Карпатський сом. Корисні властивості. Рецепт карпатської кухні.
М'ясо карпатського сома містить всі амінокислоти, тому воно цінується вище, ніж рослинний білок. Легше і швидше перетравлюється, ніж м'ясо тварин- ссавців, що важливо для людей, ведучих малорухливий спосіб життя. Корисно дітям та людям, які мають велику потребу у білку, а також хворим. Риба є основним продуктом збалансованої дієти, що підтримує роботу серця. Риба, як і м'ясо, багата доброякісними протеїнами, однак її ліпіди набагато корисніше. Ба більше, споживання риби пом'якшує симптоми захворювань та навіть допомагає запобігати їх появи (особливо хворобам серця). Благодійно діє на шкіру, слизові оболонки, нервову та травну системи. Відмінно регулює рівень цукру в крові.


Корисні речовини, хімічний склад карпатського сома:

вітаміни А, групи В, З, Е, РР; кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, хром, фтор, молібден, кобальт, нікель, жири та протеїни.


Відварений сом під соусом з білими грибами. Карпатський народний рецепт.

Інгредієнти:
1,5-2 кг сома.
Інгредієнти для бульйону:
1-1,5 л води,
1 середня морква, нарізана великими шматками,
1 корінь петрушки, нарізаний великими шматками,
1 велика цибулина, нарізана великими шматками,
1 невеликий пучок зелені кропу,
1 склянка білого сухого вина.  
Інгредієнти для соусу:
1 ст. л. з гіркою - борошна
2-3 подрібнених невеликих білих гриба
30гр. вершкове масло для смаження
20гр. вершків.

 

Приготування відварного сома, карпатський рецепт:

Нарізати сома великими шматками. Закип'ятити воду, додати м'ясо сома та усі приготовлені овочі. Як тільки овочі зваряться влити склянку вина та кип'ятити ще 5-7 хв. Бульйон процідити та відлити 300мл. для соусу.

 


Читайте також:

Карпатський короп. Корисні властивості. Рецепт карпатської кухні
Їжте рибу вона була і є символом здоров'я та довголіття

 

Для приготування соусу:
У решти порції бульйону відварити сома до готовності протягом 15-20 хвилин при помірному кипінні. Для того що б приготувати соус треба обсмажити на сухій сковорідці 1ст. л. борошна до золотистого кольору. Тонким струменем влити 300мл. бульйону розтираючи грудки підсмаженого борошна - ложкою та додати заздалегідь обсмажені на вершковому маслі білі гриби та вершки. Проварити соус 5-7 хвилин, посолити. У Карпатах сома подають на стіл з відвареною картоплею. Рибу полити грибним соусом, а картоплю посипати нарізаним кропом.

Смачного! Та чарівного відпочинку у Карпатах!