Харчуйте мозок правильно. Поради карпатської курортної медицини.
Зв'язок між тілом і духом. Їжа для мозку це не тільки а, точніше не стільки потрібні вам байти інформації, скільки правильне харчування. Поради карпатської курортної медицини. Ми, швидше за все, не відкриємо вам таємницю, якщо скажемо, що харчування та вода безпосередньо впливають на те, як працює ваш мозок.
До речі, частенько кажуть, що з усіх наших органів мозок - самий ненажерливий і до того ж самий розбірливий. З віком наш мозок стає не в змозі самостійно захистити себе від щоденних загроз на зразок вільних радикалів, запалень і окислень. Старіючи, клітини мозку перестають нормально взаємодіяти один з одним, через що сповільнюються розумові процеси, погіршується короткострокова пам'ять і порушується регенерація клітин.  
Їжа, багата антиоксидантами, допомагає підтримувати міцне здоров'я і зберігає клітини мозку в робочому стані. Відмінними джерелами антиоксидантів є:
♦ Вітамін А і бета-каротин: морква, шпинат, мускусна диня, гарбуз.
♦ Вітамін С: цитрусові, брокколі та полуниця.
♦ Вітамін Е: горіхи, насіння, рослинна олія й пшениця.
Однак антиоксиданти - не єдине, що може впливати на наші розумові здібності. Ось лише деякі цікаві закономірності, що описують вплив на мозок того, що ми вживаємо:
Наукові дослідження показали, що вживання риби сприяє поліпшенню пам'яті. У риб'ячому жирі міститься поліненасичена жирна кислота DHA (докозагексаєнова), яка відіграє найважливішу роль у розвитку мозку у маленьких дітей. Доведено, що діти, які отримують з їжею достатню кількість DHA, набирають більше балів в тестах на рівень IQ, ніж їх однолітки. Крім того, в рибі містяться жирні кислоти омега-3, які сприяють утворенню додаткових елементів зв'язку в нейронах мозку.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту
Дослідження в США в інституті науки мозку Аллена довели, що навіть одна викурена сигарета в день істотно знижує здатність мозку адекватно обробляти інформацію. Завзяті курці сильно ризикують позбутися своїх візуальних і вербальних спогадів. Тому наступного разу, коли будете думати про те, що час викурити цигарку, згадайте, що вона не тільки небезпечна для здоров'я, але також руйнує вашу пам'ять.
Крім того, дослідники кави кажуть що кофеїн (і алкоголь, до речі, теж) може стати причиною тривожності і нервозності, що заважає інформації коректно надходити в наш мозок. Пам'ять краще працює, коли ви розслаблені і зосереджені.
Мозок безперечно є, - одним з найголовніших органів нашого тіла. Кожну мить через нього проходять мільярди нервових сигналів. Вони несуть інформацію від органів почуттів, передають команди м'язам, визначають наші думки, емоції і пам'ять. Від життєдіяльності мозку залежить не тільки наш інтелект, але і здоров'я організму в цілому. Тому дуже важливо, щоб цей орган отримував правильне збалансоване харчування, яке заряджало б його енергією.

Читайте також:

Курортна медицина Карпат про здорову їжу

Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір
Основний закон харчування довгожителів Карпат
Мольфари Карпат про живу та мертву їжу

Карпатська еротична кухня. Поради карпатських мольфарів

Їжа для камасутри, поради карпатських мольфарів

Правильне харчування - потужне джерело чоловічої сили

Перцівка. Прості рецепти карпатської перцівки - алкогольний напій з перцем


Що ж корисно для мозку в першу чергу?

