Англійський паб. Джерело натхнення справжнього британця. Знакові місця Європи, які слід відвідати українському туристу.
Ви були в Англії і не відвідали місцевий паб?! Святий Патрік! Ви ніколи не були в Англії!
Ніхто не знає, коли саме на Британських островах з'явилися перші паби. Найстаріший з тих, що діє нині, знаходиться в Ноттінгемі і називається "Подорож в Єрусалим". Йому вісім століть. Нібито саме в цьому пабі зупинялися англійські лицарі, які вирушали відвойовувати Святу землю в Хрестових походах. Взагалі ж перша згадка про питні заклади подібного роду відноситься до 745.р., коли архієпископ Йоркський заборонив священикам "їсти та пити в пабах".
Слово “паб” - це скорочення. Повна назва - public house, в буквальному перекладі “публічний дім”, що незмінно викликає веселу зацікавленість в наших туристів зі сходу, що приїжджають в Англію. Насправді ж адекватним перекладом буде не “публічний”, а “громадський дім”. І він якнайкраще відображає саму суть англійського паба.
Колись сім'ї, які володіли секретом приготування кращого, смачного пива в окрузі, запрошували родичів та друзів випити кухоль - другий. Поступово популярність того чи іншого будинку росла, гостей ставало все більше, і з них починали брати гроші. З плином часу паби перетворилися на споконвічно британську “річ в собі“, тобто знайшли характерний вигляд і не менш характерний зміст.
Незмінним залишилося одне: у кожного істинного британця є улюблений паб – і це не просто шинок, а скоріше клуб за інтересами, куди він неодмінно прийде обмивати будь-яку маломальськи значущу подію - від виплати зарплати до заручин або просто випити чашечку англійського чаю, почитати свіжу пресу і поспілкуватися з постояльцями.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Але справжній, класичний паб завжди можна впізнати за кількома незмінними ознаками. По-перше, ніякої вивіски зі словами pub або public house ви швидше за все не побачите. Тобто вивіска є неодмінно, але зазвичай на ній тільки назва закладу і малюнок що його ілюструє. Або тільки малюнок. Скажімо, якщо паб називається “Білий лебідь”, то без зображення лебедя над входом ніяк не обійдеться.
Ця традиція повелася з кінця XIV ст., з часів Річарда II. Король повелів, щоб плющ, що до того позначав вхід в питні заклади, був замінений вивісками. А оскільки читати-писати тоді вмів далеко не кожен, власники пабів стали малювати на вивісках зрозумілі кожному картинки. Втім, зелень над входом так нікуди й не поділася й досі є одним з головних атрибутів фасаду будь-якого поважаючого себе пабу. Плюс товсті димчасті стекла або вітражі на вікнах, на худий кінець - важкі портьєри.
Читайте також: Україна-Європа-Світ
Пізнавальна рубрика для активних, самостійних та допитливих туристів. Мальовничі, цікаві, загадкові місця які варто відвідати українському туристу. Маршрути, пам'ятки, загадки, секрети, реліквії, таємниці в нашій новій рубриці: Україна - Європа – Світ
Всередині ж класичний паб - невелике, на кілька столиків, приміщення з неодмінною дерев'яною барною стійкою в темних тонах. Вдень тут відносно спокійно та порожньо, ввечері заклад починає наповнюватися людьми, шумом й тютюновим димом, а ближче до ночі знайти вільне місце в популярному пабі практично неможливо.
У пабі не їдять-там випивають і спілкуються. А також дивляться телевізор (якщо, звичайно, транслюють футбольний матч), грають в дартс (грають з XVI століття, між іншим - ще прадавні пілігрими цим бавилися), слухають музику. Або навіть самі музицирують: в багатьох старовинних англійських пабах збереглася традиція ставити в кутку піаніно, щоб кожен відвідувач, цінитель прекрасного, міг спробувати зобразити на ньому милу серцю мелодію.
Їжа ж, позначена в меню, - проста і навіть дуже проста. В першу чергу це знамениті Fish and Chips (фіш-енд-чіпс) - рибне філе в клярі з картоплею-фрі, соус за вибором, в класичному варіанті при продажу на винос загортається в кульок з газети (давня традиція англійських пабів, національний колорит, не дивуйтеся).
Далі йдуть “сніданок орача (пахаря)” - блюдо з сиру та місцевих солінь з величезним куснем хліба, “пастуший пиріг” - щось на зразок картопляного пудингу з баранячим фаршем всередині, “картопля в мундирі”(jacket potalous) - дуже велика, запечена з маслом та різними приправами, тости, сендвічі, часто - традиційний англійський ростбіф.
А в іншому все без особливих змін. Як і раніше в пристойних закладах ви знайдете дубові лави та підлогу темних відтінків, посипану свіжою тирсою. Як і раніше в будь-якому англійському пабі рівно о 23.00 пролунає звучний голос господаря: “Джентльмени, час!”- і у вас залишиться рівно 15 хвилин на те, щоб допити раніше куплене пиво, доїсти свій fish and chips, дочитати свіжу пресу, ще один кухоль вам вже ніхто не наллє. А в Шотландії паби працюють аж до півночі, напевно тому що це Шотландія... а класичні паби це чисто англійська давня традиція.