Баклажан. Корисні і лікувальні властивості звичайних овочів. Поради курортної медицини Карпат.
Ми звикли вважати, що баклажан - це фіолетовий овоч, хоча насправді він зовсім не обов'язково буває фіолетовим і до того ж зовсім не є овочем з наукової точки зору. Лілові, червоні, білі, жовті, зелені і навіть смугасті, ці ягоди з сімейства пасльонових проробили величезний шлях, щоб опинитися у нас на столі. А унікальні корисні властивості "овоча довголіття" (так називають баклажани мольфари Карпат) відомі у всьому світі.
Характерний фіолетовий колір баклажанів обумовлений наявністю в них потужного антиоксиданту насунину. Насунін регулює вміст заліза в організмі, а значить, знижує ймовірність виникнення серцевих і онкологічних захворювань. Крім того, ця речовина захищає від пошкоджень клітини головного мозку, допомагаючи зберегти ясність розуму на довгі роки.
Багаті калієм, баклажани нормалізують водно-сольовий обмін, виводять з організму зайву рідину і шлаки, а значить, корисні вагітним жінкам, схильним до набряків. Вживання в їжу баклажанів покращує роботу серцевого м'яза і знижує рівень холестерину.
Баклажани низькокалорійні (всього 35 ккал на 100 г), тому часто їх включають в раціон харчування при боротьбі з надмірною вагою. Цікавий і той факт, що, часто вживаючи баклажани, легше кинути палити: що міститься в цих овочах вітамін PP (так звана нікотинова кислота) полегшує нікотинове голодування.
Високий вміст в баклажанах клітковини в поєднанні з малою кількістю простих вуглеводів сприяє тому, що вони знижують рівень цукру в крові і покращують роботу кишечника. Однак слід пам'ятати, що грубі волокна клітковини протипоказані людям з серйозними проблемами травлення.
Читайте також:
Фруктове літо. Поради курортної медицини Карпат
Складові здоров'я і довголіття. Поради курортної медицини Карпат
Зелений чай. Лікувальні та корисні властивості. Курортна програма дієтичного харчування
Вишня. Корисні і лікувальні властивості звичайних продуктів
Буряк червоний. Лікувальні та корисні властивості
Помідор. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів. Рецепт
Абрикос. Корисні й лікувальні властивості звичайних фруктів
Карпатський біойогурт. Лікувальні властивості звичайних продуктів
Як правильно вибирати баклажани. Поради курортної медицини Карпат.
Перестиглі баклажани містять соланін, через що стають не просто не потрібними, але й навіть шкідливими. Тому вибору плодів слід приділяти особливу увагу. Індикатором зрілості баклажана є аж ніяк не його розміри, а плодоніжка і шкірка. Свіжа зелена плодоніжка і блискуча гладка шкірка без жовтувато-коричневих плям говорять про свіжість плода. Натисніть на баклажан пальцем: якщо ямка швидко вирівнялася, значить, плід придатний до вживання.
Як правильно готувати баклажани. Поради курортної медицини Карпат.
Більшість кулінарних книг рясніють рецептами смажених баклажанів. Ми радимо вам утриматися від такого способу приготування, оскільки при смаженні баклажани вбирають величезну кількість масла. Набагато краще запекти або стушкувати їх, приготувати на грилі, зварити у воді або на пару. Баклажани відмінно поєднуються з іншими овочами, а також з м'ясом або рибою, тому чудово підходять для фарширування.
Порада:
щоб позбутися гіркоти, за пів години до приготування посоліть нарізану «синю ягоду», а потім ретельно промийте. А ось шкірку плоду зрізати не варто: саме в ній зосереджена величезна кількість корисних речовин.
Для чого баклажани треба їсти. Поради курортної медицини Карпат.
- очищення організму
- позбавлення від зайвої ваги
- допомога при боротьбі з курінням