Прості, смачні та корисні страви карпатської кухні. Страви карпатської кухні з баранини.
...Тут їли різнії потрави,
І все з полив'яних мисок.
І самі гарнії приправи.
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну.
І локшину на переміну,
Потім з підливою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
І з маком медовий шулик.
І кубками пили слив'янку.
Мед, пиво, брагу, сирівець,
Горілку просту і калганку...
І. Котляревський. Енеїда.
Наша карпатська культурна спадщина - це не тільки література, мистецтво, мова, але й прості речі, звичайність і повсякденність яких нерідко знижують нашу до них увагу і повагу. І дарма!
«Скажи мені, що ти їси...» Так, саме так. Національна карпатська кухня - свого роду «візитна картка» карпатського народу, менш офіційна, ніж герб чи прапор, але більш демократична, більш доступна, зрозуміла всім і кожному.
Карпатський народ володіє безцінною спадщиною і великим потенціалом у сфері національної побутової культури, а його досягнення у галузі системи харчування визнані в усьому світі. Український борщ, вареники, голубці, деруни посідають значне місце в інтернаціональному меню поряд із французькими соусами, італійськими спагетті, англійським пудингом і качкою з апельсинами по-пекінськи.
Система карпатського народного харчування складалася протягом століть. Географічні та кліматичні умови карпатських гір такі, що тут ростуть і південні пшениця й кукурудза, і північні жито й овес, а також гречка, просо, ячмінь, горох, квасоля, баштанні культури, численні овочі, фрукти, ягоди, виноград. Народ повною мірою використовував це багатство, виробивши по-справжньому щедру культуру харчування, яка має свої особливості, свої переваги, має і загальне з кухнями інших народів, і відмінності.
Рецепти карпатської народної кухні. Молода баранина із зеленим горошком
Склад:
500 г баранини, 100 г масла, 10 стебел зеленої цибулі, 1 ст. ложка томату-пюре, 500 г обчищеного гороху, зелень петрушки, кропу, сіль - на смак.
Спосіб приготування:
Баранину нарізати на порції й обсмажити, додати підсмажену дрібно нарізану зелену цибулю. Залити гарячою водою, щоб усе м'ясо було покрите рідиною, і додати розведений водою томат. Як тільки м'ясо закипить, покласти горох і продовжувати варити на слабкому вогні протягом години. Перед тим як зняти з вогню, покласти один пучок дрібно нарізаної зелені петрушки.
Рецепти карпатської народної кухні. Баранина, запечена з яйцями й овочами
Склад:
600 г баранини, 3 ст. ложки вершкового масла, 600 г кабачків і баклажанів, ЗО г пшеничного борошна, 1 склянка сметани, 4 яйця, 2 ст. ложки сиру тертого, зелень, перець, сіль — на смак.
Спосіб приготування:
Обчищені кабачки, баклажани нарізати кружками завтовшки 6-8 см, посолити, обкачати в борошні й обсмажити. На сковороду, змазану маслом, покласти смажену, варену або тушковану баранину, покрити її кружками смажених овочів, залити сметаною, змішаною з сирими яйцями, сіллю, тертим сиром, і запекти. Подати баранину на тій же сковороді, поливши маслом і посипавши зеленню.
Рецепти карпатської народної кухні. Баранина з овочами.
Склад:
550 г баранини, 60 г баранячого або пряженого ялови-чого сала, 500 г картоплі, 100 г моркви, 100 г ріпи, 50 г кореня петрушки, 100 г цибулі ріпчастої, 75 г тома-ту-пюре, 20 г борошна, перець, зелень, сіль — на смак.
Спосіб приготування:
Частини баранини з кісткою розрубати на шматки по 40-50 г, а м'якоть розрізати на шматки по 35-40 г, посолити й обсмажити на сковороді або листі з жиром спочатку на плиті, а потім у духовій шафі. Обсмажене м'ясо помістити в каструлю, додати томат-пюре, залити водою або бульйоном і тушкувати 30-40 хв. Потім злити з м'яса бульйон, нагріти його до кипіння, добавити пасероване з жиром або підсушене пшеничне борошно і варити соус при кипінні 10-15 хв.
