Вино - напій Богів. Як виготовляють вино в Карпатах.
У Карпатах є свої численні тонкощі та секрети у виробництві червоних, рожевих та білих вин. Мольфари Карпат кажуть, що біле вино створено для втамування спраги, червоне - для насолоди, а рожеве - для любові.
Виготовлення вина - один з найпростіших і одночасно найскладніших процесів, відомих людині. Кожна пляшка вина зберігає частинку праці кількох карпатських майстрів своєї справи: селянина-виноградаря, дбайливо фермера, винороба, що володіє мистецтвом складання букета, і, нарешті, доводчика - людини, яка зберігає і витримує напій, щоб, дозріваючи, він міг проявити свої найкращі якості. Треба сказати, що власник невеликого виноробного господарства в Карпатах може сам або з декількома помічниками виконувати всі ці функції. Виробництво вина в Карпатах найчастіше сімейна справа, традиції підтримуються протягом десятиліть та навіть століть. З покоління в покоління передаються секрети виготовлення унікальної продукції.
Гірські карпатські ґрунти, на яких росте виноградна лоза, повинні бути неродючі - тоді коріння сягає глибоко під землю і менш схильне до поверхневих коливань вологості й температури. Ідеальні в цьому сенсі гравійні ґрунти.  
Виноград краще визріває на карпатських схилах пагорбів й погано - в сирих низинах. Специфічний  вплив на майбутній урожай надають різні мікроорганізми, бактерії та грибки. Наприклад, кращі десертні карпатські вина готують з винограду, на якому завдяки особливостям мікроклімату утворюється особливий грибок - благородна цвіль. Плоди перетворюються в зморщені мішечки з високою концентрацією цукру та ароматичних речовин.


Урожай в Карпатах збирають в кілька етапів, тому що не всі ягоди достигають одночасно.

Мистецтво карпатського виноградаря полягає в тому, щоб, знаючи індивідуальні особливості кожного сорту, підібрати до ґрунту і мікроклімату виноградник саме такий, який проявить в Карпатах свої найкращі якості. Для отримання хорошого врожаю потрібен гідний догляд за лозою протягом усього року. Лозу в Карпатах прополюють, здобрюють, підв'язують, зігрівають при низьких температурах, розпалюючи між рядами спеціальні масляні печі. Часто в Карпатах на винограднику висаджують троянди. Вони як і виноград схильні до однакових захворювань, причому троянди більш чутливі. Тому зовнішній вигляд куща троянди - прекрасний індикатор поточного самопочуття лози.


Читайте також:

Будз, вурда, бринза. Як у горах Карпат варять крафтовий сир

Карпатський виноград, масло, кислоти - лікувальні властивості

Виноград - сонячна ягода Карпат. Комора здоров'я і довголіття

Карпатський виноград, унікальні корисні та лікувальні властивості

Червоне вино Карпат. Чудодійні цілющі властивості

Біле карпатське вино. Домашні косметичні рецепти для краси і здоров'я

Ягідне вино Карпат. Карпатські рецепти ягідних вин

Індивідуальний смак кожного карпатського вина залежить від комбінації багатьох факторів. Навіть ледь вловимі відмінності в поєднаннях ґрунту, мікроклімату і рельєфу можуть зробити напої з сусідніх виноградників абсолютно несхожими.
На одному карпатському винограднику, як правило, вирощують кілька сортів винограду. Різні сорти збирають окремо, часто вручну, і відправляють ягоди в давильню, попередньо відокремивши їх від гребенів. Раніше виноград  давили ногами, і це було не позбавлене сенсу: нога не могла потрощити кісточки, які надають вину гіркоту. Сучасні преси дозволяють тиснути виноград так само дбайливо. Отримане виноградне сусло (суміш шкірок та м'якоті) розміщується в цементні, сталеві або дубові цистерни (знову-таки у свої для кожного сорту), де сік починає бродити.
Спиртове бродіння - основа карпатського виноробства: через два-три тижні солодкий сік перетворюється в рідину, позбавлену цукру, але збагачену спиртом. Це вже вино.
Залежно від концентрації цукру в ягодах при бродінні отримують вина різної міцності. Крім цукру виноград містить кислоти - винну, яблучну, лимонну. Співвідношення між цукром і кислотами визначає смак винограду та вин - столових, міцних, ігристих.
В деякі, так звані кріплені карпатські вина додають спирт. Він призупиняє бродіння на будь-якій стадії і зберігає в напої заздалегідь намічену кількість цукру. Спиртуванням підвищують міцність вина. Якщо в період дозрівання винограду було мало сонячних днів і урожай недостатньо хороший, дозволено додавати в сік цукор. Коли бродіння закінчується, чан спускають, і з нього стікає перше, найбільш якісне вино  так званий - «самоплив». Вміст, що залишився пресують, отримуючи "перший прес", багатий танінами. Іноді віджимають і "другий прес", але його у виноробстві, як правило, не використовують.


Вино в світі, коротка довідка:
у світі налічується близько 4 тис. сортів винограду, не рахуючи гібридів. Однак в еталонній Франції культивується тільки 134. Саме вони, отримані в результаті багатовікового відбору та впровадження найблагородніших сортів, вважаються кращими.
З основних сортів винограду найбільш відомі "Каберне Совіньйон", для багатьох є уособленням червоного вина і його смаку; "Мерло", який вирощується практично в усіх виноробних регіонах світу і, володіючи тонким і ніжним ароматом,  "Мускат" – солодкий, ароматний, найдавніший сорт; "Пінонуар" - один з найважливіших для історії виноробства чорних сортів; "Шардоне" – найпоширеніший у світі та впізнаваний білий сорт винограду; "Гевюрцтрамінер" - білий ароматний сорт Ельзасу; "Рислінг" - білий класичний сорт елегантних вин та багато, багато інших.


Як правильно зберігати карпатське вино, в міських домашніх умовах

Найкращою тарою, для зберігання карпатського вина є глиняні глечики або дубові бочки. На жаль, вони дуже дорогі. Та й в домашніх умовах, особливо, якщо мова йде про квартиру в місті, все це складно реалізувати. Ось чому багато любителів домашнього вина використовують скляну тару. Якщо ви вибрали пластикову тару то обов'язково з харчової пластмаси. Та й, таку тару бажано використовувати тільки для зберігання молодого карпатського вина, й при дуже нетривалому його зберіганні. Тому що, яка б не була якісна пластмаса, вона містить барвники та інші шкідливі речовини, які при зіткненні зі спиртом, розчиняються в ньому і потрапляють з вином в нашу кров.  


Спосіб ідеального зберігання карпатського вина в міських умовах це в скляній тарі.

Найбільш сприятлива температура повинна бути в межах 9-15°С градусів, звичайно - плюс, тому що в теплі вино швидко втрачає свіжість і старіє, а на холоді сповільнюється процес дозрівання і погіршується смак. Якщо мова йде про міську квартиру, то для зберігання карпатського вина вам не підійде балкон, кухня або ванна кімната. Знайдіть краще сухе прохолодне місце на не сонячній стороні квартири. Приплив свіжого повітря в приміщення, де зберігається вино, повинен періодично забезпечуватися, тобто періодично провітрюйте приміщення. Оптимальна вологість повинна бути 60-75%, сонячні промені протипоказані. Також неприпустимо, щоб з карпатським вином зберігалися поруч якісь речовини з сильним запахом. Звичайно, сучасна промисловість пропонує сьогодні  ще й спеціальні бари, контейнери зі своїм клімат контролем, але не кожен може дозволити собі таке задоволення.