Львівські пляцки - мелодійна симфонія стародавнього Lemberga.
Львівські пляцки відомі не тільки по всій Україні, а й в сусідніх Європейських країнах.
Пляцки - надзвичайно цікавий, красивий та смачний вид випічки. Не торти й не пироги, пляцки - це вдале поєднання різноманітних коржів,
начинок і кремів. Львівські пляцки це вінець кондитерської майстерності - солодощі з красивим яскравим зрізом, це спадщина наших предків, традиція яка дійшла до нас крізь століття бурхливої історії Галичини. Простіші чи складніші в приготуванні, пляцки підходять і для повсякденного вживання (швидка випічка), і для святкового столу (з багатьма коржами й прошарками).
Усі вони користуються великою популярністю як у галицьких молодих, так і в досвідчених господинь.
Випікають галицькі пляцки здебільшого у квадратних або прямокутних формах, щоб перед подачею їх можна було легко накраяти на однакові прямокутні, квадратні чи ромбовидні шматочки. Можна пекти і в круглих формах, хоча цей спосіб менш популярний.
З тієї ж причини пляцки зверху не прикрашають мастикою, кремовими завитками, трояндочками чи шоколадними візерунками.
Зазвичай готову випічку поливають шоколадною глазур'ю, посипають бісквітною крихтою, кокосовою стружкою чи натертим шоколадом.
Ніхто з господинь не виносить до святкового столу цілого пляцка: невеличкі шматочки кількох видів випічки (переважно 3-4) уже накраяними викладають на кухні в кльош (широку плоску вазу для фруктів і солодощів на високій ніжці) і в такому вигляді презентують гостям.
Особливою популярністю пляцки користуються у господинь Карпат. Перед святом, важливою сімейною подією чи коли просто сильно захочеться, жінка виймає з шухляди товстий зшиток переписів, що дістався їй від мами чи бабусі, та вибирає саме той улюблений пляцок, який приготує сьогодні. Кожна завзята галицька господиня фантазує, відшуковуючи найкращі поєднання смаків, тому щораз частіше виникають нові й цікаві рецепти пляцків.