Основний закон харчування довгожителів Карпат
Закон правильного харчування горах Карпат один: вибір їжі повинен визначатися здатністю створювати в організмі позитивну життєву енергію. Без природного, енергетичного палива живий організм не може існувати в суворих умовах Карпатських гір. Енергія життя – ось головний визначальний фактор цінності їжі. Одиницею вимірювання енергії є ензими, або як їх прийнято називати, ферменти.
Життєва енергія - наповненість людини бажанням жити, щось робити, причому робити бадьоро, активно, на швидкості та з натиском. Людина, яка сповнена життєвою енергією - енергійна: активна, рухлива, бадьора, знаходиться в центрі уваги, має багато бажань та планів, заряджає своєю енергією оточуючих, з нею приємно бути, приємно спілкуватися. Життєву енергію слід відрізняти від енергетики. Якщо життєва енергія - досить стабільна характеристика людини, яка аналогічна особливостям темпераменту, то енергетика - ситуативна характеристика.


Читайте також:

Карпатська національна кухня, страви, смаки, традиції

Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір

Мольфари Карпат про живу та мертву їжу

Правильне і здорове харчування – основна запорука довголіття

Як правило, життєву енергію дорослої людини пов'язують з лібідо, з енергією статевого потягу. Зазвичай, коли у людини знижується статевий потяг, в неї знижується й загальна життєва енергія.
Тільки народна кухня гір і карпатських гір зокрема – яка заснована на натуральних продуктах харчування здатна подарувати життєву енергію і якісний склад крові.
Склад крові цілком і повністю залежить не тільки від того, що, але і як, скільки, коли і в яких поєднаннях ми їмо. Отже, наше здоров'я, щастя, любов, благополуччя залежать від того, що ми їмо. В живому організмі, як і у будь-які енергетичні системі, відбувається постійний обмін енергіями: одна енергія входить, інша – виділяється.
Їжа – це енергія яка вводиться, а життєві прояви (теплота, дихання, рух, сила, думка і т. д.) – це енергія виведена. Щоб людина була здоровою, між введеної і виведеної енергіями повинен існувати баланс, в іншому випадку незасвоєні продукти обміну будуть отруювати організм, зашлаковувати його й в кінцевому рахунку стануть причиною захворювань.
Самі калорії мають не велике відношення до здоров'я: ви можете харчуватися калорійною їжею і бути хворим, можете харчуватися некалорійною їжею і теж бути хворим. Сутністю харчування повинна стати не високо– або низькокалорійна їжа, а її повноцінність, тобто наявність в ній основних «будівельних елементів» живої клітини – амінокислот (з яких сам організм побудує необхідні йому протеїни або білки), жирних кислот (з них організм також створить властиві одному йому жири), вуглеводів, мікроелементів, вітамінів, гормонів, ферментів (ензимів), клітковини та інших життєво важливих компонентів. Натуральна, природна їжа – сама фізіологічна, та органічна для організму людини. Ось такий закон Природи. Дослідженнями вчених давно доведена послідовність: незбалансований склад їжі – незбалансований склад крові - незбалансована життєва енергія - незбалансоване життя - з усіма витікаючими з цього наслідками.