Бобові - основний продукт харчування карпатських довгожителів.
Численні корисні та лікувальні властивості бобових. Горіхи і плоди бобових рослин займають особливе місце в меню карпатських довгожителів. Бобові самий оптимальний продукт для правильного і здорового харчування, вони присутні в багатьох стравах карпатської кухні.
З самого дитинства нам розповідають про маленький стрибучий горошок, який так і норовить втекти з рук. Але бобові гарні не тільки в дитячих віршиках. Лікарі та експерти в один голос говорять про велику користь, яку боби приносять організму людини.  
Горох, чечевиця, квасоля та інші бобові, які відомі високим вмістом клітковини. Це найкраще джерело нежирного вегетаріанського білка. Поживні речовини, які є у всіх бобових, допомагають знизити рівень холестерину, тригліцеридів та рівень кров'яного тиску, а отже, знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця, діабету і остеопорозу. Завдяки розчинним волокнам ви довго будете відчувати ситість. І так, це відмінний варіант для тих, хто хоче схуднути.  
Розглянемо найбільш популярні бобові та їх корисні властивості.


Горох.

Це, мабуть, найпопулярніший представник сімейства бобових. У горосі є вітаміни А, В1, В6, С. Зелений горошок допомагає згортанню крові та зміцнює кістки, зовсім не містить холестерину. У ньому майже немає жирів, зате вміст клітковини дуже високий. Як джерело рослинного білка горох цілком годиться для заміни м'яса, при цьому він набагато краще перетравлюється, засвоюється і не приносить організму тієї шкоди, яку ми часто отримуємо від продуктів тваринного походження.
Горох – це натуральний продукт, в якому багато антиоксидантів, а це важливо не тільки для здоров'я внутрішніх органів, але і для здоров'я шкіри та волосся, а значить, для краси. Вживання гороху також сприяє нормальній роботі органів травлення, допомагає позбутися печії і проблем з роботою кишечника. Регулярне вживання гороху знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, стимулює процеси регенерації в тканинах та органах.
Як у Карпатах готують горох:
Перед варінням цілі плоди гороха необхідно замочити у воді на кілька годин. Перед варінням воду злити та залити горох свіжою водою. Варити 1-1,5 години. Подрібнений горох можна не замочувати, а варити відразу - від 45 хвилин до 1 години.  


Читайте також:

Гуслянка. Напій мольфарів і довгожителів Карпат. Рецепт

Основний закон харчування довгожителів Карпат

Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір


Квасоля.

Квасоля, як і більшість інших бобових, - хороше джерело волокон, які сприяють зниженню холестерину в організмі, а також зниження рівня цукру в крові. Тому квасоля є ідеальним продуктом для людей, які страждають на цукровий діабет. У поєднанні, наприклад, з рисом квасоля забезпечує поставку організму максимльно знежиреного білка дуже високої якості.
Квасоля - відмінне джерело різних мікроелементів, молібдену, невід'ємного компоненту ферменту сульфітної оксидази, яка відповідає за дезоксидацию сульфітів. Квасоля, як і інші боби, багата розчинними та нерозчинними волокнами. Наукові дослідження показали, що нерозчинні волокна допомагають запобігти таким порушенням травлення, як синдром роздратованого кишечника і дивертикулез, а також знизити ризик серцевого нападу.
Біла квасоля, яку ще називають білими бобами або морськими бобами, багата фолієвою кислотою, марганцем, харчовими волокнами, білком, фосфором, міддю, магнієм, залізом та вітаміном В1. Біла квасоля заряджає енергією, стабілізує рівень цукру в крові, забезпечує організм антиоксидантами і допомагає поліпшити пам'ять.
Чорна квасоля або чорні боби мають м'яку розсипчасту структуру. Багаті майже всіма корисними речовинами, що й інші види квасолі.  
Як у Карпатах готують квасолю:
Перед приготуванням квасолю потрібно замочити в холодній воді на 6-12 годин. Потім потрібно злити воду та варити квасолю в свіжій воді від 40 до 60 хвилин.


Чечевиця.

