Антикороновірусне харчування. Поради курортної медицини Карпат. Механізм роботи імунітету. Поради курортної медицини Карпат

При вторгненні вірусу в клітину починається його масове розмноження, в результаті чого клітина господаря гине. А з неї виходять віруси що розмножилися, одягаючись в білкову оболонку, і вражають сусідні клітини. Так хвороба починає прогресувати.
Імунна система по білковій оболонці вірусу визначає чужорідні тіла (антигени), активізується і починає виробляти інтерферон, який перешкоджає розмноженню вірусу. Одночасно з цим відбувається активізація головних клітин імунної системи – лімфоцитів. Вони знищують віруси і починають виробляти антитіла до нього. Поки цей процес наростає, організм підвищує температуру тіла, щоб стримати розмноження вірусів.  
Така схема працює тільки в тому випадку, коли у людини сильна імунна система, в іншому випадку віруси легко проникають з однієї клітини в іншу, не зустрічаючи перешкод.
Ось чому кожному - потрібно намагатися, щоб у нього була сильна імунна (захисна) система. Є медичні засоби, що допомагають людському організму в створенні й посилення імунітету: інтерферон лейкоцитарний, гриппферон, віферон, анаферон, афлубін, арбідол. Але головне - в руках самої людини. Перш за все потрібно поставляти в організм речовини, що допомагають боротьбі з вірусами. Це відбувається через харчування.


Харчування для підтримки імунітету. Звичайна питна вода. Поради курортної медицини Карпат. 

Коли ви відчуваєте себе не найкращим чином, вода може виявитися ідеальним рішенням. Вод це найпростіші й доступні "ліки". Вода потрібна для нормального протікання обмінних процесів, вона не тільки розчиняє, але і виводить всілякі токсини з нашого організму. При зневодненні організму збільшуються наші шанси пропустити в себе вірус. Крім того, вода зберігає нормальну секрецію слизової оболонки дихальних шляхів, знімає сухість губ. Підтримуйте нормальний рівень зволоження, щоб уникнути проблем з диханням. Коли ви відчуваєте себе не найкращим чином, вода може виявитися ідеальним рішенням.


Чаї для профілактики грипу. Поради курортної медицини Карпат. 

Карпатський чай з калиною, малиною, смородиною, лимоном, медом.
Імбирний чай. Здавна відомі його потогінні властивості й здатність підвищувати імунітет, а недавні дослідження в США виявили його антиоксидантні та протизапальні «таланти». Імбирний чай-це один з кращих продуктів для боротьби з вірусом.
Чай з женьшенем не просто смачний, але і неймовірно корисний. Його використовують як лікарський засіб при інфекціях дихальних шляхів. Дослідження демонструють, що женьшень серйозно полегшує вираженість симптомів.
Зелений чай містить флавоноїди, які зміцнюють імунітет і відрізняються протизапальними властивостями. Крім того, катехіни допомагають боротися з бактеріями і вірусами.
Чай з анісом працює як антибактеріальний і протигрибковий засіб. Крім того, вчені відзначають, що він ефективно бореться з вірусами та містить антиоксиданти, які можуть допомогти підстьобнути імунітет. Щоб мед і лимон не розгубили свої корисні властивості, додавати їх слід в напій, температура якого не перевищує 60 градусів.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Натуральний бджолиний мед. Поради курортної медицини Карпат.

Натуральний і якісний мед не просто смачний, він ще й допомагає полегшити симптоми хвороби. Мед допомагає поліпшити стан горла. Дослідження демонструють, що мед має антибактеріальну властивість і вбиває всі шкідливі антигени. Мед підвищує опірність організму до будь-яких негативних впливів ззовні. Бореться мед і з мікробами, і з вірусами. Регулярне вживання меду зміцнює імунітет.
Відомо, що мед може зберігатися дуже довго. Все тому, що мед перешкоджає розмноженню бактерій, вбиває їх. Пара чайних ложок меду в день підвищать опірність хворобам в період настання холодів. Тільки майте на увазі, що мед втрачає свої корисні властивості при нагріванні, тому його краще не класти в горячий чай. Мед-один з найкращих продуктів для імунокорекції. Найкраще він поєднується з чаєм і лимоном. При цьому мед не слід додавати безпосередньо в гарячий чай, тому що при цьому значна частина біологічно активних речовин втрачають свої властивості. Мед можна їсти на часточці лимона, яблука або з сиром. Найкраще діє мед, прийнятий перед сном: запийте 1ст.ложку меду половиною склянки води. Він діє як снодійне, завдяки чому ви швидко заснете і будете міцно спати.