Білок. Амінокислоти,
з яких він складається, створюють нейротрансмітери, які є посередниками при передачі даних між клітинами мозку. Білок необхідний для вироблення адреналіну, що збуджує мозок, прискорює реакцію та процеси мислення, підвищує розумову енергію.
Продукти, що містять білок:
молоко, сир, м'ясо, яйця, бобові, зелені листові овочі, незбиране зерно, горіхи, тощо.
Вуглеводи,
що стимулюють вироблення найважливішого для роботи мозку гормону - інсуліну. Однак, щоб уникнути підвищення рівня цукру в крові перевагу слід віддавати продуктам, які містять корисну глюкозу, наприклад чорному хлібу, макаронам з твердих сортів пшениці, бурому рису.
Ненасичені жири.
Корисних для мозку жирних кислот Омега-3 і Омега-6 багато в оливковій олії, волоських горіхах, жирних сортах риби, гарбузовому насінні.
Фосфор
важливий для процесу утворення клітин мозку. Продукти, що містять фосфор: боби, цвітна капуста, селера, огірки, редис, соя, волоські горіхи та ін.
Сірка
наділяє клітини мозку здатністю насичуватися киснем.
Продукти, що містять сірку:
огірки, морква, капуста, часник, картопля, цибуля та ін.
Цинк
підвищує розумові здібності, покращує пам'ять і здатність до навчання.
Продукти, що містять цинк:
креветки, краби, устриці, телятина, пісна свинина, баранина, гарбузове насіння, проростки пшениці, висівки, тощо.
Кальцій
покращує пам'ять і необхідний для концентрації уваги.
Продукти, що містять кальцій:
молоко, сир, буряк, капуста, морква, зелені овочі, яблука, абрикоси, вишня, виноград, апельсини, персики, ананас, полуниця, цільне зерно та ін. Проте слід враховувати, що кальцій, який отримують з молока, може стати причиною звуження кровоносних судин у літньому віці, що може негативно позначитися на роботі мозку. Залізо обов'язково для збереження здатності до запам'ятовування. Продукти, що містять залізо:
яблука, яйця, сир, яловича печінка, зелені овочі, бобові, гречка і ін.
Магній.
При нестачі цього мікроелемента може погіршитися кровообіг головного мозку. Також магній потрібен для нормального функціонування нервової системи: захисту від безсоння, занепокоєнь, головного болю, тривожності.
Продукти, що містять магній:
гарбуз, мигдаль, арахіс, салат-латук, цикорій, картопля та ін.
Калій
є важливим мінералом, допомагає нормалізувати роботу серцево-судинної системи і регулює водний баланс організму.
Продукти, що містять калій:
помідори, печена картопля, курага, родзинки та ін.
Селен
захищає стінки клітин від окислення, впливає на стабільність поведінки і настрою. Продукти, що містять селен: крупи, м'ясо свійської птиці, риба, водорості та ін.
Вітаміни.
Найбільш цінні для мозку вітаміни Е, С і групи В. Вони необхідні для підтримки в нормальному стані нервової системи, для поліпшення пам'яті, уваги та нормального функціонування мозку. У тій чи іншій кількості вони містяться практично в усіх продуктах харчування.
Антиоксиданти.
Вони уповільнюють процеси старіння речовини, вступаючи у взаємодію з вільними радикалами кисню, практично повністю руйнують шкідливий для серця та судин холестерин. А коли судини в порядку, мозку забезпечено якісне харчування.
Продукти, що містять антиоксиданти:
карпатська чорниця, гіркий шоколад, овочі і фрукти з темним забарвленням, зелений чай, оливкова олія та ін.


Що шкідливо для мозку.

• занадто жирна їжа
• багато солодощів, мучного
• спиртне
• куріння


Що ще слід запам'ятати

Мозку протипоказане переїдання.
Спалювання зайвих калорій послаблює клітини мозку і прискорює його старіння.
Мозок також не заохочує голодування.
Суворі дієти, що позбавляють мозок необхідних поживних речовин, ведуть до незворотних негативних наслідків для мозку.
Для мозку потрібно дотримання режиму харчування.
Щоб підтримувати розумову активність, бажано дозувати навантаження на травну систему. Харчуйтесь правильно - рівномірно розподіляйте денну норму калорій, не відмовляючись від сніданку, але вводячи обмеження у вечірній прийом їжі.
Мозок не любить одноманітну їжу.
Раціон повинен бути якомога більш різноманітним, що включає всі необхідні мозку речовини.
Для мозку важлива не тільки їжа, але й вода. Протягом дня треба випивати не менше 5 склянок води, скорочуючи кількість напоїв з кофеїном, корисно додавати в напої кубики льоду. Враховуючи всю вищевикладену інформацію, перераховані продукти, рецепти та поради, викладені вище, ви зможете без клопоту скласти розумний раціон харчування для себе і свого мозку.