Білок, який міститься у чечевиці, відмінно засвоюється організмом людини. Вона лідирує серед усіх бобових культур за вмістом заліза. Також сочевиця дуже багата вітаміном B1 та незамінними амінокислотами.
Ще один плюс у колонці корисних властивостей чечевиці – це високий вміст магнію, при достатній кількості якого ваші вени  та артерії  можуть зітхнути з полегшенням. Магній зменшує опір та покращує потік крові, кисню та поживних речовин по всьому організму. Магній дуже необхідний серцевому м'язу. Чечевиця корисна при розладах травлення, а також нормалізує рівень цукру в крові. Саме тому її рекомендують діабетикам.
Як у Карпатах готують чечевицю:
Промити та висипати в киплячу воду, варити від 10 до 40 хвилин в залежності від сорту. Червона чечевиця буде готова через 10 хвилин, зелена - через 30, а коричнева - через 40 хвилин. Коричневий сорт сочевиці вимагає попереднього замочування.


Нут.

Нут також називають турецьким або баранячим горохом. Це мало відома у Карпатах польова культура. Можливо, це пов'язано з тим, що основні райони вживання в їжу нуту відносяться до посушливих, жарких місцевостей. Це продукт харчування, широко поширений в країнах Західної та Середньої Азії, Північної Африки, Північної Америки.
Нут хороше джерело лецитину, рибофлавіну (вітаміну В2), тіаміну (вітаміну В1), нікотинової і пантотенової кислот, холіну. Нут багатий білками та вуглеводами, як і всі бобові культури. У ньому містяться у великих кількостях також корисні для імунітету і крові калій та магній.   Регулярне вживання нуту знижує рівень холестерину в організмі людини. Зміцнити кісткову тканину допоможуть кальцій і фосфор які містяться в нуті. В нуті міститься також і марганець, що стимулює вироблення енергії організмом. Ще один плюс – низька калорійність нуту, внаслідок чого його часто використовують в різних дієтах.
Як у Карпатах готують нут:
Нут слід замочити у воді на 4 години, потім варити 2 години. За 40 хвилин до закінчення варіння посолити.


Соєві боби.

Якщо ви не вживаєте в їжу соєві боби, ви позбавляєте себе справжнього еліксиру молодості. Найкраще, що ви можете зробити, щоб відновити захист своїх клітин від старіння і пов'язаних з ним захворювань, - це наситити їх речовинами, які знаходяться в соєвих бобах.
Соєві боби унікальні, тому що вони є джерелом великої кількості генистеина, потужного антиоксиданту, який володіє широкою біологічною дією, спрямованою проти старіння та раку. Наприклад, геністеїн втручається в основні антиракові процеси на кожному етапі. Він блокує фермент, який "включає" ракові гени, тим самим знищуючи рак на самому початку його розвитку. Він інгібує ангіогенез, зростання нових кровоносних судин, необхідних для харчування ракової пухлини. В лабораторії він зупиняє зростання всіх видів ракових клітин - раку молочної залози, товстої кишки, легенів, простати, шкіри і крові (лейкемії). Він має і антигормональну дію, яка надає йому особливі переваги в боротьбі з раком молочної залози та простати.
Як у Карпатах готують соєві боби:
Соєві боби варто варити близько 1,5 години на слабкому вогні. Перед варінням їх обов'язково потрібно замочити у воді приблизно на 12 годин, дуже сухі на довше.


Маш.

Маш - зелений дрібний горох, інколи боби тунг або золотиста квасоля.
В деяких країнах Сходу маш називають також урид або урад. Містить цінну клітковину, вітаміни групи В, мінеральні речовини, калій, кальцій, натрій, магній, залізо, фосфор. Маш чудово очищає кров, корисний для серцево-судинної системи, токсини.  
Маш допомагає посилити розвиток інтелекту, допомагає в лікуванні астми, алергії та артриту. Також маш сприяє нормалізації травлення у зв'язку з високим вмістом клітковини та волокон. Вітаміни групи В забезпечують стабільність нервової системи, приплив енергії до м'язів, цілюще впливають на гнучкість суглобів.
Як у Карпатах готують маш:
Залити окропом у співвідношенні 1 стакан маша на 2,5 склянки води, варити 30 хвилин на слабкому вогні. Солити за 10 хвилин до закінчення процесу варіння. Можна також додати трохи соняшникової олії. Величезний плюс всіх бобових, про які ми написали, полягає в тому, що їх можна придбати практично в будь-якому супермаркеті. Включайте бобові у свій раціон як можна частіше та будьте здорові!