Еліксир здоров'я-суп із селери, біоенергетичні супи. Рецепти рекомендовані курортною медициною Карпат.
Селера - дворічна рослина з сімейства зонтичних. Батьківщина рослини - Середземномор’я, де вона досі росте в дикому, неокультуреному вигляді. Жителі Середземномор'я славляться здоров'ям і довголіттям. Вони їдять багато морепродуктів, фруктів, бобових, цільнозернових і продуктів з високим вмістом мононенасичених жирів (оливкова олія, горіхи), п'ють червоне вино, і на їх обідньому столі дуже рідко з'являється м'ясо.
Селера використовували ще в Стародавній Греції - прикрашали житло для захисту від нечистої сили, плели вінки для переможців. Вважалося, що рослина приносить удачу, і його часто збирали в зв'язку з часником і цибулею. Спочатку використовували як лікувальна рослина, і тільки в 17 столітті його стали вживати в їжу.
У цій статті корисні поради, які допоможуть вам за допомогою спеціальної дієти на селеровому супі не тільки позбутися від непотрібних кілограмів, але і значно поліпшити свій життєвий тонус. Давно відомо що селера швидко спалює жир, покращує обмін речовин, усуває целюліт. Така дієта стане чудово профілактикою, подарує легкість і прекрасне самопочуття.



Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Крім того, що селера є чудовим засобом для зниження надмірної ваги в силу своєї негативної калорійності (на переробку селери, зелених овочів організм витрачає більше енергії, ніж вони в собі несуть), селера з успіхом застосовується для лікування численних захворювань, особливо у людей похилого віку. Нормалізує водно-сольовий обмін, рослина-лікар виводить з організму сечову кислоту, має сечогінну дію, перешкоджає утворенню каменів у нирках.

Сучасні дослідження в Європі стверджують що селера дає прекрасні результати при лікуванні і профілактиці ожиріння, подагри, ревматизму, цукрового діабету, поліартриту і відкладення солей. Як протизапальний і сечогінний засіб селера вживається при пієлонефритах і циститах. Лікарські препарати на основі цієї рослини значно полегшують перебіг таких захворювань, як алергічна кропив'янка, різні види дерматиту, виразки, хронічні запори, надає аналгетичну дію при хворобливих менструаціях.




Читайте також:

Біоенергетичні супи. Рецепти рекомендовані курортною медициною Карпат


Позитивний вплив селери на ендокринну систему і підвищення статевої активності пояснюється тим що селера відноситься до одного з найефективніших афродизіаків. Мольфари Карпат стверджують що селера  є незамінним компонентом у так званих приворотних зіллях. До речі, саме сік цієї рослини, за переказами, входив до складу любовного напою, який випили відомі герої середньовічного роману про мужнього лицаря Трістана і прекрасну дружину Корнуельського короля - Ізольду. З незапам'ятних часів корінь селери використовують в гінекології при порушенні гормональної діяльності у жінок, при клімаксі і безплідді. Протипоказанням до його застосування є вагітність і годування груддю.

Селера - це чудовий омолоджуючий засіб, який підвищує життєвий тонус, сприятливо впливає на нервову і серцево-судинну системи, зміцнює кістки, нормалізує сон. Спостерігаючи за людьми, які регулярно вживають в їжу страви з селери, європейські вчені прийшли до висновку, що рослина має потужну загальнозміцнюючу дію і цілюще впливає на імунну систему людини. Якщо порівняти цю рослину з іншими овочевими культурами, то за кількістю поживних речовин їй практично немає рівних, адже тільки ефірна олія, яка входить до його складу, налічує 9 корисних компонентів.
У листі селери містяться важливі для людського організму вітаміни: аскорбінова кислота (180 мг%), каротин (42 мг%), В1 (50 мг%), В2 (100 мг%), Е, противиразковий U, холін, а також фолієва і нікотинова кислоти.
Крім того, в корені селері є вуглеводи (10%), білки (1,6%), аспарагін, оцтова і масляна кислоти, форокумарини, що володіють чудовим протираковим ефектом, цукри, пектинові речовини, а також солі магнію, сірки, хлору, алюмінію, нікелю, молібдену та ін.
Ця рослина є чемпіоном за вмістом органічного натрію, недолік якого в організмі призводить до захворювань легенів і бронхів, а також до прискорення процесів старіння. У селері є калій, кальцій і фосфор, необхідні людині для підтримки сил при високих фізичних навантаженнях.
Такої кількості селену, як в селері, немає в жодній іншій рослині, ось чому селеру рекомендують людям, що страждають захворюваннями щитоподібної залози. Селен бере активну участь в синтезі йодовмісних гормонів щитоподібної залози. Його дефіцит в організмі може привести до порушень в процесі дозрівання яйцеклітини.
Ефірна олія, що входить до складу селери, збуджує апетит і покращує травлення. Вона являє собою безбарвну рідину з сильним запахом і своєрідним пряним смаком. Особливо багато ефірної олії в корені, ось чому страви з цієї частини рослини показані людям, що страждають запорами та частими здуттями живота.
Слиз, що міститься в рослині, має обволікаючі властивості, зменшує больовий синдром при гастритах і виразковій хворобі, а лужні солі сприяють засвоєнню білків, нормалізації кислотно-лужного балансу і поліпшенню обміну речовин.
Особливо багато корисних речовин знаходиться в листових і черешкових сортах селери. У порівнянні з кореневими в них в 4 рази більше вітаміну С і в 40 разів – каротину.

Приєднуйтесь до нашої спільноти в viber. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Біоенергетичні супи. Суп Таратор, суп із селери. Рецепти рекомендовані курортною медициною Карпат.

"Таратор" родом з Болгарії. Цим веселим словом там називають холодний суп або окрошку. Хороший він в літню спеку, оскільки легкий і прохолодний, як морський бриз.
Приготування цього божественного супу не обтяжує ні довгими походами по магазинах у пошуках необхідних продуктів, ні тривалим стоянням біля плити.

 


Отже, для приготування супу «Таратор» буде потрібно:

0,5 л кефіру або кислого молока, 1 великий корінь селери, 1 столова ложка з верхом подрібнених ядер волоських горіхів.
Починаємо зі звичної для нас процедури-натираємо селеру на крупній тертці. Потім додаємо її в кисле молоко (або кефір). Щоб отримати максимум задоволення від супу “Таратор”, кисле молоко потрібно охолодити, тому було б добре, якби воно деякий час провело в холодильнику. І останнє, що треба зробити, – всипати подрібнені горіхи в готовий суп.
Якщо ваш організм змучений щоденними обмеженнями і вимагає чогось солоденького, немає нічого простішого – додайте в тарілку з супом столову ложку карпатського меду.
Щиро бажаємо Вам міцного здоров'я і казкового відпочинку у Карпатах! Пам'ятайте! – здоров'я не можна купити, ним можна тільки розплатитися!