Франція. Шампань. Легендарний і самий ігристий регіон Франції.
Знакові місця Європи які слід відвідати українському туристу.
Першовідкривачами і засновниками виробництва стародавнього французького шампанського були ченці. Шампанське - це не загальний термін, що позначає ігристі вина, а захищена законом назва ігристого вина, виробленого з винограду, що росте на мальовничій однойменній території півночі Франції.


Регіон стародавнього французького виноробства - Шампань.

  Шампань ще називають Нот-д'Ор - "Золотий схил". Вона - самий північний з виноробних регіонів Франції, розташована в 145 км на північний схід від Парижа і відділена від Бельгії Арденнами. Чотири п'ятих території Шампані знаходиться в районі Марни.
Природні умови Шампані досить сильно відрізняються від інших виноробних регіонів, вона розташована практично на північній межі зростання винограду. Холодний, іноді навіть суворий клімат та багаті вапняком, крейдяні ґрунти - основні фактори, що визначають якість місцевих вин.
Люди жили на території Шампані ще в найдавніші часи, про що свідчать знахідки предметів і пам'яток палеоліту, неоліту і бронзового віку. Точно відомо, що до завоювання римлянами Шампань була населена трьома галльськими племенами – лінгонами, сенонами та ремами. Значна частина лінгонів і сенонів з VI ст. до н. е. робила спустошливі набіги на Північну Італію. Однак лінгони і реми, а потім і сенони прийняли заступництво Цезаря, коли він прийшов з військами в Галію, оскільки інакше їм загрожувало знищення.
Римляни зробили на цих землях прекрасні дороги: на місці військових таборів стали рости великі міста, що забудовувалися чудовими будівлями. В назвах міст й сьогодні збереглися сліди імен які населяли колись Шампань племен: Реймс (Remi). Лангр (Lingones), Сан (Senones), Труа (Tricasses).
Християнство почало поширюватися в Шампані з II століття. За переказами, перші єпископи Шампані - св. Сікст Реймсский. Меммий Шалонський і Савиниан Санскнй - були безпосередніми учнями апостола Петра. Насправді їх діяльність і мученицька смерть відносяться до кінця III століття.
У 1284 році Шампань втратила самостійне значення, ставши провінцією французького королівства. До XIV століття Шампань славилася виключно виробництвом вовняних тканин та вівчарством.
Історія провінції багато в чому пов'язана з містом Реймс. Саме в його центральному соборі відбувалася процедура помазання французьких королів на престол. Саме тут у 496 році був охрещений перший галльський король, що став християнином - Хлодвіг.
А у 1429 році завдяки "орлеанській Діві" Жанні Д'арк у Реймському Соборі був коронований Карл VII. Ще через 225 років в ньому був помазаний на правління Францією Людовик XIV - “король Сонце”.


Виноробство в Шампані. Як стародавні французи виробляли перше шампанське.

Перші виноградники, чиї плоди були придатні для виробництва вина, з'явилися в Шампані між III й V століттями нашої ери; посаджені на півдні Франції греками та римлянами, вони поширилися на північ. Нинішній Реймс називався тоді Дурокорторум і був головним містом бельгійської Галлії.
Для будівництва міста знадобився камінь, який добували в околицях. З тих часів тут залишилися великі кар'єри, які сьогодні названі крейерами (крейдяними кар'єрами) і служать льохами деяким негоціантським будинкам Шампані.
Розвитку виноградарства дуже сприяли духовенство і чернечі ордени. Століттями ченці розширювали виноградники, виробляючи вино як для себе, так й для мандрівників, яким монастирі зазвичай давали притулок у ті часи, коли ще не було постоялих дворів. Поставляючи вина також знатним сеньйорам та міському населенню, вони отримували значну частину доходу, який був їм необхідний для утримання абатства та благодійності.  Поступово й вище панство також почало займатися виноробством.
Починаючи з X століття завдяки зростаючій популярності вин Шампані та залученню в процес виноградарства та виробництва вин все більш широких верств населення площі виноградників постійно росли, вони в основному знаходилися в долині Марни, це було сприятливо для торгівлі, оскільки долина більшою мірою проходила річковими шляхами.
Так вино з Шампані доставлялося в Париж. Нормандію, а потім морем у Фландрію. Голландію та Англію.


Звичайно, вина Шампані в ті часи - це ще не шампанське.

