Цілюща сила карпатського меду.
Кількість деяких мінеральних солей в меді майже відповідає вмісту їх в сироватці крові. Відомо, що залізо входить до складу гемоглобіну крові і ряду окисно-відновних ферментів, які беруть активну участь в біологічному окисленні речовин у клітинах та тканинах. Кровотворна функція заліза посилюється в присутності меду. В осінньому карпатському меді заліза в 3 - 4 рази більше, ніж навесні. Цим значною мірою пояснюється позитивна роль меду в лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю шлункового соку.
Карпатський мед включає ряд органічних кислот (яблучна, винна, лимонна, молочна, щавлева) та вітаміни.
Азотисті сполуки представлені переважно білками. У квіткових сортах їх менше, ніж в падевих. Вони відіграють важливу роль, оскільки багато з них є ферментами - біологічними каталізаторами обмінних процесів, але харчова цінність їх невелика. Органічні кислоти містяться в меді в невеликих кількостях. Це яблучна, молочна, глюконова, лимонна, бурштинова, винна, щавлева та інші. Карпатський гречаний, буркуновий, вересковий і деякі інші види меду мають більш високу кислотність. Мінеральні речовини, виявлені в меді, - калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор, залізо, йод, кобальт, марганець, мідь, фтор, цинк. Мед містить й ряд таких елементів, як: алюміній, бор, літій, молібден, нікель, свинець, срібло, стронцій, сурма, титан, хром та інші. Всі ці речовини - важливі компоненти фізіологічних та біохімічних процесів.
Наприклад, цинк і марганець сприяють зростанню, розвитку та розмноженню, відіграють важливу роль в процесі кровотворення, регулюють обмін речовин. Цинк підвищує гостроту зору, збільшує тривалість дії гормону підшлункової залози - інсуліну.
Читайте також:
Карпатські цілющі напої з меду. 23 простих стародавніх рецепти
Золотарниковий, змееголовниковий, вербовий. Лікувальний мед Карпат
Лікувальний мед Карпат. Вересовий, горошковий, гірський
Роль вітамінів в організмі величезна. Вітаміни необхідні для нормального протікання обмінних процесів. При нестачі або відсутності в їжі того чи іншого вітаміну, а також при підвищеній потребі організму у вітамінах розвивається гіпо - або авітаміноз.
Так, вітамін В2 (рибофлавін) необхідний для нормального обміну білків, жирів та вуглеводів; крім того, він покращує зір. Колір меду в значній мірі також залежить від рибофлавіну. При недостатності вітаміну В6 (піридоксину) з'являється м'язова слабкість, підвищується дратівливість і т. д. Тому вітамін В6 застосовується при деяких захворюваннях нервової системи. Вітамін Н нормалізує жировий обмін, оберігає печінку від надлишкового відкладення в ній жиру.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
У карпатському меді є гормональні речовини рослин (фітогормони) та гормони,
що надходять з секретом нижньощелепних залоз бджоли при обробці нектару. Фолієва кислота необхідна для нормального кровотворення, при її нестачі в їжі розвивається недокрів'я. Вітамін К зменшує кровоточивість, підвищуючи згортання крові. Вітамін С (аскорбінова кислота) бере участь в найрізноманітніших біохімічних реакціях, що протікають в організмі. Він необхідний для нормалізації окислювально-відновних процесів. При його нестачі розвивається цинга (скорбут). Вітаміни в меді покращують його засвоюваність як харчового продукту.
Карпатський мед, цілющі властивості:
• не подразнює слизову травного тракту (у вигляді розчину);
• легко і швидко засвоюється організмом;
• швидко звільняє необхідну енергію;
• дозволяє людям з активним способом життя, що витрачають багато енергії, швидко відновлювати сили;
• легше з усіх інших цукрів пропускається нирками;
• надає природню злегка послаблюючу дію;
• надає заспокійливий вплив на організм;
• є доступним та відносно недорогим продуктом.
Важливими лікувальними властивостями карпатського меду є:
• імунобіологічне (підвищення стійкості організму до захворювань);
• має потужну бактерицидну (протимікробну) дію;
• протизапальний;
• відхаркувальний та протикашльовий;
• протиалергійний;
• знеболюючий;
• відновлювальний;
• омолоджуючий
Карпатський мед, зібраний з різних рослин, відрізняється по запаху, виду, смаку та складу. У міру збільшення кількості пилку (він дуже багатий вітамінами) вміст вітамінів в меді збільшується, причому вони прекрасно зберігаються протягом тривалого часу.
Що стосується мікроелементів, ними багатий будь-який карпатський мед, але в темних сортах меду (наприклад, в гречаному) такі життєво важливі мікроелементи, як залізо, мідь та марганець (необхідні для кровотворення), містяться у великих кількостях.
Відомо, що вживання сучасних рафінованих продуктів, збіднених мікроелементами, вітамінами та іншими необхідними біологічно активними речовинами, стають причиною цілого ряду захворювань. Мед допоможе задовольнити потреби людини в необхідних речовинах і тим самим поліпшити раціон, зробити його більш якісним й, отже, захистити організм від численних захворювань.
“...як внесеш весняних медових сот до хати - дух піде по всій кімнаті, уявити не можна який: чистий, як сльоза й кришталь дорогий, що буває в сергах”
Н. Гоголь