Карпатські кисломолочні продукти, цілющі властивості, рекомендації курортної медицини Карпат
Багато людей добре знають про користь для здоров'я, яку представляють ферментовані молочні продукти. Про їх корисні властивості та вплив на організм людини, способи використання при певних захворюваннях писав ще грецький лікар Гіппократ. Вони згадуються в наукових дослідженнях, написаних в XVII та XVIII століттях, а також у багатьох сучасних медичних джерелах, які описують позитивний вплив таких продуктів на травний тракт і здоров'я в цілому. Кисломолочні ферментовані продукти широко використовувалися у всьому світі. Наприклад, вони допомогли відновити здоров'я французького короля Людовика XI. На початку XX століття вчені США проводили дослідження на тему впливу на людський організм молочних і кисломолочних продуктів. В ході досліджень майбутній лауреат Нобелівської премії з'ясував, що кисломолочні продукти не тільки роблять позитивний вплив на органи травлення, але і здатні навіть повністю вилікувати деякі захворювання в цій області. Тоді стала популярною методика-лікування різних недуг продуктами, що утворюються при скисанні молока: кислим молоком, сметаною, кефіром.
У кухні стародавніх Карпат в основному переважали вироби з борошна і зерна – хліб, каша, різна випічка. Молоко в нашій країні стали активно вживати тільки в XVII столітті. Десь в цей час карпатська кухня поповнилася різними молочними та кисломолочними продуктами: сиром, вершками, кислим молоком.


Карпатські кисломолочні продукти - їжа, що є цілющим засобом.

1. Під дією молочнокислих мікроорганізмів розкладається лактоза з утворенням молочної кислоти, яка, своєю чергою, впливаючи на казеїнат кальцію (казеїног), забирає від останнього кальцій і заміщає його воднем, в результаті утворюється згусток. Крім того, при розпаді лактози утворюється галактоза, яка перетворюється в глюкозу – джерело утворення спирту.
2. Білок молока - казеїн набуває дрібнодисперсної структури і легко перетравлюється. Молоко протягом години перетравлюється на 31-35%, а кисломолочні продукти – на 91-95%.
3. В процесі отримання кисломолочних продуктів утворюється молочна кислота, яка, потрапляючи в шлунок, розпадається на СО2 і Н2О. вуглекислота підвищує апетит. При виробництві деяких кисломолочних продуктів виходить спирт, який також стимулює апетит. Молочна кислота в кишківнику перешкоджає розвитку гнильної мікрофлори.
4. Молочнокислі бактерії перетворюють основний білок молока казеїн, розщеплюючи довгі ланцюги білкових молекул в більш короткі пептиди й амінокислоти, які легше засвоюються і є менш алергенними.
5. Лактобактерії виробляють лактазу-фермент, який сприяє засвоєнню молочного цукру (лактози) у людей з недостатньою кількістю лактази. Чим старша людина, тим менше її лактазна активність. Ось чому люди, особливо діти, які не вживають молоко через алергію на білок або нездатність організму переробляти лактозу, можуть насолоджуватися кисломолочними продуктами. Часто діти не можуть вживати молоко протягом місяця-двох після кишкової інфекційної хвороби. Однак кисломолочні продукти, які містять менше лактози та більше лактази, нормалізують діяльність кишківника і є популярним лікувальним продуктом, який позбавляє від діареї.
6. Кальцій в складі молочнокислих продуктів знаходиться в оптимальному співвідношенні з фосфором та іншими макро і мікроелементами, що сприяє максимальному засвоєнню дітьми кальцію з цих продуктів.
7. Дефіцит кальцію в раціоні харчування призводить до серйозних порушень: затримки росту, порушення формування кісток і зубів, карієсу, підвищеної кровоточивості ясен, підвищеної нервової збудливості (аж до судом), порушень роботи серця, підвищення артеріального тиску тощо. Недостатнє надходження кальцію з їжею в період вагітності, під час відкладення кальцію в кісткову тканину плода, вимагає мобілізації кальцію з організмі матері. Таким чином ризик виникнення явища остеопорозу, тобто зниження щільності кісток і обумовлених ним переломів.
8. Кисломолочні продукти це: пробіотики (Pro – сприяючий, bios-життя) містять живі, спеціально підібрані природою, дружні людині, корисні і цілющі штами мікроорганізмів, які впливають на мікрофлору кишківника, коригуючи її й покращуючи фізіологічні функції та біохімічні реакції людини. Термін функціональне харчування означає регулярне використання таких продуктів природного походження, які здатні нормалізувати та регулювати конкретні функції й біохімічні реакції організму.
9. Головні переваги кисломолочних продуктів в тому, що це живі продукти. Вони містять молочнокислі та біфідобактерії, які пригнічують ріст і розвиток хвороботворних і гнильних мікроорганізмів. Шкідливі мікроби, що населяють кишківник, отруюють організм продуктами гниття і бродіння (фенол, індол, скатол, аміак та ін.). Кишківник при цьому не може виконувати одну зі своїх основних функцій – бути бар'єром для чужорідних мікробів і токсичних речовин. Поступове самоотруєння організму порушує роботу печінки й нирок, сприяє передчасному старінню і розвитку вікових захворювань.
10. Вже через 1-2 тижні вживання кисломолочних продуктів з сечі зникають фенольні та індольні сполуки, що свідчить про припинення гнильних процесів в кишківнику що повністю виключає гнильну інтоксикацію організму.
11. Кисломолочні продукти відновлюють нормальну мікрофлору кишківника при дисбактеріозах і дисбіозах, сприяючи нормалізації біохімічних реакцій і фізіологічних функцій організму. Крім цілющого впливу на нормальну мікрофлору кишківника, кисломолочні продукти виконують функції забезпечення організму необхідними поживними речовинами та корисними біологічно активними продуктами метаболізму молочнокислих і біфідобактерій (вітамінами, амінокислотами, пептидами, антибіотико схожими речовинами).


Кисломолочні продукти містять важливі біологічно активні речовини:

- амінокислоти, в тому числі глобулін, лізин, аргінін, казеїн, валін;
- жири, в тому числі насичені жирні кислоти;
- вуглеводи, в тому числі лактозу;
- молочнокислі бактерії або дріжджі;
– холестерин;
- вітаміни: А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, РР, Н, Е, D;
- мікро і макроелементи: кальцій, хром, фтор, калій, натрій, фосфор, залізо, мідь, цинк, селен.


Читайте також:

Гуслянка. Напій мольфарів і довгожителів Карпат. Рецепт

Карпатське козяче молоко. Лікувальні та корисні властивості

Склад та унікальні лікувальні властивості карпатського козячого молока

Будз, вурда, бринза. Як у горах Карпат варять крафтовий сир