Прополіс. Поради курортної медицини Карпат.

Ще один диво-продукт-прополіс. Він вбиває антигени, що розмножуються в теплі. Настоянка прополісу застосовується при отитах, ангінах, ГРВІ, грипах. За старих часів в Карпатах прополіс використовували, щоб довше зберегти м'ясо свіжим.


"Живі йогурти" Поради курортної медицини Карпат.

Живі активні культури, що містяться в йогурті (пробіотики)-це корисні бактерії, які захищають шлунково-кишковий тракт організму від хвороботворних бактерій. Навіть якщо вас все-таки наздожене грип або застуда, йогурт допоможе уникнути ускладнень з боку роботи шлунково-кишкового тракту. У грецькому йогурті міститься велика кількість пробіотиків, крім того, в ньому більше протеїну, ніж у звичайному йогурті.


Кефір. Поради курортної медицини Карпат.

Кефір є хорошим імуностимулятором. Він містить багато мікроелементів, корисних для здоров'я. У ньому містяться кальцій і вітамін Д, які зміцнюють кісткову систему. Він також активізує травлення, завдяки цьому він очищає шлунково-кишковий тракт і перешкоджає утворенню шлаків. Є вислів: "чистий кишечник – сильний імунітет".  В осінньо весняний період щодня пийте кисломолочні продукти. Особливо корисні ті, які збагачені біфідобактеріями. Це бифидокефир, бифидоряженка. Кисломолочні продукти дуже допомагають стабільній роботі шлунково-кишкового тракту. Це важливо, оскільки саме в кишечнику міститься велика частина імунних клітин. Тому кефір та інші кисломолочні продукти дуже корисні при ослабленому імунітеті. Найкраще діє кефір з незбираного молока, в ньому міститься максимальна кількість вітамінів і пробіотиків. При цьому кисломолочні продукти корисні у свіжому вигляді - протягом 3 діб після вироблення.

Приєднуйтесь до нашої спільноти в viber. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Каші з цільного зерна. Поради курортної медицини Карпат.

Це відмінне джерело вітамінів і мікроелементів, особливо селену і цинку. Експерти стверджують, що вживання в їжу зернових продуктів з високим вмістом клітковини може також підвищити опірність організму. Вівсянка, ячмінь, гречка використовуються так: щоб зберегти максимум користі від цих продуктів, не варіть їх довго. Залийте зерна злегка підсоленим окропом на ніч в термосі, вранці додайте молока і трохи вершкового масла, сухофрукти або свіжі фрукти за смаком.


Вівсянка. Поради курортної медицини Карпат.

У холодні осінні та зимові місяці рекомендуємо починати день з миски вівсяних пластівців. Овес містить бета-глюкан, селен і цинк, які допомагають підтримувати імунітет, служать профілактиці грипу та інших ГРВІ. Дослідження демонструють, що бета-глюкан оптимізує захист організму від агресивної мікрофлори, за рахунок підвищення активності макрофагів, нейтрофілів і природних клітин-кілерів, які знищують чужорідні бактерії, віруси, грибки. При цьому не треба варити вівсяні пластівці, краще заливати їх окропом і залишати на кілька хвилин під кришкою. Замість масла можна додати до готових пластівців натуральний йогурт, який також корисний для посилення імунітету.


Фрукти та овочі. Поради курортної медицини Карпат.

