Харчуйтесь правильно, живіть довго. Рекомендації курортної медицини Карпат
Знаючи основні властивості продуктів, ви можете легко перейти на харчування, що сприяє зниженню ризику розвитку основних хвороб сучасної цивілізації. Для цього всього лише треба:
• включати в щоденний раціон не менше 400 г різних фруктів, ягід і овочів, багатих флавоноїдами й вітаміном С, що містять кумарини й саліцилати (виноград, вишня, ожина, полуниця, аґрус, малина, обліпиха, слива, смородина, черешня, чорниця, яблука), а також фолієву кислоту (капуста, кінза, зелена цибуля, петрушка, салат, кріп) і калій (абрикоси, курага, виноград, родзинки, сливи, картопля, брюссельська капуста, шпинат), багатих харчовими волокнами (буряк, чорнослив, яблука, ріпа, топінамбур) і іншими біологічно активними компонентами;
• регулярно вживати продукти, які є джерелами поліненасичених жирних кислот омега-3, омега-6 і омега-9 (морську та річкову рибу, рослинні олії, особливо оливкову, м'які маргарини, горіхи й насіння), а також продукти з сої та інших бобових;
• підвищити в раціоні частку свіжих нежирних кисломолочних продуктів (кефір, кисле молоко, йогурт, ряжанка), сиру;
• істотно обмежити вживання м'ясних продуктів промислової переробки (ковбас, сосисок, шинки й т. п.), а також кухонної солі й консервованих за допомогою солі продуктів, алкогольних напоїв; 
• ні в якому разі не вживати дуже гарячу їжу, в тому числі і напої, а також запліснявілі продукти;
• забезпечити енергетичну адекватність (стабільна нормальна вага тіла), максимальну різноманітність і екологічну безпеку харчування.  
Одночасно, щоб зусилля з підтримки здорового харчування не пропали, слід повністю виключити з раціону продукти й страви, які безумовно шкідливі:
• ковбасні вироби та м'ясні консерви, вироблені із застосуванням глутаматів (підсилювачів смаку) і нітритів;
• продукти швидкого приготування: локшину і різні розчинні супи, картопляні пюре, в яких дуже багато кухонної солі, підсилювачів смаку і різних консервантів;


Читайте також:

Карпатська національна кухня, страви, смаки, традиції

Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір
Основний закон харчування довгожителів Карпат

Карпатська еротична кухня. Поради карпатських мольфарів

Їжа для камасутри, поради карпатських мольфарів

Правильне харчування - потужне джерело чоловічої сили

• крабові імітатори (палички, м'ясо та ін.), продукти, які містять глутамати;
• розчинні соки, буквально нафаршировані барвниками й цукром;
• жувальні цукерки, пастилу в яскравій упаковці, всілякі цукерки на паличці й солодкі газовані напої, багаті цукром і барвниками;
• кулінарні та кондитерські жири, тверді маргарини, багаті трансізомерами жирних кислот, так само й харчові продукти які їх містять (сучасні картопляні чіпси, які являють собою «гримучу суміш» вуглеводів, жирів, барвників і підсилювачів смаку; крекери, шоколадні пасти, креми з рослинних вершків, а також вафлі, цукерки, торти й тістечка на їх основі); 
• продукти що містять штучні барвники та консерванти йогурти та інші кисломолочні напої з терміном зберігання 1 місяць і більше.