Рис бурий, дикий, червоний. Незвичайні сорти рису, їх корисні й лікувальні властивості. Їмо і лікуємося звичайними продуктами. Можливості звичайних продуктів для лікування безлічі захворювань людини просто невичерпні. Рекомендації курортної медицини Карпат.


Рис бурий.

Це рис з не знятою верхньою оболонкою, тому в ньому зберігається більше корисних речовин. А ще ця оболонка надає йому м'який горіховий присмак. Бурий рис має колір від світло-коричневого до молочного шоколаду і подовжену форму зерна.
Клітковини в ньому 5 разів більше, ніж у білому рисі, більше і вітамінів В1, В2, В3, В6, В9, Е, а також магнію, калію, фосфору, селену і цинку.


Корисні і цілющі властивості цього виду рису, рекомендації курортної медицини Карпат:

- зменшується вміст холестерину в крові;
- налагоджується робота травної системи;
- виводяться з організму токсини й шлаки;
- поліпшується обмін речовин;
- стимулюється робота нервової системи й мозку.
У бурому рисі 7,9 % білків, 2,9 % жирів, 76,2 % вуглеводів, 9,4 % води, 3,4 % харчових волокон, калорійність 337 ккал.
Включення бурого рису в раціон сильно допомагає в запобіганні нестачі вітамінів групи В, магнію, фосфору, міді, цинку, селену та марганцю.
Ці вітаміни й мікроелементи корисні при хворобах серцево-судинної системи, дерматитах, запаленні та порушення функції травної системи, порушення роботи нервової системи, цукровому діабеті й атеросклерозі.
Найбільше бурий рис популярний в системах здорового харчування і схуднення. Важливо і те, що у нього майже у два рази нижче глікемічний індекс в порівнянні з білим. З цієї причини борошно нешліфованого рису рекомендоване до застосування діабетикам і людям зі схильністю до високого вмісту цукру в крові. Бурий рис старіє набагато раніше інших видів. Тому його максимальний термін зберігання – рік.


Дикий рис.

Його ще називають цицанія, або зизанія, або водяний рис, або індіанський рис, або канадський рис.
Його стебла можуть виростати до 3 метрів у висоту, він більше схожий на болотну траву.
Вирощується дикий рис в набагато менших обсягах, ніж звичайний рис, тому має високу вартість. Однак склад у зерен рису і цицанії практично однаковий, різняться лише пропорції. Два основних продовольчих сорти дикого рису називаються «китайський» і «тайський», але вони майже ідентичні.

 

Корисні і цілющі властивості цього виду рису, рекомендації курортної медицини Карпат:

Зерна дикого рису містять мінеральні сполуки магнію, кальцію, натрію, фосфору, калію, заліза, міді, марганцю, селену і цинку, а також вітаміни В1, В2, В3, В4, В5, В6, А, С, Е, К. Але найбільшу цінність представляють амінокислоти. Вони покращують стан всіх систем внутрішніх органів, сприяють зміцненню імунітету, стабілізації обмінних процесів. У дикому рисі відсутні дві найважливіші амінокислоти: аспарагін та глутамін, тому вегетаріанцям краще готувати дикий рис разом з квасолею, сочевицею або нутом.
Дикий рис сприяє швидкому відновленню сил за рахунок білка, а також стабілізує нервову систему. Завдяки високому вмісту харчових волокон, він при систематичному вживанні допомагає нормалізувати роботу травної системи. Дикий чорний рис часто радять їсти людям з надмірною масою тіла і неправильним обміном речовин.
Калорійність сирого дикого рису - 330 ккал. В процесі варіння зерна наповнюються водою і розбухають. Калорійність знижується до 101 ккал на 100 г крупи, вміст вуглеводів стає 21,34 %, білків – до 4 %, жирів – 0,34 %. Змішування бурого і дикого рису дозволяє зробити корисний продукт доступнішим для покупця і збалансувати вітамінно-мінеральний комплекс.
Перш за все, від частого вживання дикого рису слід відмовитися тим, у кого бувають запори або проблеми з травленням. Або їсти його разом зі свіжими фруктами й овочами.
З-за того, що дикий рис не піддається сильній обробці, вуглеводи в його складі залишаються в «складному» вигляді. Тому засвоєння відбувається повільно, рівень цукру піднімається і знижується повільно, що дає прилив енергії й відчуття ситості на кілька годин. У косметології борошно дикого рису застосовується в складі ліфтингових масок.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту


Ось один з карпатських косметичних рецептів. Рекомендації курортної медицини Карпат:


Необхідні:
1 куряче яйце і по 1 столовій ложці рисового борошна і сметани. Яйце відварити й перетерти в глибоку миску. Додати сметану. Якщо шкіра суха, потрібно вибирати продукт з великою жирністю. При жирній шкірі брати сметану з найменшою жирністю. Додати рисове борошно (зерна можна змолоти в кавомолці) і ретельно все перемішати. Повинна вийти маска з консистенцією густої сметани, інакше вона буде стікати зі шкіри. Ватним диском або пензликом нанести засіб щільним шаром на обличчя, шию і, при бажанні, область декольте. Зручно лягти з закинутою назад головою і лежати 20 хвилин, до застигання маски. Після цього суміш треба змити теплою водою. 