Для ефективної боротьби з грипом лікарі пропонують щодня налягати на фрукти та овочі, які містять найбільшу кількість вітамінів, мінералів, клітковини й головним чином фітонутрієнтів. Безумовні лідери тут - цитрусові, і в першу чергу лимони, мандарини й апельсини. Апельсини, лимони, мандарини та інші представники цього великого, ароматного сімейства, як відомо, багаті вітаміном С. Аскорбінова кислота викликає неоднозначне ставлення вчених, давно ведуться суперечки з приводу її ефективності. Але деякі дослідження все ж показують, що регулярний прийом вітаміну С цілюще позначається на організмі людини, скорочуючи шанси захворіти, допомагаючи скоротити час і тяжкість ГРВІ, перемогти вірус.
Пам'ятайте, що апельсиновий та інші соки в пачках не настільки корисні та ефективні, як свіжовичавлені. В апельсинах багато вітаміну С, найважливішої поживної речовини, особливо в сезон застуд. За науковими даними, цей вітамін допомагає запобігти застуді в холодну погоду і скорочує тривалість захворювання, якщо ви все ж йому піддалися. Лимон містить величезну кількість вітаміну С, який багаторазово підсилює захисні сили організму. Він зміцнює кровоносні судини, очищає печінку і шлунково-кишковий тракт. Вітамін С сприяє загоєнню подряпин і ранок. Також він рекомендується курцям, оскільки виводить з організму шкідливі речовини, що утворилися в результаті вживання нікотину. Крім того, лимон має бактерицидні властивості, здатність пригнічувати інфекцію і знищувати віруси. Все це робить його незамінним і надійним засобом в період осінніх застуд.
В якості профілактики, кожен день з'їдайте пару скибочок лимона (можна посипати їх цукром). Корисні властивості лимона максимально зберігаються лише в натуральному вигляді, оскільки при термічній обробці вітамін С руйнується. Тому, замість додавання лимона в гарячий чай, краще їжте його окремо. 
Яблука ефективно запобігають хворобам на зразок застуди. Вся річ у тому, що в них містяться антиоксиданти, які зміцнюють імунітет і знижують ризик хронічного захворювання.
Ківі містить стільки вітаміну С, що покриває добову рекомендовану дозу. Бореться проти застуди, стимулює виробництво колагену, за допомогою якого шкіра зберігає пружність і еластичність. Ківі містить цінні поживні речовини, які покращують здатність до концентрації уваги, полегшують стрес, створюють гарний настрій і надають енергію. 
Помаранчеві овочі багаті антиоксидантами, також гарбуз і батат містять бета-каротин, який допомагає боротися зі шкідливими бактеріями. Бета-каротин-вихідна речовина вітаміну А, який зберігає шкіру здоровою, утворюючи перший бар'єр проти хвороботворних бактерій і вірусів. Інші фрукти й овочі, багаті бета-каротином – це морква, великоплідний гарбуз і мускусна диня.
Морква прекрасно очищає шлунково-кишковий тракт і печінку, вона виганяє звідти шкідливі бактерії та нормалізує мікрофлору. Цей овоч багатий вітаміном А, який особливо цінний в період гіповітамінозу. Однак вітамін А засвоюється тільки разом з жиром, тому заправляйте моркву сметаною, вершками, вершковим маслом. Їжте моркву в сирому, вареному і тушкованому вигляді. Але особливо корисний свіжовичавлений морквяний сік.
Червоні помідори, гранати, грейпфрути, а також червонокачанна капуста і журавлина особливо корисні для імунітету і це, крім того, що такий смачний набір служить захистом серця, завдяки високому вмісту лікопіну і елагової кислоти. Брокколі-це важливе доповнення до дієти для тих, хто хоче уникнути застуди. Брокколі та інші різновиди капусти підвищують імунітет.
Червоний перець-це ще одне хороше джерело вітаміну С. Дослідження показали, що вживання двохсот міліграмів вітаміну С кожен день дозволить знизити ризик застуди наполовину.


Квашена капуста. Поради курортної медицини Карпат.

Один з найдоступніших і недорогих джерел аскорбінової кислоти. У поєднанні з зеленою або ріпчастою цибулею і соняшниковою олією холодного віджиму – це взагалі «вітамінна бомба». Пробіотики, молочнокислі бактерії багаті на вітамін С – всім цим можуть похвалитися ферментовані продукти, наприклад, квашена капуста, мочені яблука і ягоди, навіть бочкові огірки та помідори. Важливо, щоб продукти були дійсно квашеними, а не маринованими, тобто робилися без додавання кислоти, оцту і цукру. Бактерії, що містяться в ферментованих продуктах, не тільки допомагають роботі кишечника, очищають його, але і підтримують імунітет, допомагають у виробленні антитіл, захищають від патогенних мікроорганізмів.


Хрін. Поради курортної медицини Карпат.

Містить лізоцим, що володіє антимікробною дією. Застосовується для профілактики захворювань верхніх дихальних шляхів. Чарівною дією володіє відома всім карпатська аджика: тертий хрін, буряк, цибуля, часник і трохи яблучного оцту, зберігати в холодильнику. У хроні міститься багато вітаміну С, вітаміни групи В, калій, кальцій і фосфор.


Часник. Поради курортної медицини Карпат.

