Карпатська суниця, численні цілющі властивості, нескладні рецепти з цієї лікувальної ягоди
У народній медицині, особливо у Карпатах, лісові карпатські суниці через їх цілющі властивості вважають майже універсальним лікувальним засобом, хоча в науковій медицині їх застосування обмежене (лише ягоди, та й то як слабкий сечогінний засіб).
Карпатські суниці найкраще вживати свіжими,
бо вони, крім чудових смакових якостей та ніжного аромату, містять дуже багато цінних речовин. З цукристих сполук у них найбільше глюкози і фруктози, сахарози менше. Цукристість ягід залежить від часу достигання (перший збір має найвищий вміст цукрів).
Суниці - справжнє джерело вітаміну С. Особливо багато його в листі, трохи менше - в ягодах.
Хоча каротину в суницях мало, зате вітаміну Е більше, ніж в апельсинах, мандаринах, порічках (смородина), бананах, вишнях, черешнях та інших фруктах і ягодах.
Вітаміни Ві, В2, В6, РР, пантотенову кислоту мають ці карпатські ягоди.
Є в них і фолієва кислота, якої більше, ніж у журавлині, аґрусі, малині, обліписі, порічках, аронії, яблуках, грушах, апельсинах, грейпфрутах та винограді. В ягодах наявні сполуки калію, кальцію, магнію, натрію, сірки, фосфору та хлору. З мікроелементів виявлено залізо, бор, ванадій, йод, кобальт, марганець, мідь, молібден, цинк тощо.
Карпатські суниці мають чудовий смак і ніжний аромат завдяки вмісту органічних кислот
(0,75—1,57 %), б тут до 7,5 % цукрів, дубильних і барвних речовин. У садових суницях переважає яблучна, в незначній кількості наявні лимонна, хінна1 щавлева, янтарна та саліцилова кислоти, вміст пектинових сполук сягає 0,75 %.
У Карпатах, з лікувальною метою вживають плоди, листя та корені суниць.
Ягоди дають для підвищення апетиту, вони поліпшують харчотравлення. Великий вміст заліза, міді та інших мікроелементів сприяє поліпшенню стану хворих на недокрів'я. Ягоди корисні також для лікування серцево-судинних захворювань, перш за все атеросклерозу та гіпертонічної хвороби, подагри, жовчнокам'яної та інших хвороб, викликаних порушенням обміну речовин. Свіжі й консервовані ягоди, сік та настої суниць вважають ефективним сечогінним, потогінним та протипростудним засобом.
Антисептичні властивості настоїв та відварів ягід народна медицина Карпат використовує
для полоскання при стоматиті, гострому та хронічному тонзиліті, фарингіті, для примочок при екземі тощо. Свіжий сік і протерті плоди мають ранозагоювальну та протизапальну дію.
Фітотерапевт М. А. Носаль в своїх наукових працях наполегливо рекомендує включати суницю у раціон хворих подагрою, виразкою, сечо - та жовчнокам'яною хворобами, захворюванням сечового міхура та селезінки.
Вони повинні впродовж 2-3 років увесь суничний сезон (тобто 3-4 тижні) вживати ягоди сирими, а не сушеними чи вареними.
М. А. Носаль стверджує, що суниці треба споживати у великій кількості навіть тоді, коли вони вже набридли.
Ці ягоди мають стати складовою частиною раціону недужої й здорової людини, як хліб, картопля чи крупа.
Із спостережень дієтологів та фітотерапевтів відомо, що тривале лікування суничними ягодами позбавляє людину потреби їздити на курорти.
За своїми властивостями дія біологічно активних речовин суниць подібна до впливу на людський організм ягід карпатських чорниць.
Листя карпатської суниці діє розслаблювально на спазм судин, знижує кров'яний тиск,
має сочогіні, потогінні, кровозупинні та протизапальні властивості. Зібране під час цвітіння рослини листя, як і ягоди, у Карпатах, застосовують для лікування атеросклерозу та гіпертонічної хвороби, запалення нирок, хворіб печінки та жовчного міхура.
