Пам'ять і харчування. Харчування і продукти для клітин мозку.
Яким  має бути режим харчування людей розумової праці? Питання це не пусте. Перш за все слід вказати, що давно вже минули часи, коли головним показником хорошого харчування вважалося його велика кількість. Рекомендації курортної медицини Карпат.
«Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити» – цей висновок народної мудрості в даний час набуває особливого значення для людей, чиє життя пов'язане з систематичною розумовою працею і які страждають від нестачі фізичної діяльності.


Помірність-одна з перших порад у всіх посібниках по режиму харчування.

Питання про норму. Всі знають формулу нормальної ваги: зріст мінус 100. Однак вона була порахована гігієністами для працівників фізичної праці. Для інших людей потрібно скинути ще 3-5 кілограмів, тільки тоді буде якраз.
Що їсти? Потрібні білки, вітаміни, мікроелементи. Але так, щоб був великий обсяг і мало калорій. Найкращий набір: сирі овочі й фрукти, різні, не менше 0,5 кілограма в день. Решта-м'ясо, молоко, сир, яйця, чорний хліб. Не слід мудрувати: просто не наїдатися досхочу і дивитися по вазі, скільки можна собі дозволити. І не треба боятися голоду – він не заважає роботі.


Пам'ятайте для людей розумової праці необхідні тільки: мінерали, вітаміни й білки.

Зрозуміло, солодке і жирне можуть собі дозволити люди молоді або люди важкої праці. Як найменше солі (сприяють склерозу і гіпертонії).
Не менше значення для людей розумової праці має і характер розподілу їжі в режимі дня. Тут за основу можна взяти інше народне правило: «сніданок з'їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогові».
Всі ми тепер знаємо, яке величезне значення мають для людей вітаміни. Майже щороку з'являються нові види. Вчені змушені будуть відмовитися від позначення їх буквами латинського алфавіту, оскільки букв вже не вистачає. При напруженій розумовій праці необхідна велика кількість вітамінів, особливо вітаміни А, В, С.


Багаторічні дослідження нейрофізіологів показують, що для нормальної діяльності клітин мозку

вкрай необхідні поліненасичені жирні кислоти. Недолік їх в раціоні гальмує обмінні процеси в мембранах нейронів. Мозок без "мастила" як би спить. Отже, всім інтелектуалам нейрофізіологи настійно рекомендують риб'ячий жир, волоські горіхи, бутерброди з вершковим маслом, салати з рясною заправкою соняшниковою або соєвою олією.
Американські вчені встановили, що регулярне споживання всього лише двох рибних страв на тиждень скорочує ймовірність інфаркту на 50 %. Виявлено їх цілющий вплив на кров і стінки судин, а також на діяльність мозку і зору. Стимулюють розумову діяльність також і яйця.
Корисні для мозку і багато фруктів і овочів. Яблука, наприклад, допомагають зосередитися на чомусь одному, найсуттєвішому. Вони гасять мозкову надактивність. Банани містять багато вітаміну В6-його недолік веде до забудькуватості. У помідорах багато марганцю, що прекрасно для пам'яті. Ананаси багаті серотоніном, який як би «очищає» пам'ять. Морква – з її високим вмістом оксидантів - уповільнює процеси старіння. Виноград, як і яблука, сприяють зосередженості, допомагає в навчанні.
Печериці та інші гриби привносять в мозок вітамін ВЗ і пантотенову кислоту, що дуже добре для боротьби з втомою. Паприка містить вітаміну C в три рази більше, ніж апельсини; чим більше ви їсте сирої паприки (зелений і червоний перець), тим краще. Цибуля знижує вміст цукру в крові, а цукор сприяє неуважності й агресивності.
Соняшникова олія впливає на ступінь жвавості уяви. Вона необхідна тим, кому доводиться багато говорити. Стара добра картопля, завдяки вмісту калію, допомагає зберігати працездатність.
У житньому хлібі, так само як і в хлібному квасі, що готується з житнього борошна, міститься вітамін В1. Він тонізує нервову систему. Його називають "вітаміном бадьорості".
Західні вчені, фахівці в області гігієни харчування рекомендують для осіб переважно розумової праці (в тому числі для підлітків, студентів) при плануванні добового харчового раціону керуватися наступними положеннями:
1. Енергетична цінність раціону в межах 2400-2500 ккал, з яких 1200-1400 ккал повинні забезпечуватися за рахунок вуглеводів, 720-810 ккал – за рахунок жирів і 400-460 ккал – за рахунок білків.
2. В середньому можна вважати добовою нормою білка 100-115 г, жиру – 80-90 г і вуглеводів-300-350 г.
3. Білок тваринного походження повинен становити не менше 50 % добової норми.
4. Склад жирової частини раціону: вершкове масло - 25 %, рослинна олія – 25 %, далі, жир, що міститься в самих харчових продуктах, і кухонні жири, використовувані з кулінарною метою.
5. Від загальної кількості вуглеводів на частку цукру має припадати не більше 15 %. Вуглеводи картоплі, овочів і фруктів повинні становити не менше 25% загальної кількості вуглеводів (приблизно 80-100 г).
Підсумовуючи цю статтю ще раз нагадаємо, які продукти необхідно включити в раціон, щоб активізувати діяльність мозку:
Горіхи, яйця, морська риба – багаті вітамінами, займають перше місце по якісному харчуванню клітин мозку.
Лісові ягоди: чорниця, журавлина. Антиоксиданти в складі карпатських ягід активізують зорову пам'ять, увагу, допомагають покращити гостроту зору.
Морква уповільнює процеси старіння клітин, в тому числі й мозкових, що відповідають за пам'ять. /
Шавлія, що володіє маслянистим складом, впливає на поліпшення процесів пам'яті.
Гіркий шоколад відновлює сили, допомагає запустити всю роботу мозку.
Насіння льону. Цікаво що найбагатшими джерелами поліненасичених жирних кислот є не риба, а рослинні продукти, а саме лляне насіння.


Читайте також:

Харчуйте мозок правильно. Поради карпатської курортної медицини

Канцерогени в смаженому. Точка утворення небезпечних сполук

Основний закон харчування довгожителів Карпат