Цей пахучий  "друг" імунітету містить природний антибіотик алліцин. Рекомендуємо вживати часник в сирому вигляді, попередньо подрібнивши. Саме в цьому випадку він буде володіти властивостями ефективного антибактеріального, противірусної зброї – аллицина. Завдяки цьому з'єднанню він має яскраво виражену антивірусну дію. 
Крім того, часник прискорює обмін речовин, бореться з целюлітом і сприяє лікуванню запалення сечових шляхів. Вживання всього одного зубчика часнику в день вже надає необхідний профілактичний і антисептичний ефекти. Часник найкраще вживати в сирому вигляді, тоді його корисні властивості діють максимально. Від неприємного запаху почистьте зуби пастою з сильним м'ятним запахом. Нейтралізувати запах часнику можна, з'їдаючи його разом з вершковим маслом або жирною сметаною. Спробуйте додати часник в заправку для салату з овочів з листям петрушки або в соус для сендвіча: цілозерновий хліб, куряча грудка, свіжі овочі з гілочками петрушки. Зелень петрушки знищить різкий запах.


Цибуля. Поради курортної медицини Карпат.

Цибуля - це натуральний фітонцид. Як елемент живлення, цибуля бореться не тільки з мікробами, але і з вірусами. Можна додавати дрібно нарізану сиру цибулю або часник в салати, посипати ними овочеві рагу, м'ясні страви.


Гострий перець. Поради курортної медицини Карпат.

Гострий перець містить цінну сполуку - капсаїцин. Даний алкалоїд визначає пікантний смак продукту. Вчені прийшли до висновку, що він оптимізує процеси апоптозу ракових клітин в організмі. Крім того, капсаїцин має протинабрякову дію, допомагаючи полегшити закладеність носа. Виявлено, що це з'єднання знімає напади непродуктивного кашлю. Частіше додавайте перець чилі та інші сорти гострого перцю в перші і другі страви.


Яловичина. Поради курортної медицини Карпат.

У період сезону грипу, вірусних інфекцій та застуди лікарі рекомендують зосередитися на цинку. Цей мінерал дійсно скорочує тривалість хвороби. Грає ключову роль і в профілактиці, оскільки сприяє утворенню білих кров'яних тілець – основних елементів імунної системи. Багаті цинком яловичина і свинина. Чимало його міститься в молоці й продуктах з нього, в зародках пшениці й в морепродуктах.
У зимовий час добре комбінувати яловичину з часником і сирими овочами, що підвищує ефективність даних продуктів в боротьбі проти застуди.


Курячий бульйон. Поради курортної медицини Карпат.

Курячий суп - це традиційне блюдо, яке рекомендують хворим. У ньому міститься практично весь набір амінокислот, необхідних для блокування запальних клітин і придушення інфекції. Бульйон зменшує кількість слизу в носоглотці і сприяє кращому відкашлюванню, має загальнозміцнюючу дію і дозволяє швидше встати на ноги після хвороби.  Курячий бульйон здатний перешкоджати переміщенню клітин запалення. Додайте в бульйон більше солі, навіть якщо зазвичай ви намагаєтеся якомога рідше використовувати цей продукт. Сіль може також бути корисною при грипах, вона зменшує мокротиння не гірше будь-якого засобу від кашлю. Покладіть в бульйон овочі та спеції – вийде відмінний імуностимулюючий засіб.


Важливі продукти з селеном і вітаміном D. Поради курортної медицини Карпат.

Продукти, багаті селеном, сприяють утворенню антивірусних клітин в крові, допомагають зміцнити імунітет. У число продуктів, багатих селеном, входять крім зернових продуктів, часнику і апельсинів, морська риба і морепродукти, гриби, буряк і морква.
Також мінерал селен міститься в ракоподібних: устрицях, лобстерах, крабах і двостулкових молюсках. Він допомагає лейкоцитам виробляти цитокіни - протеїни, що видаляють вірус грипу з організму. Сьомга, скумбрія й оселедець багаті кислотами омега-3, які знижують запалення, підвищуючи надходження повітря і захищаючи легені від респіраторних інфекцій.
Продукти, багаті вітаміном D: лосось, скумбрія, сардини, молоко і рослинні олії (лляне, соняшникова, гарбузове).
Зараз багато експертів сходяться на думці, що будь-який грип можна здолати за допомогою вітаміну D. Якщо ви готуєте рибу, дуже важливо не смажити її в маслі й не варити у великій кількості води, тому що таким чином левова частка вітаміну D руйнується і не потрапляє в організм. Найкращі способи приготування - тушкування в невеликій кількості рідини й на пару. У морських водоростях міститься вітаміну С більше, ніж в апельсинах.


