Молоко. Історія, цілющі властивості. Рецепт карпатських кельтів.
Перший опис скислого молока зустрічався в "Одіссеї" Гомера! За Біблією, людям секрети кислого молока передав ангел. Молоко - найперша їжа, яка приготовлена нам самою природою. Дорослій людині не менше, ніж малюкам, необхідно отримувати страви з молочних продуктів, адже вони дуже смачні й корисні для здоров'я. Кисле молоко, сир і сметана, ряжанка і кефір, йогурт і бринза – всі ці продукти є джерелом біологічно активних речовин: амінокислоти, мікро і макроелементи, жири, вуглеводи, молочнокислі бактерії, вітаміни – ось неповний перелік того, що несуть в собі кисломолочні продукти.
Свіжий продукт засвоюється в нашому травному тракті тільки на 32 %, в той час, як скислий залишає в організмі 90% корисних речовин. На відміну від свіжого, у кислого молока інший білок і він добре засвоюється і легше перетравлюється навіть в дитячому організмі. Кисле молоко незамінне після інтоксикації препаратами й алкоголем, при діареї й дисбактеріозі. Головний компонент молочних продуктів - кальцій зі кислого продукту засвоюється набагато краще. Кальцій зміцнює кісткову тканину і покращує стан зубів, нігтів і волосся. Вживання кислого молока зміцнює серцевий м'яз, покращує склад крові, додає імунітет, бореться з грибковою інфекцією... Молоко можна використовувати різне: коров'яче, козяче, овече – кожна національна кухня може похвалитися власним кисломолочним напоєм.


Перша згадка про молоко як про напій датується III століттям до нашої ери.

За давніми легендами, молоко походить від однієї з трьох голів змія Ламі: Святий Георгій відрубав їх, з них потекли три річки: молоко, пшениця і вино. В одному з африканських міфів Всесвіт цілком народився з краплі молока. У Землі обітованої, обіцяної Богом єврейському народу, навіть річки течуть з медом і молоком.
У Стародавньому Єгипті молоко високо цінувалося і входило в повсякденний раціон як знаті, так і простого народу. Воно зберігалося в глиняних посудинах з «пробкою» з пучка трави.
У кочових народів їжею незмінно є молоко і м'ясо. Трепетне ставлення кочових народів до молока і його похідним було цілком зрозуміло: для кочового племені молоко, масло, сир – основи його існування, одна з небагатьох можливостей отримувати щоденну їжу, не вбиваючи тварину. Падіння надоїв, з якої б причини воно не відбувалося, ставило ціле плем'я на грань вимирання. Населення, яке починає вести осілий спосіб життя, поступово переходить на рослинну їжу, а в якості напоїв вибирає для себе куди більш привабливі: пиво, вино, сидр або хмільний мед. Звідси й пішов відомий в давнину вираз "молоко – напій варварів". 
Для грецьких і римських лікарів (Гіппократа і Галена) молоко представлялося потенційно небезпечним, оскільки у спекотному кліматі Італії та Греції молоко швидко псувалося і могло привести до отруєння. Молочні продукти відомі людині протягом тисячоліть. Перший опис скислого молока зустрічався у Гомера. В "Одіссеї" головний герой і його супутники виявили в печері циклопа Поліфема гуртки й відра з кислим молоком. За Біблією, ангел передав секрети кислого молока Аврааму, батькові єврейського народу. Згідно з Біблією, Авраам жив близько 175 років – можливо, завдяки цьому цілющому еліксиру.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

Перші документальні свідчення про молочне тваринництво в Карпатах

вчені виявили на берестяних грамотах, датованих IX століттям. Тоді наші далекі предки вже освоїли виробництво масла, сиру, кислого молока. Інші молочні продукти з'явилися пізніше, приблизно в кінці XVI століття.


З давніх-давен в Карпатах збереглося шанобливе ставлення до корови,

яку шанували головною годувальницею селянської сім'ї. У дохристиянські часи пожежа від блискавки вважалася божественним вогнем і його треба було гасити не водою, а молоком, то можна собі уявити, як багато цього продукту було в наявності у селян.
Основним молоком у Карпатах було коров'яче, але доїли й інших тварин: кіз, кобил, овець. Козяче молоко займало друге місце за популярністю в Карпатах, поступаючись лише коров'ячому. Дрібну рогату худобу легше утримувати, ніж велику. Кози невибагливі, плідні. З цієї причини вони були широко поширені в селянському господарстві. Козяче молоко поступалося коров'ячому через специфічний запах і смак, який виникає в результаті роботи сальних залоз дрібної рогатої худоби.

