Карпатська суниця - корисні та лікувальні властивості.
Суницю прозвали в народі сонячною ягодою не випадково. Любить вона сонце, тепло, тому й росте на відкритих місцях, на жарких пагорбах, галявинах та узліссях.
Квітка суниці добре помітна у гірській карпатській траві, але не тільки це приваблює комах: метеликів, бджіл, джмелів. Квітка незвичайна тим, що на ній раніше, ніж на інших рослинах, з'являються тичинки з пилком. Тому вона активно запилюється комахами у першу чергу.
Людині суниця відома давно. Її вживали в їжу у стародавніх – ще Греції та Римі. Як лікарська рослина вона згадується вже у XII столітті. А в XV столітті французи вводять цю рослину в культуру. У Карпатах суницю на грядці стали вирощувати в XVII столітті. Нині на всій земній кулі налічується близько трьох тисяч культурних сортів суниці. І все ж, які б сорти не виводила людина, лісова ягода Карпат сама ароматна, смачна та корисна.
Лісова карпатська суниця – дуже цінна рослина.
На відміну від садової лісова карпатська ягода - справжня скарбничка вітамінів, в її ягодах, листках і коренях містяться практично всі необхідні вітаміни та мінерали. В її плодах є такі корисні для організму людини речовини, як вітамін С, каротин, кислоти (яблучна, лимонна, саліцилова), дубильні речовини, ефірні олії та мікроелементи, мідь, марганець, хром. Особливо багато заліза - знаходиться в насінні. Листя багате вітаміном С, аскорбіновою кислотою, дубильними речовинами. Словом, цілий лікарський букет таїть у собі маленький кущик карпатської суниці.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Здавна суницю застосовують у народній медицині Карпат від багатьох захворювань.
Свіжі ягоди - хороший дієтичний продукт, особливо він рекомендується при малокрів'ї.
Карпатський вітамінний рецепт з ягід суниці:
Для приготування настою з плодів беруть 2 столові ложки ягід, запарюють склянкою окропу, настоюють і п'ють по півсклянки 3 рази на день.
Настої з коренів та листя карпатської суниці застосовують у Карпатах в якості вітамінного та сечогінного засобу,
при подагрі, ниркових каменях та інших порушеннях сольового обміну в організмі. Встановлено, що настій листя дещо знижує артеріальний тиск, уповільнює ритм та посилює скорочення серцевого м'яза, розширює судини.
Карпатський вітамінний рецепт з листя та коренів суниці:
Для приготування настою беруть по 50 г трави та коріння, заливають 0,5 л крутого окропу та настоюють протягом 4 годин. Приготовлений настій п'ють по 100 гр. - 3 рази в день перед їжею.
Карпатська суниця з давніх пір привертає увагу лікарів-клініцистів у Карпатах.
У стародавніх трактатах тибетської, а також кельтської медицини суницю називають «царицею» рослинного світу. Вона відрізняється багатим хімічним складом, але, крім того, є припущення, що в ній міститься багато ще не вивчених речовин та сполук, які, і роблять її такою цілющою.
Суничний сезон у Карпатах триває в середньому зазвичай 2-4 тижні. Як правило триває з початку червня до початку липня.
Народна медицина Карпат стверджує: якщо кожен день натщесерце з'їдати хоча б пару ягід суниці (а краще, звичайно, як можна більше) протягом 2-3 років поспіль, то відступлять подагра, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, жовчнокам'яна та нирковокам'яна хвороби, гіпертонія і багато різних кишкових захворювань.
Відомо, що знаменитий шведський ботанік Карл Лінней рятувався від жорстокої подагри, вживаючи суницю кожен день. Запущені екземи народна медицина Карпат лікує прикладанням розтертої на лляній тканині стиглої суниці; через 3-4 дні уражені місця очищуються від струпів, висихають мокнучі ділянки, що суттєво полегшує подальше лікування різними медикаментозними засобами.
Читайте також:
Пастор Кнейп, баварський священик, лікар, що жив і працював на початку XX століття, писав, що люди, які їдять що дня суницю, ніколи не хворіють, та живуть довго. Звичайно, ці ж слова часто говорять і про інші фрукти та ягоди, але не випадково Кнейп, створив цілу систему комплексного лікування багатьох важких недуг, саме на основі гірської баварської суниці.