Карпатська аронія (горобина чорноплідна). Хімічний склад, лікувальні та корисні властивості.
Карпатська горобина це чагарникова рослина, що сягає у висоту 1,5-2,5 м. у 3-4-річному віці карпатська аронія починає плодоносити. Плоди карпатської горобини чорної-яблукоподібні, діаметром до 1 см, чорного кольору з сизуватим нальотом. Шкірочка у плодів досить щільна, стигла м'якоть має майже чорний колір. Ягоди аронії соковиті, кислувато-солодкі й терпкі на смак, трохи в'яжучі. Чорноплідна горобина була привезена в Карпати з Північної Америки.
Важливо! За вмістом органічних кислот чорноплідна горобина перевершує мандарини, суницю, малину і червону смородину.
Хімічний склад карпатської аронії (горобина чорноплідна):
у ягодах аронії міститься 3% цукрів, вітамінів і органічних кислот, 1,5–5% P-вітамінних біофлавоноїдів – катехінів (особливо багато епікатехіну-найбільш фізіологічно активного компонента катехінів чаю), флавонолів і антоціанів. До складу ягід також входять каротин, нікотинова й аскорбінова кислоти, філохінон, фолієва кислота, рибофлавін, амігдалін, різноманітні мікроелементи й мінеральні речовини – фосфор, залізо, мідь, марганець, кобальт, йод.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Цілющі властивості карпатської аронії (горобина чорноплідна):
ягоди аронії надають цілющу дію на функціонування серцево-судинної системи. Лікувальні властивості зберігають навіть сушені плоди.
Вживання в їжу карпатської аронії (горобина чорноплідна):
В Карпатах плоди чорноплідної горобини вживають у їжу в свіжому вигляді. Вони можуть довго зберігатися при температурі до 10 °C. Якщо при цьому вони будуть в підвішеному стані й розфасовані в поліетиленові пакети по 5-6 кг, термін зберігання збільшиться вдвічі. Ягоди аронії також перетирають в Карпатах з цукровим піском у співвідношенні 1: 1,5. Плоди можна заморозити. В Карпатах з чорноплідної горобини роблять варення, повидло, желе, мармелад, сік тощо, вичавки з плодів використовуються в Карпатах в якості харчового барвника.
Застосування в медицині карпатської аронії (горобина чорноплідна):
Карпатська аронія використовується як вітамінний засіб. Для цього плоди чорноплідної горобини збирають в Карпатах в кінці серпня-початку вересня, коли вміст вітаміну С в них максимальний. Плоди аронії й свіжий сік з них є ефективним засобом при лікуванні гіпертонії й профілактиці атеросклерозу. З сухих ягідних вичавок готують таблетки, які призначають при лікуванні судинних захворювань і гіпертонічної хвороби.
Важливо!
Йоду в аронії міститься у 2-3 рази більше, ніж в інших ягодах. Така ж кількість йоду є тільки в хурмі й червоній смородині – 0,005-1,01 мг/100 г.
Показання для вживання, застосування карпатської аронії (горобина чорноплідна):
вітамін Р, одержуваний з аронії чорноплідної, сік аронії й настій з сухих плодів застосовують для профілактики та лікування гіпо-і авітамінозу Р, а також при захворюваннях, що супроводжуються порушенням проникності кровоносних капілярів.