Їжте рибу вона була і є символом здоров'я та довголіття
«Їжте рибу, в ній йод і фосфор!» — твердили багатьом з нас з дитинства. Риба насправді багата білками, вітамінами, фосфором, йодом і кальцієм. Але напевно, головний компонент риби — це риб'ячий жир, що містить омега-3 ненасичені жирні кислоти. Морепродукти також багаті омега-6 і омега-3 полиеновыми кислотами. Омега-3 жирні кислоти не синтезуються в організмі людини, однак вони вкрай необхідні для розвитку клітин мозку і сітківки очей і є сировиною для синтезу в організмі речовин, що беруть участь у формуванні кісткової тканини, периферичної нервової та імунної систем, а також утворення лейкоцитів і тромбоцитів. Простіше кажучи, це означає, що вживання риб'ячого жиру значно знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і, що особливо важливо, багатьох видів раку.
Кожен вид риби має характерні для себе смакові і поживні властивості. Саме вони визначають поділ всіх видів риб на три основні групи: риби з білим м'ясом (щука, судак, окунь та ін.), риби з червоним м'ясом (сьомга, лосось, форель та ін.), риби з жирним м'ясом (сиг, короп, лящ, вугор та ін.). З точки зору дієтичного харчування всіх риб можна поділити ще й по жирності м'яса.
Оселедець, осетер, сьомга, палтус, скумбрія - це риби, м'ясо яких містить від 8 до 30 % жиру, тому їсти їх не рекомендується в останній період вагітності, при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчного міхура.
У рибі середньої жирності, такий як кета, горбуша, лящ морський та деяких інших, в м'ясі міститься від 4 до 8 % жиру. Тим, хто знаходиться на дієті або стежить за своєю вагою, ця риба протипоказана. Тріска, навага, минтай, пікша - так звана худа риба з пониженим вмістом жиру в м'ясі до 4 %. М'ясо цих риб відмінно підходить для дитячого і дієтичного харчування, а також всім, хто стежить за фігурою і веде спортивний спосіб життя. Необхідно враховувати умовність цього поділу; так, наприклад, сазан і деякі інші коропові у карпатських водоймах містять у м'ясі більше 10 % жиру, оселедець океанська під час нересту має 2-3 % жиру в м'ясі, а в період нагулу жирність її м'яса підвищується до 25 % і більше.  
Рибу краще не їсти сирою - термообробка знищує в ній паразитів і потенційно небезпечні мікроби. Консерви з лосося і сардин з кістками - хороше джерело кальцію. Жирна риба надзвичайно корисна для серцево-судинної системи. Для зниження ризику ішемії міокарда лікарі рекомендують з'їдати в тиждень мінімум дві порції (по 180 г) риби.


Корисні речовини що містяться в карпатській рибі:

Білок:
по харчовій цінності не поступаються білкам м'яса, але не обтяжений шкідливими насиченими жирами.
Вітамін В3:
допомагає організму отримувати енергію з вуглеводів.
Вітамін В6:
У рибі досить багато цієї речовини, важливого для зміцнення імунної системи і поліпшення настрою. Вітамін В12:
Лосось, скумбрія і свіжий тунець — хороші джерела вітаміну, необхідного для утворення еритроцитів і нормальної роботи нервової системи.
Вітамін D:
Цим важливим для кісток вітаміном багаті деякі харчові продукти, риб'ячий жир — його найкращий джерело.
Залізо:
Цей елемент необхідний для перенесення кров'ю кисню; дефіцит заліза призводить до анемії. Особливо багато його в сардинах і скумбрії.
Омега-3 жирні кислоти:
У рибі їх головним чином дві: докозагексаєнова і ейкозапентаєнова. Їх пов'язують з профілактикою астми, гіпертонії, депресії, ішемічної хвороби серця, псоріазу, ревматоїдного артриту.
Тирозин:
Ця амінокислота потрібна для синтезу гормонів і нейромедіаторів, в тому числі мозкових, і, можливо, сприяє підтриманню психічного здоров'я. Майже усі види риб багаті мінеральними речовинами, в першу чергу калієм, магнієм і особливо фосфором. Наприклад, вміст фосфору, який сприяє поліпшенню роботи головного мозку, у камбалі доходить до 400 мг на 100 г м'яса, що в два рази більше, ніж в яловичині. Морська риба містить такі рідкісні елементи, як йод та фтор. Крім того, печінка риби є важливим джерелом вітамінів А, D, Е.