Читайте також:

Фруктове літо. Поради курортної медицини Карпат

Складові здоров'я і довголіття. Поради курортної медицини Карпат

Зелений чай. Лікувальні та корисні властивості. Курортна програма дієтичного харчування

Вишня. Корисні і лікувальні властивості звичайних продуктів

Буряк червоний. Лікувальні та корисні властивості

Помідор. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів. Рецепт

Абрикос. Корисні й лікувальні властивості звичайних фруктів

Баклажан. Корисні і лікувальні властивості звичайних овочів

Карпатський біойогурт. Лікувальні властивості звичайних продуктів

Рис. Корисні й лікувальні властивості звичайних круп


Червоний рис.

Це напів шліфований рис, на зернах залишається невелика частина висівкової оболонки. Готується він швидше нешліфованого. Червоний рис найбільш поширений в Бутані, тому його ще називають бутанским. Його корисні і лікувальні властивості пояснюються наявністю частин висівкової оболонки, в якій присутні рослинні олії, жирні кислоти, антиоксиданти та інші важливі для здоров'я елементи, у ній також багато клітковини.


Корисні і цілющі властивості цього виду рису, рекомендації курортної медицини Карпат:
Склад червоного рису практично збігається зі складом бурого. Наявність великої кількості вітамінів групи В дозволяє стабілізувати роботу нервової системи, а також зміцнити нігті, волосся, шкіру й зуби.
Магній необхідний для нормальної роботи нервової системи, запобіганню нервовим зривам, безсонню, втраті уваги й концентрації. Крім того, це один з елементів, необхідних для ефективної передачі імпульсів між мозком і м'язами. Разом з магнієм кальцій зміцнює опорно-руховий апарат, перешкоджає появі артриту, артрозу, хвороб суглобів.
Калій підтримує найважливішу функцію регулювання водно-сольового балансу і необхідний для нормальної роботи серця. Завдяки залізу і міді поліпшується харчування серцево-судинної системи, нормалізується рівень гемоглобіну.
У червоному рисі є й антиоксиданти. Регулярне вживання цього виду рису перешкоджає діяльності та знижує кількість вільних радикалів, однією з головних причин виникнення раку. Харчові волокна, розбухаючи після надходження в шлунок, по-перше, суттєво подовжують відчуття ситості, а по-друге, стимулюють перистальтику кишечника. Їх цілюща дія також полягає в абсорбуванні токсинів і виведенні неперетравленої їжі.
Завдяки збереженню цілісності зерна червоний рис має трохи більшу калорійність, ніж класичний білий. Залежно від конкретного сорту ця цифра може бути 340-370 ккал. Близько 70 % займають вуглеводи, близько 7-11 % - білки, а на жири припадає до 3%.
Сьогодні на світовому ринку є три основних види червоного рису: французький короткозернистий, тайський жасминовий та індійський «Рубін». Французький має багато крохмалю і злегка злипається після варіння, але особливого присмаку не має. Тайський жасминовий отримав свою назву за солодкий квітковий аромат і солодкуватий смак. Індійський "Рубін" не настільки ароматний, але також солодкий.
У США сьогодні вирощують так званий каліфорнійський рубін. По аромату і смаку він сильно схожий з індійським, але характеризується більш насиченим, майже бордовим кольором. В останні роки зростає популярність червоного рису як засобу для зниження рівня холестерину. Для цього випускається спеціальна біологічна добавка, іменована ферментованим або дріжджовим червоним рисом. Однак її небажано приймати без консультації у лікаря.
Червоний дріжджовий рис має протипоказання і побічні ефекти. Перш за все, його рекомендують уникати гіпертонікам, а також годуючим груддю і вагітним жінкам. Крім того, треба пам'ятати, що ефективне лікування та позбавлення від «поганого» холестерину можливо тільки при налагодженому правильному харчуванні, коли з дієти виключаються певні продукти. Без цього жодні ліки не подіють.
Протипоказання:

до вживання червоного рису аналогічні тим, які пред'являються до інших видів і сортів рису. В першу чергу, їм не слід захоплюватися людям, що страждають від частих запорів. Крім того, він досить калорійний, про що слід пам'ятати людям із зайвою вагою.