Імбир. Поради курортної медицини Карпат.

Одна з найкорисніших прянощів. Імбир потрібен для зміцнення імунітету. У ньому міститься гінгерол, який вбиває мікроби, зупиняє зростання частини шкідливих бактерій і бореться з вірусами. Дуже ефективний імбир в боротьбі з інфекціями, які розвиваються в роті й в горлі. Так що цей корінь – перший засіб проти грипу, ангін. Крім гінгерола, в корені імбиру міститься багато вітамінів групи В, аскорбінової кислоти та ретинолу. Вони також зміцнюють імунну систему і підвищують опірність хворобам.


Брюссельська капуста. Поради курортної медицини Карпат. 

У ній дуже багато вітамінів С, Е і К, потрібних нам для боротьби з інфекціями. Не тільки брюссельська капуста добре підтримує імунітет, також рекомендується вживати й брокколі, в ній дуже багато вітаміну С.корисна і білокачанна капуста, особливо у квашеному вигляді.


Яблучний оцет. Поради курортної медицини Карпат.

Яблучна кислота має антивірусні та антибактеріальні властивості, яблучний оцет в розведеному вигляді хороший для полоскання рота і видалення патогенного середовища з ротової порожнини. Крім того, в яблучному оцті чимало вітамінів.
Пити оцет в чистому вигляді не можна. Він застосовується для заправки салатів, маринування, їм можна скропити рибу, наприклад, щоб підкислити її злегка.


Ягоди чорної бузини.

У будь – якому вигляді: свіжа, сушена, у вигляді відварів або варення – карпатська бузина корисна для здоров'я, зміцнює імунітет. Протягом сотень років ягоди чорної бузини використовували в карпатських народних рецептах, вважаючи їх ліками проти запальних захворювань.
У США була доведена ефективність екстракту чорної бузини проти 10 штамів вірусу грипу. Даний продукт активізує імунітет, що цінно не тільки при простудних захворюваннях, але і при онкологічних хворобах, ВІЛ. В Японії вчені провели експериментальне дослідження, яке продемонструвало ефективність чорної бузини проти вірусів грипу та ін. Рекомендуємо додавати цю ягоду в пироги та іншу випічку, вживати її у вигляді джему або сиропу.


Шавлія. Поради курортної медицини Карпат.

З давніх часів близько 90 видів шавлії використовувалися альтернативною медициною для полегшення болю, захисту організму від окисного стресу, впливу вільних радикалів, запалення, бактеріальної, вірусної інфекції. У багатьох країнах Азії та Близького Сходу, особливо в Китаї та Індії, ця цілюща рослина давно прийшла на службу класичній медицині. Деякі дослідження показують, що на додаток до лікування таких поширених захворювань, як ГРВІ, шавлія може бути потенційно корисний для полегшення стану пацієнтів при багатьох серйозних і загрозливих для життя захворюваннях, таких як депресія, деменція, ожиріння, діабет, і в кардіопатології.
Оскільки стародавня рослина є потужним протимікробним засобом, його можна використовувати для профілактики й лікування болю в горлі, закладеності носа, проти болісного кашлю. Найкраще заварювати чай з шавлією або додавати свіже або сухе листя в бульйон.


Гриби проти вірусів. Поради курортної медицини Карпат. 

Деякі їстівні гриби, такі як шиітаке, енокі, майтаке, печериці, білі гриби демонструють противірусні властивості. Німецькі вчені займалися дослідженням властивостей деяких видів грибів і прийшли до висновку, що активні сполуки в їх складі мають протимікробну, протипухлинну, протиалергічну, імуномодулюючу, протизапальну, антиатерогенну, гіпоглікемічну, гепатопротекторну дію. Щоб захиститися від зимових застуд, радимо додавати гриби в супи, тушкувати або запікати з ними овочі, птицю.


Цілющий карпатський антиковідний засіб. Карпатський народний рецепт.

До складу його входить сік алое, карпатський квітковий або липовий мед, а також червоне вино, краще за все кагор. У половині склянки рідкого меду необхідно розчинити 2 столові ложки соку алое, влити в суміш пляшку вина і залишити для настоювання на 24 години. Лікувальний засіб рекомендується вживати щоранку, на голодний шлунок. Тривалість лікування від 9 до 11 діб.
Щиро бажаємо Вам міцного здоров'я і казкового відпочинку в Карпатах!
Пам'ятайте! – здоров'я не можна купити, ним можна тільки розплатитися!