Карпатський білий гриб, дари карпатських лісів. Де шукати, коли шукати.
Білий гриб - шедевр карпатської природи, недарма в народі йому дано назву «цар грибів».
Не випадково у грибників найважливішим показником успіху є кількість білих грибів, зібраних протягом дня у Карпатах.
Білим цей карпатський гриб названий тому, що трубчасті шари нижньої поверхні капелюшка у молодих грибів білі й залишаються такими після сушіння, тоді як в інших грибів цього сімейства трубчасті шари після сушіння чорніють.
Сильний аромат карпатських сушених білих грибів не порівняти ні з яким іншим і, головне, зберігається він в усіх приготованих стравах. За поживними й смаковими якостями, вмістом вітамінів карпатський білий гриб перевершує всі інші гриби, його відносять до 1-ї категорії, використовують в їжу у свіжому, сушеному, маринованому і солоному вигляді. У білому грибі виявлені антибіотики, смертельні для палички Коха. Є також дані, що цей гриб містить і протипухлинні речовини.
За даними вчених-мікологів України, білий гриб в Карпатах має 19 форм, що відрізняються головним чином забарвленням плодового тіла і мікоризою (здатністю вступати в симбіоз з тією чи іншою деревною породою).
Читайте також:
Сезон грибів у Карпатах. Опис основних видів грибів
Основні правила збору грибів в Карпатах
Грибний сезон в Карпатах . Увага отрута! Отруйні гриби Карпат
Отруєння грибами в Карпатах, ознаки, безпека, перша допомога
Грибний календар Карпат. Гриби Карпат, де шукати, коли шукати
Ягідний календар Карпат. Сезон збору ягід у Карпатах
Сезон грибів у Карпатах. Хімічний склад грибів, корисні властивості
Карпатський білий гриб сосновий (боровий).
В Карпатах вважають що цей гриб найсмачнішим з усіх білих грибів. Зустрічається він часто по всій території Карпат у старих соснових лісах; в Карпатах зростає з другої половини червня до середини жовтня, іноді навіть після перших заморозків, поодиноко і великими сім'ями. Капелюшок молодого гриба кулястий, пізніше опуклий і навіть плоский, діаметром 8-25 см, колір вишнево-червоний і темно-бурий, майже чорний. Трубчастий шар знизу капелюшка дрібнопористий, у молодого гриба - білий, пізніше жовто-зелений. Ніжка коротка, товста, бульбоподібна, біла або світло-бура, з білим сітчастим малюнком, особливо помітна у верхній частині. М'якоть щільна, на зламі колір не змінює, на смак трохи солодкувата, з апетитним запахом злегка підсмаженого горіха.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Карпатський білий гриб ялиновий.
Росте в ялинових карпатських лісах по всьому помірного поясу Карпат з другої половини липня до третьої декади серпня; відрізняється від борового гриба кольором капелюшка: він бурий, червонувато-бурий, каштаново-бурий, гладкий, сухий. Ніжка довга і біла, у верхній частині-сітчастий малюнок.
Карпатський білий гриб березовий.
Росте в карпатських березових гаях, на лісових узліссях, уздовж лісових доріг, але обов'язково під березами. Перші гриби з'являються, коли починає колоситися жито, тому в деяких областях Карпат їх називають колосовиками. Ростуть ці карпатські гриби з кінця червня до середини жовтня.
Перші гриби стоять зазвичай поодинці серед молодої трави, з середини літа зустрічаються групами. Капелюшок світло-буруватий, охристо - жовтий або білуватий. Ніжка товста, недовга. Іноді білий гриб в Карпатах плутають з неїстівними грибами, наприклад з жовчним, який відрізняється від їстівного брудно-рожевим низом капелюшка, темно-сітчастим малюнком на ніжці й гіркою м'якоттю.