Карпатський хлібний квас. Цілющі стародавні рецепти.
Квас - дуже древній напій. Ще в Єгипті в 3 тисячолітті до н. е., описи дуже схожих на квас напоїв зробили Гіппократ, Геродот і Пліній Старший. Фруктові кваси відомі також у Вавилоні, хоча і не набули поширення в межиріччі.
Слово "квас" старослов'янського походження й означає "кислий напій".
У Карпатах квас відомий більше тисячі років. Відомо, що слов'яни східної Європи володіли рецептами виготовлення задовго до утворення Київської Русі. Вміли готувати квас також і у наших сусідів в Румунії, Польщі, Литві. У Київській Русі квас був повсюдним і щоденним напоєм: його готували і селяни, і поміщики, і військові, і ченці, а його наявність в будинку вважалося ознакою добробуту. Селяни, вирушаючи на роботу в поле або іншу важку роботу, брали з собою квас, оскільки вважали, що він відновлює сили та знімає втому.
Карпатський квас - старовинний напій, що володіє приємним ароматом свіжовипеченого хліба і кислувато-солодким смаком.
Він містить різноманітні продукти спиртового і молочнокислого бродіння, які надають йому освіжаючу дію, цілющі властивості і приємний смак. Квас не тільки прекрасно втамовує спрагу, але і містить чимало корисних для здоров'я елементів.
У карпатську давнину квасом лікували цингу й авітаміноз, компенсуючи дефіцит вітаміну С.
Карпатський квас - абсолютно природний напій, оскільки містить лише ячмінь і жито, з яких виробляють солод. Ці злаки в жодній країні світу ще не піддавалися генній модифікації, тому дійсно не містять ГМО. У процесі пророщування зерна активуються ферментативні процеси, відбувається накопичення біологічно активних компонентів.
Читайте також:
Прості рецепти карпатської перцівки - алкогольний напій з перцем
П'ять найпопулярніших, корисних рецептів приготування сала
12 кулінарних шедеврів Карпат. Які Вам обов'язково треба спробувати.
Цілющі та корисні властивості карпатського квасу.
Квас відновлює фізичну працездатність і витривалість організму. Крім поширених мікроелементів - калію і магнію, квас містить багато заліза, марганець, кобальт, а також цинк, який є антиоксидантом, імуномодулятором і дуже корисний для чоловічого репродуктивного здоров'я. Квас є одним з найздоровіших, поживних і стародавніх напоїв серед всіх існуючих на даний момент. У літописах Київської Русі зафіксовано, що при прийнятті християнства в 989 році князь Володимир звелів роздавати народу їжу, мед і квас.
Домашній квас. Карпатські рецепти цілющого і корисного хлібного квасу.
1) Рецепт карпатського домашнього хлібного квасу.
Інгредієнт:
1/2 кг житнього хліба;
800 гр. цукру;
20-30 гр. дріжджів;
30 гр. родзинок;
10 л води.
Спосіб приготування:
Хліб нарізати скибочками, підсушити в духовці до рум'яної скоринки. Сухарі поламати на дрібні шматочки, залити в емальованому посуді окропом і залишити на 3-4 години. Коли рідина охолоне (вона має бути прозорою, з коричневим відтінком, відтінок залежить від виду хліба і ступеня його прожарювання), процідити, додати цукор і розтерті з цукром дріжджі. Залишити на 12 годин. Настій розлити в пляшки, покласти в кожну 2-3 родзинки. Першу добу квас потрібно тримати в теплому місці, потім - в холодному.
Цікаві факти: напій виявляється найсмачнішим на 4-ту добу.
2) Рецепт карпатського домашнього хлібного квасу.
Інгредієнт:
500 гр. чорного хліба або 300 гр. сухарів;
300 гр. цукру;
15 гр. дріжджів;
5 літрів окропу.
Спосіб приготування:
Якщо ви вибрали хліб, то тоді нарізаємо його і відправляємо запікатися в духовку. Потім сухарі переміщуємо в каструлю і додаємо три літри води. Залишаємо суміш до повного охолодження. За допомогою друшляка і марлі зціджуємо напій, потім додаємо до сухарів залишок - два літри окропу і чекаємо одну годину. Ще раз проціджуємо напій. Потім всю рідину переливаємо в п'ятилітрову банку, додаємо туди дріжджі і цукор. Ретельно перемішуємо і залишаємо квас на ніч. За бажанням можна додати свіже листя м'яти і смородини.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Інгредієнти:
10 літрів кип'яченої води;
600 гр. цукру;
100 гр. дріжджів;
3 столові ложки екстракту цикорію;
1 лимон;
лимонна кислота.
Спосіб приготування:
Для того щоб приготувати цей квас, потрібно трохи терпіння. Беремо лимон і подрібнюємо його. Потім кладемо його в марлю й опускаємо в кип'ячену воду. Потім додаємо інші інгредієнти, а саме: цукор, дріжджі, лимонну кислоту за бажанням і цикорій. Ретельно все перемішуємо, не забуваємо пробувати й додавати інгредієнти на свій смак. Після того як всі процедури будуть виконані, розливаємо квас по пляшках, зверху залишаємо трохи місця для повітря. Залишаємо квас на сонці на 2 години, як тільки пляшка стане твердою, прибираємо квас в холодильник, інакше вийде хмільний напій - бражка. Вживати можна відразу після охолодження, бажано дати відстоятися в холодильнику протягом доби.
Цікаві факти:
Цикорій "Cychorium" - єгипетська назва рослини, що прийшла з Єгипту в усі європейські мови разом з самим цикорієм. Єгиптяни вирощували його в лікарських цілях. У Стародавній Греції й Римі цикорій додавали в салати, і згадки про цю рослину є в працях Горація, Вергілія, Плінія й Овідія. Тут також цінували лікарські властивості цикорію і називали його “найкращим другом печінки”