Великодній стіл в європейських країнах. Смак давніх традицій
У Європейському календарі існує багато свят, які жителі європейських країн люблять відзначати з розмахом і веселощами. Але одним з головних і найбільш улюблених є весняне свято - Великдень. Це свято добра і світла, воно несе з собою віру, надію і любов. Великдень є найголовнішою подією року для всіх християн. Саме слово «Великдень» прибуло до нас з грецької мови й в дослівному перекладі означає «проходження» або «позбавлення».  У цей день всі християни відзначають позбавлення всього людства від прислуговування дияволу через Христа Спасителя і дарування всьому людству життя і вічного блаженства. Воскресіння Христове є основою та апогеєм християнської релігії. Воскресіння Христа - це найперша і найбільша істина, про яку і почали розповідати апостоли.
Головні кольори Великодня в Європі - це святковий білий, жовтий, ніжно блакитний, рожевий – символи чистоти, сонячного світла, чистого неба, весняних квітів, початку весни. Букет весняних святкових квітів, який підібраний під колірну гамму Великодня, стає в Європі як чудовою прикрасою будинку, так і стильним подарунком.
Традиційний великодній стіл в європейських країнах.
Франція. У Франції подають на стіл омлет з беконом або ковбасою. Потім йде м'ясна страва - козуля або ягня, але часто подається і проста свинина. У місті Меце, наприклад, заведено подавати порося, приготоване на грилі. Досі зберігся рецепт пасхального баранчика, який придумав Талейран (17 травня 1838 - французький політик і дипломат). Баранячі голови фарширують печінкою, беконом і травами, а також трохи обсмажують в олії. Рецепт пасхального баранчика згадується і в "кулінарному словнику", автором якого є Олександр Дюма - французький письменник, чиї пригодницькі романи зробили його одним з найбільш читаних французьких авторів у світі.
Шестимісячне ягня фарширують меленою бараниною, вареними жовтками, сухарями та рубаною зеленню, заправляють сумішшю з чотирьох спецій - меленого білого перцю, мускатного горіха, імбиру і кориці, баранчика обкладають беконом і смажать. Гарніром до такої страви як правило служить рагу з трюфелів з зеленим соусом.
Французькі кондитери стали авторами величезного числа традиційних великодніх страв. Наприклад, ліонський домашній пиріг. Його заведено готувати з листкового тіста, додаючи в нього корицю, джем і сливи.
На Корсиці прийнято на Великдень пригощати гостей бісквітом у формі кошика. У цей кошик складають фарбовані великодні яйця.
У Турені на Великдень Вас пригостять пряниками у вигляді конячок, в Савойї подадуть чудові грінки, а на південному заході Франції запропонують корону з тіста для бріошів з зацукрованими фруктами,
в Провансі - красивий торт з мигдалю, карамелізованої дині і апельсинів, змішаних з померанцевою водою і сиропом, покритим королівською глазур'ю.
Польща. У сусідній Польщі в Пасхальну Неділю на столі, як правило, панують холодні м'ясні закуски і ковбасні вироби, серед них виділяється відома біла ковбаса зі свинини, заправлена сіллю, перцем, мускатним горіхом, часником і майораном. До цієї страви зазвичай подають хрін з буряком. Ця страва отримала назву, "цьвікла" "цьвікла".
Німеччина. Традиційно на Великдень готують домашню випічку та солодощі. Тісто для пасхального пирога замішують на молоці і яйцях, додають родзинки, заплітають косою і випікають у витягнутих формах. 
В Австрії випікають великодній буханець - своєрідний великий круглий коровай, на якому зверху представлений хрест або ягня. Традиційним великоднім блюдом є "вейхкюхен" - освячений кекс з борошна, рослинної олії, молока, вершкового масла.
Іспанія. Іспанці на свято Світлого Великодня готують «торріхас» або просто грінки. Скибочки булки вимочують в яєчно-молочні суміші, обсмажують, присипають цукром або поливають медом і подають до сніданку з кавою.
У Каталонії традиційною стравою є святковий торт "Ла Мона".
Андалузці на Великодні Свята воліють ласувати смаженими пончиками з лимонною цедрою. До цієї випічки заведено подавати келих солодкого хересу.
У Мадриді найпопулярнішим великоднім десертом є мигдальні рулетики «пестіньос».
Італія. В Італії на Великдень найчастіше випікають традиційний солодкий хліб, в який додають горіхи й фрукти та поливають лікером.
У Мілані та Павії випікають особливий пиріг - пасхальну голубку, яка складається з двох сортів тіста, об'єднаних у формі голубки й припорошених цукром і мигдалем. Згідно з легендою, в VI столітті завойовник Північної Італії король Альбіні безрезультатно завойовував прихильність однієї з місцевих красунь. Щоб відкупитися від надокучливого обожнювача, дівчина пригостила його цим вражаючим пирогом. З того часу він став традиційним.