Морські водорості, цілющі властивості, поради курортної медицини Карпат.
За старих часів моряки робили з водоростей матраци, запікали у водоростях рибу, на березі використовували сухі водорості, щоб розпалити багаття.  У наш час вчені довели що водорості (морська капуста) - прекрасні природні антисептики, оскільки в них присутні сполуки брому, йоду і хлору. 
У морських водоростях багато протеїнів, а саме - до 30% в сухому вигляді. З них 75 % є легко засвоюваними організмом. Морські водорості містять в 1,5 рази більше вітаміну С, ніж апельсини.


Курортна медицина Карпат рекомендує:

Водорості-джерело вітамінів. За цим показником вони не поступаються овочам і фруктам. Водорості успішно постачають організм людини вітамінами А, групи В, С, Д, К, РР. У водоростях фантастичний вміст йоду. При цьому до 95 % йоду знаходиться у вигляді органічних сполук (10% з яких пов'язані з білком), що сприяє повноцінному його засвоєнню.
Водорості мають здатність витягувати з морської води й акумулювати величезну кількість життєво необхідних нашому організму мінералів. Наприклад, концентрація магнію в ламінарії перевищує її вміст в морській воді в 10 разів, сірки - в 17, брому в 13 разів. А в одному кілограмі морської капусти міститься стільки йоду, скільки його розчинено в ста тисячах літрів морської води.
Водорості містять також і приголомшливий - так званий «п'ятий смак», смак м'яса (в східній практиці його виділяють поряд зі звичними нам солодким, солоним, гірким і кислим). Вчені довели, що з водоростей виходить прекрасна екоупаковка для продуктів. Її можна з'їсти разом з вмістом пакета, склянки, пляшки.
Якісний і кількісний вміст макро - і мікроелементів в морських водоростях близький до складу крові людини, що дозволяє розглядати їх як збалансоване джерело насичення організму необхідними речовинами та мінералами.


Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Курортна медицина Карпат рекомендує:

Ще один цілющий злак-рис. Рис вірний супутник водоростей і знайшов найширше поширення в приготуванні смачних страв східної кухні, де дуже часто використовуються водорості. Причому вони можуть бути червоними, зеленими, бурими, сухими, свіжими, маринованими тощо, і це не випадково.
По-перше, рис багатий мінеральними речовинами, вітамінами, кислотами тощо, по-друге, в рисі мало клітковини, і цей факт дозволяє йому повною мірою проявити свої корисні властивості та легше засвоювати то органічне розмаїття, яким він такий багатий. А клітковина водоростей допомагає м'яко видалити те, що організму не підходить.
Рис, посилюючи детоксичні властивості водоростей, застосовується в карпатських курортних дієтах для схуднення, надає хорошу службу при гіпертонії, діареї. Лецитин, що міститься в рисі, цілюще діє на мозкову діяльність. Відсутність глютену-ще один плюс у використанні рису для людей, які страждають на целіакію. Глютен-нерозчинний білок, алерген, шкідливий при проблемах з травленням. Корисний рис і в дієтах при гастритах, виразці шлунка, дванадцятипалої кишки та інших захворювань шлунково-кишкового тракту.
У рисі є крохмаль. Залежно від його сорту, крохмалю в продукті буває більше або менше. Наприклад, рис басматі багатий повільно перетравлюваним крохмалем. Іншими словами, крохмаль рису басматі не є легкозасвоюваним вуглеводом, а значить, допомагає регулювати рівень цукру в крові, що так необхідно при діабеті.
Присутність цих складних вуглеводів, що скупчуються в м'язовій масі, забезпечує довготривалий приплив енергії. При наявності серцево-судинних захворювань і патології в нирках рис прекрасно видаляє надлишок солі. До речі, це властивість допомагає створити зі страв, що містять водорості, прекрасний дієтичний продукт. Водорості, як відомо, містять достатньо натрію. Використання їх з рисом врівноважує мінеральний склад в цій частині. Багато суперечок йде про користь того рису, який використовується найчастіше. А саме-про білий рис. Безумовно, коричневий рис корисніше, адже в ньому збережене лушпиння - носій 80% мінеральних та інших речовин. Але не будемо суворими. Визначити, який рис-білий, коричневий, чорний корисніше, важко. Фахівці стверджують, що будь-який рис хороший і корисний. Треба тільки постаратися і добре його приготувати.



Читайте також:

Рис. Корисні й лікувальні властивості звичайних круп

Рис бурий, дикий, червоний. Корисні й лікувальні властивості


 Курка з рисом і водоростями, рецепт карпатської цілющої дієтичної кухні:

Інгредієнти:
Філе курячої грудки - 2 шт.
Часник - 3 зубчики.
Рослинна олія-5 ст. л.
Рис жасмин - 1 ст.
Водорості норі - 2 листочки.
Лимон - 1 шт.
Гвоздика-2 шт.
Зіра, коріандр, кориця - по чайній ложці без верху.
Чорний перець, сіль.
Спосіб приготування:
Курячі грудки м'яко відбити, покласти в посуд. Часник натерти. З лимона теркою зняти цедру, вичавити сік, додати рослинну олію, сіль, збити. Залити куряче м'ясо на 15 хвилин. У ступці потовкти зіру, гвоздику, коріандр, додати корицю, перець. У каструлю налити рослинну олію, покласти суміш прянощів і рис жасмин. Обсмажити помішуючи протягом 1 хвилини. Влити 1,5 склянки гарячої води, довести до кипіння і на повільному вогні готувати 12 хвилин.
М'ясо обсмажити на сухій сковорідці протягом 4 хвилин з кожного боку. Додати маринад. Готувати на повільному вогні до готовності м'яса. Водорості норі нарізати на смужки. На тарілку викласти рис, на нього водорості, збоку курку. Щиро бажаємо Вам міцного здоров'я і казкового відпочинку у Карпатах!
Пам'ятайте! – здоров'я не можна купити, ним можна тільки розплатитися!