєте ми пропонуємо не тільки опис, але й рецепти цих простих, легких у приготуванні, але дуже поживних та корисних страв карпатської народної кухні.

 
Гуляш-левеш. Автентичний карпатський рецепт

Топиме у горницьови масть, підсмажуеме надрубіцьковану цибулю.
Кой она ся зазолотить - сиплеме солодку папригу. Такой нараз додаєме нарізаное м'ясо. Кой оно буде наполовину готовоє, мечеме королабу, морковку тай зелень. Заливаєме крехту води (коби закрила вшитко). Тушиме. Не забиваєме пораз мішати.
Кой вода ся випарить, вшитко ся мало поджарить (се буде дас через едну годину) - доливаеме води фест і вариме.
Кой мясо буде вже почти готовоє, та мечемє крумплі тай доварюєме гулэш. Поприме і солиме.


Гуляш-левеш. Автентичний рецепт. Iнгредієнти рецепту:


м'ясо 

1 кг

м'ясо 

масть

1 ст.л.

смалець

цибуля

1 шт.

цибуля

черлена булгар паприга

1 шт.

червоний болгарський перець

черлена молота солодка паприга

3 ч.л.

червоний, солодкий мелений перець

королаба 1шт кольрабі
морковка 3 шт морква
крумплі 1 кг картопля

зелень петрушки, сіль, попер

за смаком

зелень петрушки сіль, перець


Дієтичний левеш. Автентичний карпатський рецепт

Віварюєме м'ясо. Коли ся зварить - воду зливаєме, а м'ясо перемелюєме на млинцьови з крупнов насадков. В окремому горницьови кип'ятиме воду, мечеме у кипляток перемеленоє м'ясо. Солиме. Збиваеме жовток тай додаеме по-мали до нього 4-5 ложок горячого левеша. Се, што сьме вчинили, заливаеме назад у горниць і проварюеме.


Дієтичний левеш. Автентичний рецепт. Iнгредієнти рецепту:


М'ясо телячое

1 кг

м'ясо телятина

жовток

2шт

яєчний жовток

сіль

за смаком

сіль


Кминовий левеш. Автентичний карпатський рецепт

Тмин розтираєме, підсмажуєме у палачінташові. У горницьови топиме масло, підсмажуєме надрубіцьковану цибулю, сиплеме муку і пергелуєме до коричнявого кольору.
Додаєме злажений тмин і заливаєме горням студеної води. Читаво розмішуєме (коби не било грудок) докіть не закипить. Пак ісе вшитко заливаєме водов до вирьха і лишаєме мало покіпити.

Нарізаєме з хліба на коцки сухарі.  Засмажуєме іх на палачінташові водь сушиме у бловдарі. Каждий мече їх собі сам у танджер до левеша.


Кминовий левеш. Автентичний рецепт. Iнгредієнти рецепту:


тмин

20 г

кмин

масло

150г 

масло солодковершкове

цибуля

100г  

цибуля

мука 2 ст. л. борошно
сухарі 200 г  грінки
зелень петрушки, сіль, попер за смаком зелень петрушки сіль, перець


 

 

Гуляш-левеш. Автентичний карпатський рецепт

Спосіб приготування:

В розігрітій каструлі, розтоплюємо жир свинячий (смалець) або жир кулінарний, в розігрітий жир засипаємо дрібно нарізану цибулю, як тільки вона набуде золотистого відтінку посипаємо її червоним перцем.
Відразу після перцю додаємо дрібно нарізане м'ясо. В напівготове м'ясо додаємо - нарізані кольрабі, моркву, зелень. Заливаємо блюдо водою, так щоб воно було повністю покрито водою.
Тушкуємо, періодично ретельно помішуючи. Після того як вся вода википить і всі інгредієнти трохи підсмажаться (для цього необхідно близько однієї години) доливаємо ще раз води до верху і тушкуємо, в останню чергу засипаємо нарізану картоплю та червоний болгарський перець. Доводимо гуляш до готовності. Солимо, перчимо і подаємо на стіл гарячим.

 

Дієтичний левеш. Автентичний карпатський рецепт

Спосіб приготування:

Відварюємо до повної готовності м'ясо (телятину). Як тільки м'ясо буде готове, зливаємо бульйон, якщо необхідно фільтруємо, варене м'ясо пропускаємо через м'ясорубку з самими великими сітками. В іншу каструлю, заливаємо чисту воду і доводимо до кипіння, висипаємо в киплячу воду – відварене, перемелене м'ясо. Збиваємо жовток повільно доливаючи в нього 4-6 ложок гарячого бульйону. Готову масу виливаємо в каструлю з киплячою водою і перемеленим м'ясом, перемішуємо, і страва готова. Солимо, перчимо за смаком, подаємо на стіл гарячим.


Кминовий левеш. Автентичний карпатський рецепт

Спосіб приготування:
Кмин розтираємо, перебиваємо наприклад, у кавомолці або блендером, легко підсмажуємо на сухій сковорідці. У каструлі розігріваємо вершкове масло, у добре розігріте масло висипаємо дрібно нарізану цибулю, висипаємо борошно, легко смажимо цибулю і борошно до світло-коричневого відтінку. Висипаємо у каструлю (з борошном і цибулею) підготовлений кмин, заливаємо склянкою холодної води. Ретельно і безупинно перемішуємо щоб не формувалися борошняні грудки, доводимо до кипіння.
Далі всю цю масу до верху заливаємо водою, залишаємо на відкритому вогні, кип'ятимо протягом пари хвилин. Нарізаємо зі свіжого хліба кубики - на грінки. Підсмажуємо на сухій сковороді або висушуємо у духовці, у мікрохвильовій печі. Кминовий левеш і грінки подають на стіл окремо. Необхідну кількість грінок у левеші кожен визначає для себе сам.


 

Читайте також:

Дзяма. автентичний карпатський рецепт. Мовою оригіналу.

Автентичний рецепт- Бограч. Мовою оригіналу.
Крумплі підбивані. Автентичний карпатський рецепт. Мовою оригіналу.
Підбивані лопатки. Автентичний карпатський рецепт. Мовою оригіналу.


Приємного апетиту, та чарівного відпочинку в Карпатах!