Карпатська холодна зупа (окрошка). Карпатський рецепт.
Мольфари Карпат називають окрошку еліксиром довголіття.
Залежно від інгредієнтів, окрошка насичує організм корисними вітамінами й мінералами. Наприклад, якщо ви робите блюдо на кефірі, в складі цього кисломолочного продукту є багато кальцію, заліза, цинку, селену та інших мікроелементів. А відварене м'ясо – відмінне джерело білка, сирі овочі, зелень насичені величезною кількістю вітамінів і мінералів.
Основною метою застосування окрошки в карпатській кухні є - омолодження, оздоровлення організму, нормалізація ваги й формування оптимального складу кишкової мікрофлори, яка надає можливість отримувати необхідні для організму вітаміни, енергію і поживні речовини оскільки інгредієнти, які використовуються в окрошці в основному сирі, тобто без термічної обробки.


Карпатська холодна зупа (м'ясна). Карпатський рецепт.

Інгредієнти:
80 г відвареної яловичини або телячої шинки;
400 мл кефіру, або карпатського домашнього квасного молока;
160 г свіжих огірків;
100 г свіжого редису;
60 г зеленої цибулі;
10 г зелені кінзи;
20 г зелені кропу;
10 г цукрового піску;
сіль і перець за смаком.
Спосіб приготування:
дрібно нарізати огірки, редис, зелену цибулю, кінзу і кріп. Яловичину нарізати невеликими шматочками. Кефір або домашнє карпатське квасне молоко збити блендером. Розвести кефір або квасне молоко кип'яченою, охолодженою водою в співвідношенні 1:1, покласти туди нарізані огірки, редис, цибулю, зелень, сіль, цукор і поставити в холод на 15 хв. Безпосередньо перед подачею на стіл додати відварене й охолоджене м'ясо або шинку і гарненько все перемішати, посолити.
Подавати охолодженим.


Карпатська холодна зупа (овочева). Карпатський рецепт.

Інгредієнти:
600 мл кефіру, або карпатського домашнього квасного молока; 
200 мл кип'яченої охолодженої води;
200 г свіжих огірків;
200 г свіжого редису;
100 г зеленої цибулі;  
20 г зелені кропу;
30 г свіжої м'яти;
2 яйця;
сіль і перець за смаком.  
Спосіб приготування:
яйця зварити на круто, очистити й подрібнити. Дрібно нарізати огірки, редис, цибулю і зелень. Квасне молоко або кефір гарненько збити й розбавити водою. Додати огірки, цибулю і яйце. Посолити, поперчити й перемішати. Дати настоятися протягом 15 хвилин.
Подавати охолодженим.