Похід в Карпати. Продукти для походу, зберігання, приготування.
Зберігання продуктів під час війни, екстремальних ситуацій, тривалих переходів, походів. Елементи туристичного харчування, необхідні продукти для активного відпочинку. Заготівля, транспортування та зберігання продуктів у поході Карпатами. Учасники походів в гори Карпат, походів вихідного дня і нескладних піших походів витрачають 2500-3000 ккал на добу, це треба враховувати при підборі продуктів.
Продукти для походу в Карпати потрібно ретельно упаковувати, щоб в критичній ситуації нічого не розсипалося і не розлилося. В якості упаковки для сипучих продуктів хороші бавовняні або капронові мішечки. Топлене масло краще залити в пластикову тару з широкою шийкою, а рослинне, навпаки, з вузьким, і щоб пробка була з прокладкою. Крім того, всі продукти рекомендується додатково герметизувати в окремі поліетиленові мішечки або загальне міцне герметичне упакування. Добре мати з десяток великих пластикових пакетів, які в посушливих місцях знадобляться для добування води з дерев і чагарників, природних карпатських джерел.
Особливу увагу слід приділити м'ясним продуктам. Сало краще загорнути в бавовняну тканину, а ковбасу - попередньо вимити в міцному розчині кухонної солі, потім висушити й змастити рослинною олією. Беріть з собою тільки копчену або напівкопчену ковбасу, варена швидко псується.
Щоб сіль вбирала в себе менше вологи, можна додати в неї 8% крохмалю. Згущене молоко доцільно замінити на сухе в пакетах.
Що означає маркування на рибних консервах?
Розглянемо це на прикладі: 051021-дата виготовлення продукції (5 жовтня 2021 р.) 137 157-асортиментний помір (цифри або букви) і номер заводу 2Р-номер зміни та індекс " Р " (рибна промисловість)
Що означає маркування на м'ясних консервах:
081221-дата виготовлення (8 грудня 2021 р.) 183 1-асортиментний номер (якщо після нього стоїть буква "В", то це вищий сорт) і номер зміни ММ 52-ММ-індекс системи, у віданні якої знаходиться підприємство-виробник (ММ - м'ясна промисловість, к - харчова промисловість, ЦС - споживкооперація, МС - сільськогосподарське виробництво, ЛХ - лісове господарство). Далі йде номер підприємства (від одного до трьох знаків).
При розтині консервів слід звертати увагу на можливі ознаки псування. Найбільш частим з них є так званий «бомбаж» - здуття консервних банок в результаті утворення всередині них газоподібних продуктів; зазвичай розтин таких консервів супроводжується шипінням виходять газів, нерідко володіють неприємним гнильним запахом. Зіпсовані консерви - прямий шлях до важких отруєнь (ботулізм), нерідко зі смертельним результатом (якщо не буде вчасно надана кваліфікована медична допомога).
Похід в Карпати. Як надовго зберегти свіжим вершкове масло?
Щоб зберегти вершкове масло довше, його необхідно злегка підсолити-укласти в банку щільно так щоб не залишилось повітряних бульбашок, і залити зверху сантиметровим шаром меду. Все це щільно закрити кришкою, в такому вигляді масло не втратить свого смаку навіть через два місяці, якщо його не зберігати на сонці.
В крайньому разі банку з маслом слід залити зверху шаром холодної свіжої води. Міняти її потрібно на свіжу кожен день. Так масло можна зберігати 2-3 тижні.
Читайте також:
Йдемо у похід Карпатами, як правильно зібрати рюкзак
Як не заблукати у Карпатах, як виміряти відстань до гір, предметів, споруд
Пам'ятка туриста. Основи безпечного відпочинку в горах, лісах Карпат
Правила безпечного відпочинку на річці, озері у Карпатах
Рибалка у Карпатах для новачків, інструкція
Йдемо в похід Карпатами. Наші рекомендації новачкам
Дика рибалка у Карпатах.Наші поради новачкам і не тільки
Як не заблукати в лісах Карпат. Правила орієнтування
Що робити, якщо ти заблукав у лісах Карпат
Похід в Карпати. Перша медична допомога
Похід або прогулянка Карпатами, орієнтування на місцевості, сигнали SOS
Похід в Карпати. Як зберегти свіжим м'ясо?
Загорнути в полотно, просочене міцним розчином оцту. Перед вживанням промити в холодній воді.
У теплу пору року м'ясо можна зберегти протягом 8-10 днів, якщо загорнути його в полотно, просочене розчином ацетилсаліцилової кислоти (аспірин) з розрахунку 1 чайна ложка на 0,5 літра води. Перед вживанням необхідно ретельно промити в холодній воді.
Зберегти м'ясо довше можна також, якщо обсипати його гірчичним порошком і загорнути в бавовняну ганчірку.
Для тривалого зберігання: варені шматки м'яса можна залити яловичим або свинячим жиром, який, застигаючи, вичавить залишки повітря що збереже варене м'ясо від псування протягом тижня.
Свіжим м'ясо зберігається 3-4 дні, якщо його загорнути в листя кропиви. Якщо ж Ви все-таки не змогли вберегти дорогоцінний продукт і він почав псуватися, спробуйте його врятувати. Для цього наріжте м'ясо на шматки, промийте під проточною водою, покладіть в каструлю, залийте водою і покладіть в неї 15-20 г деревного вугілля або 2-3 г порошку або таблеток активованого вугілля. Залиште на три години, після чого ретельно промийте м'ясо проточною водою.
Похід в Карпати. Корисні поради з приготування їжі в польових умовах.
Під час днювань в Карпатах краще готувати не жирніше і густіше, а ліпше рідкого, але побільше, не нехтуйте цибулею і часником - це профілактичні засоби не тільки від застуди.
Якщо є можливість, м'ясні консерви прогрівайте в гарячій воді 10-15 хвилин (заморожені 15-20 хвилин). Жир в цьому випадку плавиться, що дозволяє повністю витягти вміст з банок.
У перші страви м'ясні консерви закладають за 20-25 хвилин до закінчення варіння з обов'язковим кип'ятінням не менше 15 хвилин, у другі страви консерви закладають в котел на стадії загустіння каші. При варінні каші на багатті кількість води має бути збільшено в півтора раза в порівнянні зі звичайною варінням в домашніх умовах.
Замерзлий хліб може зберігатися дуже довго не втрачаючи своїх смакових якостей. Щоб утримати в організмі воду в літній період і компенсувати втрати мінеральних речовин, перед виходом на карпатський маршрут під час сніданку рекомендується з'їдати шматок хліба, рясно посипаний 5г. солі.
В горах Карпат в достатку існують різні види їстівних рослин.
Наприклад, горіхи та насіння, можуть забезпечити організм достатньою кількістю білка для нормальної працездатності, Інші частини рослин забезпечують організм калорійними вуглеводами.
З усього розмаїття їстівних рослин можна умовно виділити кілька основних груп, які вживаються в їжу. До них можна віднести: овочі, коріння, злаки й трави, фрукти і ягоди, горіхи й жолуді, гриби й лишайники, водорості й водяні рослини.
Як правило можна використовувати в їжу ті рослини, які їдять птахи та тварини. Тільки до грибів потрібно ставитися обережно. Так, наприклад, лосі можуть поїдати мухомори, за допомогою яких вони борються з паразитами в організмі. Але це не означає, що мухомори людині теж корисні.