Стародавні автентичні рецепти карпатських вареників. Вареники - страва української національної кухні, давно трансформувалася в самобутню, часто ексклюзивну, національну страву, з різноманітними начинками, приправами та смаками.


Рецепт. Карпатські вареники.  Вареники гуцульські з грибами та квасолею.

Інгредієнти на 1 порцію:
борошно - 65 г, яйце - 1-4 шт., вода - 20 г.
Інгредієнти для начинки:
Квасоля суха - 30 г, гриби сушені - 10 г, олія рослинна - 10 г, цибуля ріпчаста - 15 г, сіль - 2 г, перець чорний мелений - 0,05 г.
Інгредієнти для заправки:
Сметана - 20 г, масло вершкове - 5 г, або сало-шпик - 35 г, або смалець - 10 г, цибуля ріпчаста - 12 г.
Приготування начинки:
попередньо замочену квасолю варять до готовності, зливають відвар, заправляють сіллю та чорним меленим перцем. Сушені гриби промивають та відварюють до готовності, потім дрібно січуть ножем, обсмажують на олії з дрібно нарізаною цибулею та змішують з протертою квасолею.
Приготування вареників:
У борошно наливають нагріту до 30 - 35° воду, додають яйця, сіль та вимішують тісто до тих пір, поки воно не буде легко відставати від рук. Після замішування тісто розкочують товщиною 1 - 1, 5 мм.
На одну половину тіста укладають рядами кульки начинки з квасолі та грибів по 11 - 12 г, накривають їх другою половиною тіста. Вареники видавлюють спеціальною формою. Або вирізують з розкатаного кола тіста - кружечки тіста верхнім краєм звичайної склянки, заповнюють начинкою, краї вареників стискають пальцями.
Для варіння вареники опускають в киплячу підсолену воду, акуратно помішують і варять при слабкому кипінні 7-10 хвилин, поки вони не спливуть на поверхню води. Готові вареники виймають шумівкою в друшляк, дають стекти воді, укладають в каструлю, заправляють сметаною, гарячими шкварками або смаженою на смальці (салі) цибулею.


Читайте також:

Страви Карпат. Які Вам обов'язково треба спробувати

Карпатська медовуха, стародавні автентичні рецепти

Австрійська рулька. Ароматна свиняча рулька. Карпатський рецепт

Карпатська мачанка. Це традиційна карпатська приправа або соус


Рецепт. Карпатські вареники. Вареники з капустою та грибами.

Інгредієнти на 1 порцію:
Борошно - 65 г, яйце - 1-4 шт., вода - 20 г.
Інгредієнти для начинки:
Капуста квашена - 900 г або свіжа - 1 кг, гриби сушені - 100 г, масло вершкове - 50 г, Цибуля ріпчаста-150 г, перець чорний мелений, сіль.
Приготування:
Віджату від соку квашену або нашатковану свіжу капусту тушкують до готовності, додаючи масло і бульйон, в якому варилися гриби. Цибулю дрібно рубають, злегка підсмажують на олії, додають дрібно нарубані варені гриби, підсмажують все разом ще 4 - 5 хвилин. Тушковану капусту змішують з підсмаженими з цибулею і грибами, додають сіль, мелений перець та ретельно перемішують, після чого ліплять вареники. Перед подачею на стіл вареники поливають розтопленим вершковим маслом.


Рецепт. Карпатські вареники. Вареники з чорносливом та горіхами.

Інгредієнти на 1 порцію:
Борошно пшеничне вищого ґатунку - 60 г, яйце - 1-5 шт., дріжджі - 2 г, цукор-пісок - 2 г, вода - 25 г.
Інгредієнти для начинки:
Сир свіжий, домашній (творог) - 60 г, яйце - 1/5 шт., цукор-пісок - 5 г, чорнослив - 5 г, сіль - 3 г, сметана - 25 г, масло вершкове - 5 г, горіх волоський (ядра) - 5 г.
Приготування:
З борошна, яєць, цукру, дріжджів та води замішують дріжджове тісто. Після його розгортають пластом прямокутної форми товщиною 1,5 - 2 мм та розрізають на квадратики розміром 7 х 7 см.
Окремо готують фарш, для чого свіжий сир розминають до однорідного стану пюре, заправляють яйцями, цукром та сіллю. До сирної маси додають дрібно нарубаний ножем чорнослив та добре перемішують. Підготовлений фарш укладають на середину квадратиків з тіста. Два протилежних кінці квадратиків з'єднують, а краї щільно заліплюють, надаючи вареникам форму трикутника.
Вареники залишають для вистоювання (на 30хв.), після чого варять в підсоленій воді, поки вони не спливуть на поверхню.
Готові вареники перекладають в порційні горщики, поливають сметаною, змішану з цукром, подрібненими ядрами горіхів, вершковим маслом та запікають в духовці. Вареники подають в горщиках гарячими.
Смачного, та чарівного відпочинку у Карпатах!