Карпатські гриби – цілюща лісова аптека, потужне джерело вітамінів та мікроелементів
"Чим же б тепер, Опанас Іванович, закусити? хіба коржиків з салом, або пиріжків з маком, або, можливо, рижиків солоних?...", - Н. В. Гоголь.
Так, карпатські гриби являють собою великий та абсолютно особливий розділ рослинної їжі, та карпатської кухні. Про гриби написано багато цікавого і дивного. Мольфари Карпат кажуть що - гриби складають частину найбільш поживної, смачної та здорової їжі. Нехай це здається перебільшенням, але те, що карпатські гриби - ласощі, істина безперечна. Гриби володіють високими кулінарними перевагами, вони екстрактивні та дають чудові запашні відвари. Додавання навіть невеликих кількостей високосортних, свіжих карпатських грибів, таких, як трюфелі, печериці або білі гриби, у різні страви з м'яса, дичини, риби надає стравам дуже привабливий аромат та смак.


Читайте також:

Карпатський білий гриб. Де шукати, зовнішній вигляд, корисні властивості

Підосиковик (козар). Їстівні гриби Карпат

Грибний календар Карпат. Гриби Карпат, де шукати, коли шукати

Сезон грибів у Карпатах. Опис основних видів карпатських грибів

Сезон грибів у Карпатах. Хімічний склад грибів, корисні властивості

Ягідний календар Карпат. Сезон збору ягід у Карпатах


У харчовому відношенні карпатські гриби цінні наявністю азотистих і білкових речовин, чому їх й називають «рослинним м'ясом».

Свіжі карпатські боровики за калорійністю поживніші за капусту, баклажани, зелену цибулю, а сушені майже у 2 рази калорійніше яєць та якісної вареної ковбаси. Кілограм сушених карпатських білих грибів - це майже 3 кілограми м'яса, або 3 кілограми риби, або 4 кілограми картоплі.


Уявляєте, скільки всього у кошику карпатського грибника:

м'ясо, фрукти, хліб; тут багато білків, жирів, цукру, солей міді, кальцію, фосфору, вітамінів А, В, С, РР, пантотенової кислоти.
Говорячи про смак та аромат карпатських грибів, досить сказати, що, наприклад, лісові карпатські шампіньйони володіють особливим ніжним смаком та ароматом, що додавання до них  гостропахучих прянощів тільки погіршує їх смак.
Якщо порівнювати карпатські гриби за поживною цінністю, то можна встановити, що найбільше білків у білих карпатських грибах, жиру - в підосичниках (близько 1 відсотка), а вуглеводів - в скромних опеньках. У маслятах, якраз на противагу їх назві, жиру мало — всього 0,29 відсотка; в цьому вони поступаються не тільки білому грибу, але й карпатським лисичкам, рижикам та навіть сироїжкам. А ось вітамінами особливо багаті карпатські лисички.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Цікаво, що існує неоднакова харчова цінність не тільки різних видів карпатських грибів, але й різних форм одного і того ж виду,

та навіть різних частин одного й того ж екземпляра! Так, наприклад, соковитий підберезник з сухого лісу цінується вище, аніж м'який з заболоченого; капелюшок будь-якого гриба набагато більш цінніше - щільної, але бідної поживними речовинами ніжки. Молоді гриби у багато разів цінніші, ніж старі. До того ж старі гриби значно гірше перетравлюються. Ба більше, в них можуть зустрітися продукти розпаду білкових речовин, наявність яких може викликати не тільки розлад шлунку, але й отруєння. Усі дикорослі карпатські їстівні гриби діляться за поживною харчовою цінністю на чотири категорії. До першої відносяться найсмачніші та найцінніші види: трюфель, білий гриб, підберезник (козар). До другої - гриби середньої якості: груздь, рижик, маслюк. До третьої - ще менш цінні: моховик, валуй, сироїжка, опеньок. Й, нарешті, до четвертої-зовсім малоцінні, яких рідко беруть у Карпатах та використовують в карпатській кухні: козляк, горькушка, свинушка та інші.