Перепелине яйце-цілющі властивості. Рекомендації курортної медицини Карпат.
Цілющі властивості цього продукту відомі з давніх часів: згадки про нього зустрічаються в давньоєгипетських папірусах і старовинних китайських медичних трактатах. Саме китайці почали першими одомашнювати перепелів в прагненні забезпечити себе м'ясом і яйцями цих птахів. Сьогодні перепелині ферми працюють в більшості країн світу. Лідерами з виробництва яєць перепелів і постачання їх на міжнародний ринок є Китай, Японія і США.
У більшості країн світу перепелині яйця вважаються цінним харчовим продуктом. Їх вживають в їжу у відварному, смаженому, маринованому або копченому вигляді, використовують для приготування салатів, омлетів і різних видів випічки. Поряд з цим, на основі перепелиних яєць готують ефективні засоби для догляду за волоссям та шкірою.
Харчова цінність. У 100 г сирих перепелиних яєць містяться:
білки - 11,896 г;
жири - 13,843 г;
вуглеводи - 0,582 г;
вода - 73,156 г;
зола - 1,164 г;
холестерин - 600,264 мг.
Перепелині яйця містять 12 незамінних й 8 замінних амінокислот. Концентрація омега - 3 й омега-6 жирних кислот в 100 г продукту - 0,057 г і 1,062 г відповідно.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Вітаміни в перепелиних яйцях. Яйця перепелів-багате джерело вітамінів. У 100 г продукту, що не пройшов термічну обробку, містяться:
ретиноловий еквівалент - (A) - 483,204 мкг;
тіамін - (B1) - 0,112 мг;
рибофлавін - (B2) - 0,651 мг;
холін - (B4) - 507,026 мг;
пантотенова кислота - (B5) - 1,762 мг;
піридоксин - (B6) - 0,123 мг;
фолієва кислота - (B9) - 5,601 мкг;
кобаламін - (B12) - 1,573 мкг;
кальциферол (D) - 1,384 мкг;
токофероловий еквівалент, альфа-токоферол ( E) - 0,894 мг;
філлохінон – (K) - 0,312 мкг.
Вміст нікотинової кислоти (вітаміну PP) - 3,104 мг на 100 г продукту.
Корисні елементи. Мікроелементи в складі перепелиних яєць (на 100 г їстівної частини):
цинк - 1,469 мг;
хром - 14,104 мкг;
селен - 32,014 мкг;
молібден - 2,008 мкг;
мідь - 109,849 мкг;
марганець - 0,032 мг;
кобальт - 14,052 мкг;
залізо - 3,143 мг.
Макроелементи в 100 г продукту:
хлор - 146,817 мг;
фосфор - 217,636 мг;
сірка - 123,753 мг;
натрій - 114,685 мг;
магній - 31,793 мг;
кальцій - 54,118 мг;
калій - 143,592 мг.
Калорійність перепелиних яєць:
Енергетична цінність 100 г сирого продукту – 168,284 ккал. Стограмова порція смажених перепелиних яєць містить 199,426 ккал, відварених – 167,392 ккал, маринованих – 168,328 ккал, копчених – 169,329 ккал. Калорійність омлету, приготованого на основі цього продукту, становить 174,283 ккал на 100 г.
Корисні властивості:
Перепелині яйця-смачний і поживний продукт, що містить цілий набір вітамінів та інших корисних нутрієнтів. Страви на їх основі ідеально підходять для включення в дієтичне меню для людей, які прагнуть позбутися надмірної ваги й обмежують себе в їжі але активно займаються спортом, виконують фізично складні роботи, відновлюються після хвороб, операцій або травм.
Лізоцин, присутній у складі перепелиних яєць, блокує розмноження патогенної мікрофлори в організмі людини. Регулярне вживання в їжу цього продукту допомагає своєчасно поповнювати запаси вітамінів групи B. завдяки цьому, у людей, щодня включають його в раціон, підвищується якість сну, активізується обмін речовин, нормалізується гормональний фон, знижується ризик розвитку депресивних станів та неврозів.
Тирозин і інші нутрієнти, що містяться в перепелиних яйцях, цілюще впливають на стан шкіри, надають їй пружність, бархатистість, еластичність і рівний колір.
На основі 3 яєчних жовтків і 15 г будь-якої рослинної олії можна приготувати зволожуючу маску для обличчя і зони декольте. Перераховані інгредієнти слід змішати, добре збити й нанести на шкіру на 20 хвилин. Надалі маску необхідно змити теплою водою.