Приєднуйтесь до нашої спільноти в viber. Підписуйтесь на новини нашого сайту

 

Карпатське овече молоко корисніше коров'ячого і набагато жирніше.

У Карпатах воно займало третє місце по вживанню. З овечого молока готували сири й кисломолочні напої. Близько 500 років тому в Карпатах з'явилися молочні корови. У кожному будинку завжди була хоча б одна корова. І сметана, парне і пряжене молоко, сир і кисле молоко у великих кількостях входили в щоденний раціон всіх слов'янських народів в Карпатах.  
На сьогоднішній момент у світі не існує промислових молочних продуктів без гормонів – шкідливих для дорослого людського організму. Вчені виявили понад 60 небезпечних гормонів, які подібні до анаболіків (речовин, які використовують культуристи для швидкого набору м'язової маси), а також тестостерон, інсулін, прогестерон і стимулюючі речовини. Офіційна медицина стверджує, що в  старості людина вже не може пити молоко і молочні продукти. У новонароджених в організмі виробляється фермент - лактаза, обов'язок якого – перетравлювати або засвоювати молочну речовину – лактозу. З віком ця речовина приносить тільки шкоду.
Але жителі Карпат можуть дозволити собі без шкідливих наслідків для здоров'я продовжувати харчуватися молоком і молочними продуктами. У гірських народів до глибокої старості виробляється лактаза. Головне правило: не можна вживати молоко холодним. Холодне молоко шкідливо, а тепле – активно сприяє розвитку тонких тканин мозку.


Читайте також:

Карпатський сир з овечого молока. Корисні та цілющі властивості

Карпатські молоко і молочні продукти, цілющі й корисні властивості

Склад і унікальні лікувальні властивості карпатського козячого молока

Карпатське козяче молоко. Лікувальні та корисні властивості

Будз, вурда, бринза. Як у горах Карпат варять крафтовий сир

Карпатське овече, козяче молоко. Корисні й цілющі властивості


Золоте молоко. Стародавній рецепт карпатських кельтів, запозичений кельтами в буддійських ченців.

Чому куркуму потрібно вживати саме з молоком? Річ у тому, що ця приправа відмінно засвоюється саме в жировому середовищі. Невипадково її часто додають в жирні страви. Молоко для приготування цього чарівного напою можна використовувати будь-яке з того, якому ви віддаєте перевагу. Пити його найкраще в теплому вигляді й бажано на ніч.
Для приготування напою нам знадобиться:
молоко - 1 стакан (250 мл)
куркума - 1 ч. л.
свіжий імбир - 1/2 ч. л.
мелена кориця - 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
візьміть невелику каструлю з товстим дном. Імбир потріть на крупній тертці й покладіть в ємність. Потім додайте до нього куркуму, корицю. Вміст залийте молоком. Готуйте суміш на середньому вогні при постійному помішуванні. Ні в якому разі не давайте молоку закипіти – його потрібно всього лише підігріти. Потім отриманий відвар процідіть через сито, можна відразу в стакан. Все, ваше золоте молоко готове. За бажанням можете додати в молоко мед і ваніль.


Від чого ще допомагає молоко з куркумою.


Це відмінний засіб для детоксикації, прекрасно виводить токсини з крові, покращує роботу печінки. Сечогінні властивості спеції дозволяють очищати організм через сечу. При діареї й розладі шлунку такий напій готують зі знежиреного молока.
Молоко з куркумою корисно і для селезінки, добре вживати при анемії й таласемії. Це прекрасний природний антибіотик - при застуді, кашлі, болі в горлі, бронхіті – перший помічник. Завдяки своїм розслаблюючим властивостям усуває безсоння, заспокоює нервову систему.

УВАГА!
БЕЗКОНТРОЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ БУДЬ-ЯКИХ ЛІКІВ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЗДОРОВ'Я!
Не зловживайте будь-якими засобами лікування, у тому числі засобами й рецептами народної медицини.
Попри простоту і натуральне походження компонентів рецептури народної медицини, вони теж небезпечні у разі безконтрольного вживання, застосування!
Завжди пам'ятайте про необхідність консультацій з профільним лікарем, перед початком і в процесі процедури лікування!