Гуцульський куліш(кулеш), з салом. Рецепти карпатської кухні
Борщ, борщ і ще раз борщ! Найзнаменитіше блюдо української кухні, саме наваристе, ароматне, ситне, красиве... Але стривайте! А як же карпатський капусняк або куліш? А розсольники і юшки? А супи прозорі з вушками й без, а підливи, заправки, а супи-пюре? А холодні супи й молочні? У Карпатах ви зможете скуштувати безліч конкурентів борщу, нехай не таких відомих, але теж дуже смачних.
Карпатський куліш.
Класичний гуцульський куліш з салом це густа юшка з пшона, картоплі й сала, які, власне, і є основними й достатніми інгредієнтами цієї страви; залишається додати тільки цибулю. Запорізькі козаки (вважається, що саме вони придумали куліш) варили його на відкритому вогні у великих котлах, чому він був ще смачнішим, з ароматом диму. Тому якщо у вас буде можливість, спробуйте приготувати його на багатті, десь на природі або у дворі у себе на дачі.
Читайте також:
12 кулінарних шедеврів Карпат. Які Вам обов'язково треба спробувати.
Карпатські кулінарні шедеври. Страви на обід, рецепти
Карпатський левеш. Автентичні карпатські рецептиКарпатські суфле і форель з твердим сиром
Карпатська домашня ковбаса, стародавній автентичний рецепт
Карпатське сало. Стародавні та сучасні, традиційні способи соління
Підбивані лопатки. Автентичний карпатський рецепт
Дзяма. автентичний карпатський рецепт
Гуцульський куліш, класичний карпатський рецепт.
Інгредієнти:
150 г свинячого сала з м'ясними прожилками
100 г пшона
6 середніх картоплин
2 середні цибулини
солі
невеликий пучок петрушки для подачі, за бажанням
2 л доброї питної води
Набір інгредієнтів розрахований 6-8 порцій
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Підготовка: 20 хв. Приготування: 25 хв.
1. Пшоно переберіть і ретельно промийте у великій кількості спочатку холодної води, а потім гарячої - промивна вода яка стікає повинна бути абсолютно прозорою. Відкиньте пшоно на сито.
2. У каструлі доведіть до кипіння питну воду, всипте пшоно, ще раз доведіть до кипіння, варіть на середньому вогні 10 хв.
3. Поки вариться пшоно, очистить картоплю, наріжте середніми кубиками. Додайте картоплю в каструлю з пшоном, варіть майже до готовності, приблизно 15 хв.
4. Дрібно наріжте сало і цибулю. Покладіть сало на сковороду, злегка витопіть на середньому вогні, додайте цибулю та обсмажте до золотистого кольору, 10 хв.
5. Додайте цибулю і сало в каструлю з картоплею і пшоном, варіть 5-7 хв. При подачі за бажанням посипте дрібно нарізаним листям петрушки.
Поради карпатських кулінарів:
куліш може бути різної густоти, консистенції. Якщо ви хочете отримати не суп, юшку, а густу кашу, або збільште в півтора-два рази кількість пшона, або зменште кількість води.