Яйця перепелів містять цілий комплекс речовин, здатних зв'язувати і виводити з організму людини радіонукліди. Цей продукт обов'язково повинен бути присутнім в раціоні людей, що проходять курси хіміотерапії, і осіб професійна діяльність яких пов'язана з підвищеним ризиком опромінення радіацією.
Корисні сполуки, присутні в складі перепелиних яєць, позитивно впливають на роботу репродуктивної системи у чоловіків. При регулярному вживанні цього продукту посилюється потенція, поліпшується склад еякуляту, підвищується ймовірність успішного зачаття. У деяких країнах його вважають природним афродизіаком і включають в раціон, як альтернативу дорогим медикаментозним засобам.
До складу яєць перепелів входять речовини, що стимулюють роботу головного мозку. Завдяки їм, підвищується концентрація уваги, поліпшується пам'ять, зростає швидкість реакцій. Перепелині яйця містять корисні сполуки, які зміцнюють імунні сили організму. Ця властивість продукту набуває особливої значущості в періоди сезонних епідемій. Особи, які страждають на діабет, можуть урізноманітнити стравами на основі цього продукту свій дієтичний раціон. Корисні сполуки, присутні в їх складі, здатні регулювати і протягом тривалого часу підтримувати в межах норми концентрацію цукру в крові.
Яйця перепелів містять комплекс речовин, здатних надавати цілющий вплив на стан волосся. При регулярному вживанні страв на їх основі пасма стають густішими й сильними, прискорюється їх зростання, знижується ризик алопеції.
Аналогічний ефект дають маски для волосся на основі яєчних жовтків і білків. Для приготування лікувального засобу досить з'єднати 3 яйця, 50 г бджолиного меду і 100 мл оливкової олії. Маску слід тримати на волоссі не менш як годину.
Фосфор, кальцій та інші нутрієнти, джерелом яких є перепелині яйця, зміцнюють кісткові тканини. Завдяки цьому, знижується ризик розвитку стоматологічних захворювань і порушень в роботі опорно-рухового апарату.
Вагітні жінки, які кілька разів на тиждень включають у свій раціон яйця перепелів, рідше стикаються з проявами токсикозу. Продукт багатий антиоксидантами (селеном, вітаміном E та ін.). При регулярному включенні в меню страв на його основі знижується ризик формування злоякісних і доброякісних пухлинних новоутворень, сповільнюються процеси, що обумовлюють старіння тканин людського тіла. Вживання в їжу перепелиних яєць допомагає забезпечити організм залізом і іншими нутрієнтами, які беруть участь в процесі кровотворення. Тому цей унікальний продукт корисний людям, що страждають на анемію або схильним до її розвитку.
Вітамін A, що потрапляє в організм при вживанні яєць перепелів, надає оздоровчий вплив на зоровий апарат. Завдяки йому, підвищується гострота зору, мінімізуються негативні наслідки підвищених навантажень на очі, зменшується ризик розвитку цілого спектра офтальмологічних патологій. Продукт багатий речовинами, що прискорюють виведення з організму токсинів, шлаків та інших отруйних сполук. Відварений яєчний білок ідеально збалансований за амінокислотним складом і легко засвоюється організмом.
Протипоказання і шкода:
Перепела є переносниками сальмонельозу, тому сирими можна вживати тільки ті перепелині яйця, які певно були отримані від здорової птиці. Недотримання цієї вимоги може призвести до розвитку цілого спектру харчових токсикоінфекцій. Існує думка про те, що перепелині яйця не здатні провокувати розвиток алергічних реакцій. Це твердження хибне, оскільки викликати алергію може будь-який білок. Особам, які перебувають у групі ризику, слід з обережністю включати цей продукт у свій раціон. Педіатри не рекомендують давати перепелині яйця малюкам, які не досягли семимісячного віку. Яєчний білок можуть їсти тільки діти старше 1 року.
Яйця перепелів містять велику кількість холестерину. Через це людям, що страждають захворюваннями серця і судин, слід обмежувати споживання цього продукту. Дієтологи не рекомендують давати дітям до 3 років більше 2 перепелиних яєць протягом доби. Норма для дорослих - не більше 5 шт. в день. Страви з яєць перепелів протипоказані при панкреатиті та інших серйозних захворюваннях органів травної системи.
Особам, які страждають хворобами печінки й нирок, слід звести до мінімуму споживання цього продукту. Перепелині яйця протипоказані при атопічному дерматиті. Зловживання стравами на основі цього продукту можуть стати причиною розладу шлунку.