Правильне харчування. Правила та поради курортної медицини Карпат.
Сьогодні безліч людей страждають хворобами шлунково-кишкового тракту. Гастрит, коліт, запор -це серйозні недуги. У більшості випадків вони є навіть причинами шкірних захворювань. Чому ж так багато людей з хворобами шлунково-кишкового тракту? Відповідь проста: неправильне харчування. Правильно харчуючись сьогодні - ви дбаєте про своє здоров'я на багато років вперед.
Система правильного харчування – це база, на основі якої легко будується загальний здоровий стан всього організму, відмінний настрій і зовнішня привабливість, замінити яку не в змозі ніяка косметика. Якщо дотримуватися елементарних правил правильного харчування, то більшість захворювань обійдуть вас стороною, а бадьорість і енергія ніколи не вичерпаються.
Поради курортної медицини Карпат. Дотримуйтесь наступних основних правил харчування.
Їжа завжди повинна бути свіжою, не можна залишати на потім приготовлену їжу. Щоб не виливати її, варіть стільки, скільки можете з'їсти. Хороший звичай є у карпатських горян. У котлі вариться обід. Вся сім'я сідає за стіл. Все свіже, смачне. На другий день нічого не залишають, все, що не доїли сьогодні йде на корм худобі та птиці.
Намагайтеся вживати більше сирих овочів і фруктів. Сирі вегетаріанські страви надають лікувальний ефект при гіпертонії, атеросклерозі, астмі та інших захворюваннях. Тривале варіння їжі небажане. Очищені й вимиті овочі кладіть в кінці варіння і злегка протушкуйте.
Читайте також:
Карпатська національна кухня, страви, смаки, традиції
Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір
Основний закон харчування довгожителів Карпат
Мольфари Карпат про живу та мертву їжуМольфари Карпат про роль харчування в житті і здоров'я людини
Мольфари Карпат про цілюще та здорове харчування сучасної людини
Карпатська еротична кухня. Поради карпатських мольфарів
Їжа для камасутри, поради карпатських мольфарів
Правильне харчування - потужне джерело чоловічої сили
Народна медицина і мольфари Карпат, рекомендують таблицю сумісності продуктів харчування.
Перцівка. Прості рецепти карпатської перцівки - алкогольний напій з перцем
На відпочинку в Карпатах намагайтеся включати в раціон дикорослі карпатські ягоди та фрукти.
Карпатська суниця лісова, лохина, чорниця, малина, ожина, смородина, слива, яблука, а також морошка, журавлина, брусниця, горобина добре відомі. Це найцінніші полівітамінні продукти. Менш відомі в якості харчових продуктів карпатські: кропива (листя), кульбаба (листя, бутони), подорожник (молоді листки), яглиця (пагони, листя), мати-й-мачуха (листя), кмин (насіння), щавель (листя, зібрані до червня), ожина (молоді пагони), первоцвіт (листя, квітки), заяча капуста (кислиця), кінський щавель, листя і бруньки липи, листя горобини, глоду, яблуні, груші, берези, редиски, гарбуза, ріпи, хрону, часнику; морські водорості, материнка, череда, цикорій (квітки), кріп, майоран, пастуша сумка, шавлія, звіробій, конюшина, іван-чай, мокриця (зірочник).
Всі ці рослини можна вживати в салати. Кропиву обдайте окропом, кульбабу вимочіть у воді або обдайте окропом. Корисні також киселі з ревеню, напій з глоду, морс і кисіль з карпатської калини, настій шипшини.
Карпатські горіхи волоські, лісові (ліщина), кедрові (європейський кедр) - відмінні харчові продукти. Вони містять вітаміни, мікроелементи, добре засвоювані організмом білки і жири.
Карпатський мед-ідеальний продукт харчування, містить понад сто фізіологічно активних речовин,
що впливають на серце і печінку. Найкраще діє вранці натщесерце. Рекомендована денна доза меду не більше 1-2 ст. ложок.
Дуже корисні плодово-ягідні й квітково-трав'яні карпатські чаї.
Для їх приготування у Карпатах використовуються будь-які частини рослин: плоди, листя, квіти, стебла. Хімічний склад у них настільки різноманітний, що їх можна вживати в харчових, в профілактичних і лікувальних цілях як здоровим, так і хворим людям. В якості заварки можна застосовувати карпатські: глід, брусницю, материнку, смородину, звіробій, м'яту, суницю, малину, мати-й-мачуху, горобину, чебрець, чорницю, шипшину, кропиву.
Їжа має бути різноманітною. «Хороший кухар замінить лікаря» - кажуть карпатські мольфари.
Чим більше продуктів включено в раціон, тим більше корисних речовин надійде в організм. Не слід довго харчуватися одним і тим же, намагайтеся урізноманітнити свій раціон.
Навесні й влітку треба збільшити кількість рослинних продуктів. У холодну пору року додавайте в раціон їжу, багату білками та жирами. Не переїдайте. А якщо захворіли, ще скоротіть кількість спожитої їжі.
Під час їжі не поспішайте. Їжте повільно, із задоволенням, ретельно пережовуйте їжу, навіть рідкі каші та супи. "За столом посидіти-що в раю побувати" - каже карпатське прислів'я.
Скоротіть кількість споживаного м'яса. Крім того, що цей продукт довго перетравлюється, він містить шкідливі речовини, адже коли тварин вбивають, вони переносять стрес та біль, і в їх організмі відбуваються незворотні процеси. Потім цей негативний вплив переноситься на людину. Євреям релігія дозволяє їсти тільки "кошерне" м'ясо, тобто м'ясо тварин, яких ріже різник. А він діє за правилами, що зберігся з давніх часів, завдяки чому тварина не відчуває ні страху, ні болю.
Ось кілька безпосередніх порад курортної медицини Карпат, що стосується правильного харчування
• Під час їжі не запивайте їжу водою.
• Не рекомендується готувати в алюмінієвому посуді. Не можна зберігати в ньому їжу.
• Хліб краще бездріжджовий, бажано його злегка підсмажувати.
• Корисні каші, приготовані на воді і заправлені рослинною олією. Каша на фабричному молоці втрачає свої абсорбуючі властивості, якщо молочні каші то тільки на натуральному молоці.
• Якщо ви дуже втомилися або в поганому настрої, то перш ніж сідати за стіл, відпочиньте і заспокойтеся.
• Прийом їжі влаштовуйте собі в один і той же час.
• Останній раз приймайте їжу не пізніше, ніж за 3-4 години до сну.
• Багато продуктів не поєднуються між собою, тому корисніше з'їдати тільки одне блюдо.
• "Скажи мені, що ти їси, і я скажу, що у тебе болить" - кажуть мольфари Карпат. Пам'ятайте: пересолена їжа викликає гіпертонію, хвороби серця; гостра, жирна їжа призводить до захворювання печінки; зловживання соусами, спиртним і пивом руйнує печінку і нирки. Надлишок хліба, пирогів, а також солодощів призводить до запальних процесів дихальних шляхів і горла.
• Людина, яка їсть багато смаженого м'яса, страждає від відкладення солей.
• Головне правило харчування-не їсти одночасно м'ясо і молоко.
• Їжа з хімічними добавками (консерви, копчена ковбаса, а також продукти, в які додані консерванти - сіль, цукор, нітрати) небезпечна. По суті, це - отрута, яка поступово накопичуються в організмі.