Артишок. Потужний середземноморський афродизіак. Лікувальні властивості. Рецепт кохання.
У перекладі з арабської артишок означає "земляна колючка". У каліфорнійському місті Кастровілл на щорічному конкурсі "королева артишоків" одного разу переможницею стала юна Мерилін Монро.
Це вишукане частування нечасто з'являється на наших столах, і рідко хто пробував вирощувати артишоки в городі, але ті, хто спробували виростити, приготувати й скуштувати артишок, не шкодують про це. Згідно з егейською легендою, Зевс перетворив красуню Кінару в артишок. Він настільки був зачарований дівчиною, що запропонував їй стати богинею і жити поруч з ним на Олімпі. Кинара погодилася, і всякий раз, коли Гери не було поруч, Зевс поспішав на побачення з Кинарой. Але незабаром молода богиня затужила по будинку і потайки пішла відвідати рідних у світ смертних. Коли Кинара повернулася, Зевс розгнівався на неї і покарав за обман: штовхнув на землю і перетворив в рослину.
Всі середземноморські народи вживають артишок як сильний афродизіак. Для того щоб вживати його цілий рік, вони консервують артишоки в меді. Давні греки застосовували сік артишоку як засіб проти облисіння, втираючи його в голову.
Знаменитий лікар Ібн Сіна, або Авіценна, рекомендував артишок при шкірних хворобах, при лупі, як жовчогінний та сечогінний, а також як засіб, що збільшує сексуальне бажання як у чоловіків, так і у жінок.
За ті ж властивості цінують артишок й французи. Правда, Катерина Медічі безжально виганяла з палацу тих фрейлін, які любили артишоки, вважаючи, що вони легко можуть скомпрометувати себе надмірною пристрасністю. У 1600 році іспанці завезли артишок до Каліфорнії, а починаючи з XX століття там його обробляють в промислових масштабах.
У Європі та Карпатах артишок з'явився за часів Австрійської імперії спочатку як декоративна рослина, пізніше його навчилися готувати.
У XIII-XIX століттях артишоки використовували для лікування жовтяниці, цинги, при набряках будь-якого походження, ревматизмі, як потогінний засіб і для поліпшення апетиту, при сечокам'яних хворобах.
Корисні властивості.
Артишоки містять вітаміни групи В, вітамін С, бета-каротин, фолієву кислоту.
З мінеральних речовин: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій. Сік артишоку і відвар з його листя мають жовче – і сечогінну дію. Артишоки знижують рівень холестерину в крові, крім того, в них міститься інулін, який здатний позитивно впливати на рівень глюкози в крові і підтримувати мікрофлору кишківника. Корисний людям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Сік артишоків допомагає боротися з целюлітом, страви з артишоків прекрасний природний спосіб схуднути, має потужні властивості омолодження всього організму, стимулює регенерацію клітин і покращує стан шкіри. Сік також має ефект зменшення запаху поту, володіє потужними антиоксидантними властивостями. При стоматиті, молочниці, тріщинах на язиці можна полоскати соком з медом ротову порожнину.
Артишоки і страви з них протипоказані при гастриті зі зниженою кислотністю, гіпотонії і та в разі індивідуальної непереносимості.
Артишоки краще використовувати великі, молоді, зеленуватого кольору. В них гострим ножем потрібно обрізати верхню колючу частину листя, відрізати стебло і зачистити денце від сухого листя. Потім ложкою або кулінарною виїмкою видалити м'яку волокнисту частину, місця зрізу змочити лимонною кислотою, щоб не потемніли. Оброблені артишоки промити і перев'язати шпагатом, щоб під час варіння збереглася форма. Потім відразу необхідно піддати тепловій обробці; зберігати можна не більше години в підкисленій воді.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Артишоки дригант - рецепт кохання (страва з меню стародавніх карпатських кельтів)
Інгредієнти:
4 артишоки, 1 середній помідор, 5 ст. ложок вершкового масла, сіль, мелений чорний перець, 2 ст. ложки борошна, 1 чашка негустих вершків, дрібка мускатного горіха, 1/2 чашки чайної чашки твердого тертого сиру, наприклад пармезану.
Приготування:
Варити артишоки в підсоленій воді протягом 25 хв, відкинути на друшляк, видалити верхні листки, денця викласти на деко. Зняти шкірку з помідора і нарізати скибочками. Розтопити на сковороді 2 ст. ложки олії, підрум'янити помідор, посолити, поперчити і викласти на артишоки.
Для соусу:
розтопити 2 ст. ложки олії, додати борошно(злегка пересмажене на сухій сковороді) і прогріти, помішуючи. Влити гарячі вершки. Ретельно перемішати, поварити трохи і остудити. Приправити сіллю, перцем та мускатним горіхом. Полити соусом артишоки. Посипати пармезаном, зверху покласти трохи масла та поставити підрум'янюватися в духову шафу.