Це звичайні червоні і білі вина. Червоні були смачніші й набували при королівських та імператорських дворах і серед знаті все більшу популярність. Ці вина були злегка газованими, володіли фруктовим смаком, і їх було легко пити. Але вони мали одну неприємну особливість - вони могли вдруге забродити в бочках, які іноді навіть вибухали, за що вино з Шампані називали «диявольським».
Це неконтрольоване бродіння викликалося низкою причин, в тому числі раптовими холодами, властивими даній місцевості, які переривали процес першого бродіння, залишаючи у вині  цукор який не перебродив до кінця.
У другій половині XVII століття винороби почали виробляти біле вино з соку чорного винограду з безбарвною м'якоттю. Його назвали "сірим вином", і його якість набагато перевершувала якість білих вин того часу, що вироблялися з білого винограду. Одночасно з цим було помічено, що вино краще зберігається і перевозиться не в бочках, а в пляшках. Якщо пляшки були дуже крихкими то їх використовували тільки при подачі на стіл.
Якщо бродіння було не завершеним, воно знову починалося з приходом весняного тепла, при цьому утворювався вуглекислий газ який виходив назовні у вигляді піни, коли відкорковували пляшку. Одні виробники намагалися уникнути цього ефекту, інші ж до нього прагнули навмисно, й у кінці XVIII століття винороби Шампані починають спеціально виробляти ігристе шампанське вино.


Роком “народження” французького ігристого шампанського вважається 1668,

але тільки 50 років після - у 1718 році; чернець Федино, канонік кафедрального Реймського собору, видав книгу, у якій вперше була докладно описана технологія виробництва французьких шампанських вин.
25 травня 1728 року виходить королівський указ, що дозволяє перевозити шампанське в кошиках по 50-100 пляшок, тоді як на початку століття перевезення у пляшках було заборонено, вино відправляли клієнтам в бочках з доданою інструкцією по його складу, розливу та зберіганню.
З цього часу головною турботою виробників ігристого вина стала турбота про його якість, але тільки в ХIХ столітті буде вироблено абсолютно прозоре вино з рівномірною, стійкою піною.


Розробляючи принципи виробництва шампанського, Дом Періньон

не зумів позбутися осаду з дріжджів, які випадали в кожній пляшці у вигляді каші. Ще довгі роки шампанське подавалося до столу в сильно охолодженому вигляді з тієї простої причини, що при сильному збовтуванні шампанського піднімався осад і вино ставало каламутним.
Спосіб розв'язання цієї проблеми вперше придумала в 1816 р. мадам Кліко. Вона попросила свого керуючого і столяра віднести у винний підвал стіл з вітальні і просвердлити в ньому похилі отвори діаметром під пляшку шампанського. Доглядачі винних підвалів протягом багатьох місяців акуратно повертали пляшки на кілька градусів. В результаті весь осад опинявся на внутрішньому боці пробки. Потім пляшки заморожували і разом з корком виймали невеликий шматочок льоду з  осадом. Пляшки доливали таким же вином і залишали для подальшої витримки.


Читайте також: Україна-Європа-Світ
Пізнавальна рубрика для активних, самостійних та допитливих туристів. Мальовничі, цікаві, загадкові місця які варто відвідати українському туристу. Маршрути, пам'ятки, загадки, секрети, реліквії, таємниці в нашій новій рубриці: Україна - Європа – Світ


З цього моменту шампанське й стало прозорим і набуло слави дійсно елітного французького вина.

Слід сказати, що спочатку шампанське було солодким. Оскільки вина Шампані квасні через нестачу сонця і тепла в них додавали багато цукру.
Сучасна Шампань підрозділяється на кілька регіонів:
- гора Реймса, вона ж Монтань-де-Реймс (Montagne de Reims);
- долина Марни (Marne). Тут виробляють вина з незвично великим вмістом винограду Піно Меньє. який вирощують на схилах до самих заморозків;
- Кот-де-Блан (Cote des Blancs). Вина з винограду сорту Шардоне користуються найбільшою популярністю з усіх вин Шампані. Вони володіють дуже витонченим та ніжним смаком, а при витримці набувають ні з чим не зрівняний яскраво виражений смак;
- Кот-де-Сезанн (Cotes de Sezanne). Тут теж роблять прекрасні вина з Шардоне;
- регіони Бар-сюр-Об і Бар-сюр-Сен розміщені у французькому департаменті OB. Територія ОВ ближче до французької Шаблі, ніж до класичних виноградників Марна.