Відвари з коренів карпатської суниці допомагають боротися з колітами та гемороєм, запаленням в тонких кишках, гастритом і катарами товстих кишок, запорами, проносами та іншими хворобами травних органів.
Тому, коли закінчується суничний сезон, можна використовувати стебла лісових суниць у вигляді відвару. Широке застосування препарати із суниць мають у народній косметиці Карпат. Розтертими плодами суниць змащують перед сном обличчя. На ранок шкіра стає свіжою, м'якою та ніжною, з рожевим відтінком, розгладжуються та ній навіть застарілі зморшки.
Наукова і народна косметика Карпат рекомендує збирати не тільки плоди а і листя і квіти цієї чарівної карпатської ягоди.
Всі препарати з цієї рослини мають тонізуючі властивості, поліпшують кровообіг, зміцнюють стінки капілярів, стимулюють обмін речовин та живлення шкіри.
Зі соку суниць у Карпатах готують дуже ефективні косметичні маски, креми, лосьйони.
Для виготовлення такої маски потрібно 25 г натурального вершкового масла, 1 жовток, чайна ложка меду та столова ложка суничних ягід. Все це слід злити в склянку і старанно розтерти, додавши 15 г камфорного спирту, нанести тонким шаром на чисту шкіру обличчя, шиї. Такий крем можна вживати вдень і ввечері. Він чудово діє на шкіру, знищує зморшки, плями та ластовиння (веснянки).
Сік суниць входить до складу всіх кремів карпатської народної косметики, особливо водоемульсійних.
Якщо нанести ввечері на лице й шию пасту з кількох розтертих суничних ягід й потримати її З0-40 хвилин, а потім змоченою у воді ваткою зняти сліди пасти з шкіри й покрити її легеньким шаром напівжирного крему, то вже вранці буде помітний косметичний ефект, і обличчя неодмінно відмолодиться. Однак необхідно запам'ятати, що на деяких людей, особливо дітей, погано впливають суниці та полуниці. В них може виникнути кропивниця, біль у животі, нудота. Щоб попередити ці явища, ягоди треба вживати зі свіжою сметаною, вершками й цукром, обов'язково через 20-30 хвилин після їжі.
Суниця. Карпатські народні кулінарні рецепти з цієї цілющої ягоди.
Ягідне морозиво. Карпатський рецепт:
Ягоди для морозива мають бути добре достиглі. Їх слід перебрати, помити, розім'яти й протерти крізь сито, тобто приготувати пюре (не варити його). З води й цукру зварити сироп, остудити, потім змішати його з пюре. Масу можна ще раз протерти крізь сито. Поставити у морозильник.
Фруктове морозиво можна приготувати також з малини, ожини, суниць, полуниць тощо.
Cклад: 1 кг пюре з ягід, 300 г цукру, 1/2 склянки води.
Напій суничний. Карпатський рецепт.
Столову ложку спілих суниць і чайну ложку цукру розтерти, влити в масу сельтерську або в мінеральну воду.
Квас зі свіжих ягід. Карпатський рецепт:
Помиті ягоди розім'яти, залити окропом і накрити кришкою. Через 12 годин процідити, додати до маси цукор, лимонну кислоту і дріжджі. Якщо їх немає, можна 5-10 г ізюму та ложку цукру залити такою ж кількістю теплої води і дати відстоятися 2-3 дні. Додати до маси, розмішати, накрити посудину чистою тканиною і залишити в теплому місці ще на півдоби. Якщо є потреба довше зберігати квас, треба розлити його в пляшки, не доливаючи десь на 5 см. і закрити їх корками.
Квас поставити на холод, і через три дні він буде готовий.
Склад: 1 кг ягід на 10 л води, 700-800 в цукру, 20-30 г дріжджів, лимонна кислота.
Щиро бажаємо Вам міцного здоров'я і казкового відпочинку в Карпатах!
Пам'ятайте! – здоров'я не можна купити, ним можна тільки розплатитися!