Моркву, ріпу, петрушку і ріпчасту цибулю нарізати і злегка обсмажити з жиром. Окремо обсмажити нарізані на часточки невеликі сирі картоплини. Обсмажені овочі й картоплю покласти в посуд із м'ясом, залити процідженим гарячим соусом і знову тушкувати 25-30 хв.
Крім зазначених овочів, до м'яса можна додати розрізані на шматочки Помідори, баклажани і стручки солодкого перцю. Подаючи на стіл, шматочки м'яса разом з овочами і соусом покласти на тарілку і посипати зеленню.
Рецепти карпатської народної кухні. Ягнятина по - карпатськи
Склад:
600 г м'яса, 1 склянка олії, 1 помідор, 5 невеликих цибулин, 50 г печериць, бульйон, сметана, мелений чорний перець, зелень, сіль — на смак.
Спосіб приготування:
М'ясо обчистити від жиру і жил, нарізати на порції і швидко обсмажити у маслі до утворення рум'яної кірочки. Потім викласти на тарілку, а на маслі, що залишилося, присмажити обчищений помідор, цибулю, печериці, посолити, поперчити. Додати на смак бульйон, сметану. М'ясо перекласти в соус, ще все проварити і наприкінці посипати зеленню петрушки. Гарнірувати смаженою картоплею.
Рецепти карпатської народної кухні. Котлети з молодої баранини з грибами
Склад:
8 котлет з реберними кісточками, 16-24 гриба, сухарі для обкачування, вершкове масло, сіль - на смак. Тісто: 1 склянка молока, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, сіль - на смак.
Спосіб приготування:
М'ясо звільнити від плівок, злегка посолити (не відбивати), занурити у тісто, обкачати в сухарях, обсмажити. Котлети викласти на таріль, а в маслі стушкувати гриби. Покласти їх на котлети, збоку налити масло, що залишилося після смаження. Гарнірувати зеленим салатом, прикрашеним маслинами і вареними яйцями, петрушкою і зеленою цибулею.
Рецепти карпатської народної кухні. Печеня по-карпатськи
Склад:
150 г баранини, 50 г яблук, 20 г цибулі ріпчастої. 5 г томату-пасти. 20 г пряженого вершкового масла, 300 г картоплі, 20 г родзинок. 5 г борошна, 10 г сметани. 5 г червоного портвейну, сіль - на смак.
Тісто: 90 г пшеничної муки, % яйця, 10 г води.
Спосіб приготування:
Баранячу грудинку розрубують на шматки, солять, обсмажують, заливають сметанно-томатною поливкою і тушкують 8-10 хв. Яблука, нарізані скибочками, два шматочки м'яса, смажену картоплю вкладають у горщик, заливають соусом, у якому м'ясо тушкувалося, додають промиті родзинки і вино, закривають горщик тістом і ставлять у духову шафу на 8-10 хв. Подають у горщиках.
Рецепти карпатської народної кухні. Баранина, запечена з квасолею
Склад:
600 г баранини, 2 ст. ложки вершкового масла, 1/2 склянки квасолі, 1 ціла та 1/2 склянки сметанно томатної поливки, 2 ст. ложки сухарів, сіль, перець - на смак.
Спосіб приготування:
Баранину промивають, посипають сіллю і перцем, обсмажують на розігрітому жиру цілим шматком, нарізають скибками, кладуть їх у глибоку сковороду, змащену вершковим маслом, обкладають вареною квасолею, заливають сметанно-томатною поливкою, посипають сухарями, поливають маслом і запікають у духовці 20-30 хв.
Приємного апетиту та чарівного відпочинку в Карпатах!