Харчування для очей. Продукти для здоров'я зору. Рекомендації курортної медицини Карпат. У давнину люди в Карпатах вірили, що природа піклується про них і дає все необхідне, в тому числі й все для лікування недуг. Причому тодішні знахарі в Карпатах стверджували що знайти ліки дуже просто, бо органи та продукти, які для них корисні, візуально дуже схожі. Наприклад, мозок - на волоський горіх, томат – на серце, а зріз моркви – на сітківку ока.
З того часу пройшла не одна сотня років, знання про вплив їжі на конкретні органи людини накопичувалися і вдосконалювалися. У цій статті розмова піде про органи зору і необхідне харчування для них.
Очі - одні з найважливіших органів почуттів людини. З їх допомогою організм отримує до 90% інформації про навколишній світ. Основна функція очей - допомога організму в пристосуванні до умов навколишнього середовища. Око складається з рогівки, передньої камери, райдужної оболонки, кришталика і сітківки. Керують ним м'язи, що відповідають за акомодацію і рух. В очах людини є світлочутливі клітини двох видів - палички та колбочки. Палички відповідають за сутінкове бачення, а колбочки за денне.


Вибираючи "правильні" харчові продукти, можна захистити свої очі від передчасного старіння і повернути їм здоров'я і красу. Рекомендації курортної медицини Карпат.
Вітаміни для зору:

для того, щоб очі залишалися здоровими, їм необхідні такі вітаміни:
• Вітамін А - запобігає дегенеративним змінам в сітківці очей і покращує гостроту зору.
• Вітамін С - покращує тонус і мікроциркуляцію в тканинах очей.
• Вітамін Е - запобігає розвитку короткозорості й помутніння кришталика.
• Вітаміни групи В - покращують роботу зорового нерва, беруть участь в засвоєнні вітамінів.
• Вітамін D - 3 поліненасичені жирні кислоти класу омега, запобігають розвитку дегенерації сітківки.



Мікроелементи:

• Калій - необхідний для кислотно-лужної рівноваги в організмі.
• Кальцій - входить до складу клітин і тканинної рідини. Має протизапальну дію.
• Цинк - бере участь в тканинному диханні
• Селен - хороший окислювач, сприяє засвоєнню вітамінів.
Крім того, для здоров'я очей дуже важливі: лютеїн і зеаксатин – антиоксиданти, необхідні для нормального функціонування органів зору. Містяться в зелених і оранжево-жовтих овочах (кукурудза, броколі, шпинат тощо).



Топ 10. Кращих продуктів для здоров'я очей. Рекомендації курортної медицини Карпат.

1. Морква - покращує гостроту зору, завдяки наявності у ній великої кількості каротину.
2. Чорниця - містить вітамін А та інші речовини, корисні для здоров'я очей.
3. Шпинат - завдяки наявності лютеїну, запобігає катаракті та іншім захворюванням очей.
4. Кукурудза, броколі - містять велику кількість антиоксидантів, які необхідні при катаракті.
5. Абрикос - багатий калієм і вітаміном А.
6. Шипшина, цитрусові - мають загальнозміцнювальну дію на органи зору, містять багато вітаміну С.
7. Пророслі зерна пшениці, горіхи та насіння - багаті вітамінами Е і В.
8. Риба – містить велику кількість вітаміну D і поліненасичених жирних кислот.
9. Цибуля, часник – мають сірку, яка цілюще впливає на гостроту зору, перешкоджає тромбоутворенню.
10. Буряк - містить вітамін С і калій, володіє очисною дією.


Читайте також:

Харчуйте мозок правильно. Поради карпатської курортної медицини

Курортна медицина Карпат про здорову їжу

Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір
Основний закон харчування довгожителів Карпат
Мольфари Карпат про живу та мертву їжу

Карпатська еротична кухня. Поради карпатських мольфарів

Їжа для камасутри, поради карпатських мольфарів

Правильне харчування - потужне джерело чоловічої сили

Перцівка. Прості рецепти карпатської перцівки - алкогольний напій з перцем

 
Загальні рекомендації курортної медицини Карпат.

Для оздоровлення очей, дієта має бути повноцінною і різноманітною. Найкраще використовувати чотириразове харчування, багате овочами та фруктами. Овочеві салати, свіжовіджаті соки з моркви, буряка і шпинату в поєднанні з невеликою кількістю білкових продуктів, злаків і кисломолочних напоїв – це якраз те, що необхідно очам.
Переїдання небезпечно для здоров'я очей. В результаті переїдання, їжа не може повністю піддатися впливу шлункового соку. Необроблені продукти утворює токсини, які, потрапляючи в кров, викликають загальне отруєння організму.


Карпатська народна кухня для здоров'я очей


• При запаленнях зорового нерва і кон'юнктивіті, бажано вживати петрушку, яка сприяє виведенню токсинів. У теплу пору року можна вживати свіжу зелень, а взимку петрушку у вигляді порошку, що продається у якості спецій.
• Однією з найбільш корисних ягід для очей є карпатська чорниця. Якщо немає свіжих ягід, можна пошукати свіжозаморожену ягоду в супермаркетах. Препарати чорниці, що продаються в аптеках, містять настільки малу кількість цієї ягоди, що не здатні бути ефективними. На курс лікування необхідно десять склянок карпатської чорниці.
• Дуже цілюще на очі діє абрикос (за рахунок калію що міститься в ньому). При цьому краще вживати свіжий абрикос, у гіршому випадку курагу.


Продукти, шкідливі для очей.

• Солі. Надлишок солі викликає затримку вологи в організмі, а як наслідок, підвищується внутрішньоочний тиск.
• М'ясо і яйця. Білки, звичайно ж, корисні для організму. Але надмірне їх вживання викликає відкладення холестерину на стінках судин. А оскільки судини, що забезпечують кровопостачання ока дуже тонкі, є ризик, що закорковування відбудеться у першу чергу саме тут.
• Алкоголь. При надмірному вживанні, алкоголь проявляє свою приховану подвійність. Спочатку він розширює судини, викликаючи теплоту, розслаблення. Але потім настає друга стадія - спазм, в результаті якого страждають саме тонкі судини, в тому числі судини очей.
• Шкідливі харчові добавки, що містяться в напівфабрикатах, солодких газованих напоях, сухариках і цукерках.