Карпатська медовуха або хмільні напої з меду. Рецепти.
Карпатську медовуху, хмільний мед або алкогольні напої з меду почали готувати в Карпатах кілька тисячоліть тому одночасно з появою в горах Карпат бджільництва. З часом технологія виробництва зазнала деяких змін, але незабутній смак і хмільний відтінок карпатської медовухи залишилися колишніми.
У Середні століття хмільний карпатський мед  винайдений волхвами вважався священним, пізніше він став невід'ємним атрибутом багатьох свят і застіль, ще пізніше, з появою міцних спиртних напоїв про цей чудесний медовий напій забули. Друге народження медовухи припало на перші роки Радянської влади, коли пасічники отримували багато непридатного для тривалого зберігання і продажу меду. Продажи меду в Європу різко скоротилися і заради швидкої його переробки бджолярі реанімували виробництво меду з додаванням хмелю або хлібопекарських дріжджів.


Карпатська медовуха «монастирська». Автентичний карпатський рецепт

Склад:
1,5 л води, 250 мл води, 500 г меду, 5 г хмелю, 5 г чорного чаю.
Приготування:
розвести мед гарячою водою, на слабкому вогні кип'ятити протягом 3 годин, додати хміль (в тканинному або марлевому мішечку), продовжувати варити ще 1 годину, підливаючи гарячу воду. Зняти з вогню, трохи остудити і процідити через тканину в емальований посуд, не доливаючи до краю. Помістити в тепле місце на 2 дні, потім додати заварений чай (половину кількості) і відразу процідити (не перемішуючи!). Бажано додатково профільтрувати кілька разів для кращого освітлення напою. Перед вживанням витримати від 30 днів до 1 року в прохолодному місці.


Карпатська медовуха «монастирська» - 2. Автентичний карпатський рецепт

Склад:
3 л води, 250 мл води, 800 г меду, 2 ч. л. хмелю, 5 г зеленого чаю з жасмином.
Приготування:
підігріти воду, додати мед, розмішати і томити на дуже слабкому вогні (не даючи кипіти) протягом 3 годин. Помістити хміль в тканинний або марлевий мішечок, зав'язати і покласти в медову рідину, витримати на легкому вогні ще 1 годину, підливаючи гарячу воду по мірі випаровування. Зняти каструлю з вогню, злегка остудити, теплу рідину процідити через марлю в емальований, скляний або дерев'яний посуд (у давні часи медовуху витримували в дерев'яних бочках) не доливаючи до краю посуду приблизно п'яту частину обсягу. Посуд поставити в теплому місці для бродіння (приблизно 10 днів). Готовий напій з'єднати з 125 мл завареного зеленого чаю, не розмішуючи - процідити кілька разів через тканину. Мед можна вживати відразу або витримати від 30 днів до 1 року в прохолодному місці. У витриманого істотно поліпшуються смакові і хмільні якості



Читайте також:

Карпатська медовуха, давні автентичні рецепти


Карпатська медовуха пряна. Автентичний карпатський рецепт

Склад:
2,5 л води, 1 кг меду, 100 г дріжджів, 10 г суміші прянощів, (перець, імбир, кардамон, кориця).
Приготування:
мед розтопити на слабкому вогні помішуючи довести до кипіння, зняти піну, всипати всі прянощі, влити воду і дати закипіти. Відразу зняти з вогню, остудити. Покласти в мед дріжджі, перемішати, залишити в теплому місці на 12 годин. Розлити в ємності (пляшки), щільно закрити, витримати в прохолодному місці 15-20 днів. Потім готовий хмільний мед розлити в пляшки для зберігання, щільно закупорити, можна вживати відразу.


Карпатська медовуха пряна-2. Автентичний карпатський рецепт.

Склад:
3 л води, 125 мл горілки, 1 кг меду, 50 г дріжджів, 4 зерна гвоздики, 8 г меленої кориці, 5 м фіалки, 5 г кардамону, 3-5 г меліси.
Приготування:
Підігріти воду, додати, помішуючи, мед, на слабкому вогні відварити до консистенції патоки. Зняти з вогню і процідити. Рідину перелити в дерев'яну бочку або скляну ємність, покласти і розмішати дріжджі. Дати напою перебродити (приблизно 10 днів), влити горілку і додати прянощі в тканинному мішечку. Залишити настоюватися на 1 місяць, потім процідити і перелити в пляшки для зберігання. Щільно закупорити, тримати в холодному місці.


Карпатська медовуха пряна-3. Автентичний карпатський рецепт

Склад:
3 л води, 1 кг патоки, 25-30 г дріжджів, 1 мускатний горіх, 8 г меленої кориці.
Приготування:
злегка підігріти воду і повністю розчинити в ній патоку. Поставити на вогонь, варити на слабкому вогні до зменшення обсягу не чверть. Піну знімати. Рідину процідити у гарячому вигляді, остудити до теплого стану і додати дріжджі. Поставити напій для бродіння в тепле місце (приблизно 10 днів).
У перебродившу рідину всипати прянощі в тканинному мішечку (мускатний горіх попередньо подрібнити), залишити на 40-45 днів. Готовий напій розлити в пляшки для зберігання і добре закупорити.


Карпатська медовуха гуцульська. Автентичний карпатський рецепт.

Склад:
Зл води, 1,5 кг меду, 200 г світлих родзинок, 30 г хмелю, 1/3 ч. ложки пивних дріжджів.
Приготування:
Помістити хміль в тканинний мішечок, занурити в воду, поставити посуд з водою на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь до самого слабкого і випарити рідину на чверть, не даючи кипіти. Хміль вийняти і перекласти в невелику кількість холодної води, потім добре віджати, додати віджату рідину в гарячу воду. В цій же воді добре розчинити мед. Відміряти обсяг медової рідини, перекласти у велику каструлю, влити туди ж холодну воду в три рази більше медової води. Дати закипіти, не перестаючи помішувати, варити при невеликому вогні 40 хвилин, у гарячому вигляді процідити. Каструлю ретельно вимити, вилити в неї назад медову рідину і кип'ятити до зменшення об'єму на чверть. Зняти з вогню, остудити, додати пивні дріжджі і родзинки. Перелити мед в дерев'яну бочку або скляний посуд, дати перебродити в теплому місці (приблизно 10 днів) і переставити на 4 дні в холодне місце, щоб завершити процес бродіння. Готовий мед розлити в пляшки, щільно закупорити, витримати перед вживанням 90 днів, в холодному місці.


Карпатська медовуха березова. Автентичний карпатський рецепт.

Склад:
3 л березового соку, 500 г меду, 1 скибочка чорного хліба, 20 г рідких дріжджів.
Приготування:
перелити мед в березовий сік, розмішати, на слабкому вогні довести до кипіння. Кип'ятити протягом години на слабкому вогні, потім остудити до теплого стану. Житній хліб обмазати дріжджами, покласти в сироп і залишити в теплому місці на 1 годину. Додати ще трохи дріжджів, якщо мед не почне бродити. З моменту початку бродіння хліб вийняти, посуд накрити тканиною, тримати в теплому приміщенні до закінчення бродіння (приблизно 10 днів). Напій розлити по пляшках, закупорити і поставити на зберігання в прохолодне місце. Вживати через 60-120 днів.