Щоденний здоровий раціон карпатського довгожителя.
Карпати як і інші гірські регіони знамениті своїми довгожителями. У харчуванні їх корінного населення найбільш повно представлені основні характерні риси гірської кухні. Для заправки готових страв в Карпатах широко використовується соняшникова олія першого холодного віджиму.
У щоденному раціоні карпатського довгожителя висока частка овочів і фруктів, натуральних соків, картоплі, бобових, горіхів, насіння і круп, молока і молочних продуктів.
В Карпатах дуже популярні молочні й кисломолочні продукти (йогурти зі збираного домашнього молока і сири з низьким відсотком жирності - будз, вурда, деякі сорти бринзи та інші). Свинину, яловичину або баранину їдять не частіше 2-3 разів на місяць, віддаючи перевагу яйцям і м'ясу птахів: курячому, гусячому.


Читайте також:

Будз, вурда, бринза. Як у горах Карпат варять крафтовий сир

Таємниці цілющої сили карпатського червоного сухого вина

Вино - напій Богів. Як виготовляють вино в Карпатах

Гуслянка. Напій мольфарів і довгожителів Карпат. Рецепт

Карпати лікують. Лікувальні властивості карпатських лісів

Правильне і здорове харчування – основна запорука довголіття

Мольфари Карпат про живу та мертву їжу

Основний закон харчування довгожителів Карпат

Кухня та кулінарні вподобання довгожителя карпатських гір


Солодощі промислового виготовлення в Карпатах з успіхом замінюють мед і сухофрукти. Меню корінного населення Карпат виглядає приблизно так:

на сніданок в Карпатах зазвичай вживають багату вуглеводами їжу: намазують на зерновий хліб і коржі - мед, варення власного приготування і запивають все чаєм або натуральними соками.
Обід складається з безлічі овочів (це помідори й баклажани, морква і солодкий перець, кабачки й буряк, а також різні види капусти, цибулі та салату, приготованих з макаронними виробами, бобовими, рисом або картоплею.
Всі страви рясно приправляються часником і свіжою зеленню (цибулею шнітт, майоран, естрагон, базилік, селера, петрушка, кріп, кінза та інші). Овочі місцеві жителі воліють сирі або тушковані на соняшниковій, оливковій олії.


У більшість салатів і овочевих закусок додають молочні продукти: кисле молоко, йогурт, пахту, нежирні сири. І якщо рибу у Карпатах їдять лише 2-3 рази на тиждень (до речі, вчені нещодавно встановили, що саме така частота її вживання, оптимальна для профілактики серцево-судинних і онкологічних захворювань), то низькокалорійні молочні продукти присутні в раціоні практично щодня.
Рибу найчастіше тушкують з овочами або подають з рисом, рясно поливають лимонним соком. Вечеря зазвичай складається з різних видів круп, макаронних виробів з сиром і овочами, іноді їдять м'ясо або рибу (якщо їх не було в цей день на обід) і п'ють кисломолочні напої та соки.
І, звичайно, майже жоден вечірній прийом їжі в Карпатах не обходиться без келиха сухого виноградного вина. На десерт і в проміжках між основними прийомами їжі жителі Карпат люблять поласувати свіжими карпатськими ягодами та фруктами домашньої консервації або свіжими.