Ягоди годжі – тібетське чудо. Надприродні цілющі властивості.
Годжіманія в країнах Заходу. Годжі (GingerGoji). Цілющі ягоди Тибету сьогодні можна придбати навіть в інтернеті, але і сьогодні просторами Сходу гуляє стародавня дивовижна легенда про цю лікувальну ягоду.
У стародавній тібетській легенді розповідається про караван, який йшов Шовковим Шляхом й на короткий час зупинився для відпочинку у придорожні чайні, де торговці стали свідками дивного видовища: молода жінка лаяла та колотила сивобородого старця, який вперто відмовлявся щось робити. Один з них запитав жінку, яка причина її гніву. Жінка відповіла, що це її праправнук, який відмовляється пити відвар з ягід годжі тому старіє! Виявилося, що молодій жінці, яка била сивого діда, більше триста років!
Це тільки легенда, але існують і цілком достовірні свідчення та факти про буквально магічну дію маленьких оранжево-червоних плодів куща годжі (лат. licium barbarum), батьківщиною яких є родючі долини Тибету.
У 50-ті роки минулого століття в популярному китайському журналі була опублікована історія Лі Цін'юнь, який прожив цілих 256 років. Він був майстром Цігуна, давньокитайської медіативної системи, і кожен його день починався жменькою ягід годжі.
Коли йому виповнилося 150 років, імператор особисто вшанував його спеціальним сертифікатом, що засвідчує його вік і рік народження – 1677. Такий же документ він отримав, і коли йому виповнилося 200 років. У 1927 році його честь 250 річниці, він був запрошений на урочисту церемонію губернатором провінції Сичуань, генералом Ян Сіном. Під час цієї події була зроблена фотографія унікального сверхдолгожителя, яка облетіла земну кулю, перетворившись на світову сенсацію. Про смерть Лі Цін'юнь в 1933 році повідомили ЗМІ всього світу.
Лі Цін'юнь - майстр системи Цигун(комплекс самозцілення), помер в горах Сичуань у віці 256 років.
Згідно з письмовими відомостями, що відносяться - 650 років до н. е., ця чудодійна рослина, що дарує силу, енергію і довголіття була відома ще буддійським ченцям, які навіть у віці ста років відчували себе повними сили та духу. Магічну силу цієї рослини вони виявили випадково, користуючись питною водою колодязя, біля якого росли гілки цього куща. Після того як плоди годжі достигали, вони падали в колодязь, від чого його вода набувала потужну цілющу силу.
Перший, докладний опис цієї диво-рослини міститься у творі китайського алхіміка і цілителя Тао Хун Цзінь «Канон травоведення Священного хлібороба», в якому викладаються основи фармакології та описано 365 лікарських рослин.
І ось, тисячоліттями пізніше, вже в наші дні, Західний світ охопила «годжіманія». Приводом для цього послужили поглиблені дослідження складу та фізіологічної дії цих унікальних плодів, як і деякі сенсаційні статті у відомих виданнях, в яких захоплено описувалися їх незвичайні, майже надприродні властивості. Гарячими популяризаторами диво-плодів стали світові знаменитості (Мадонна, Кайлі Міноуг, Мік Джаггер), як і деякі популярні політики, актори і спортсмени.
Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
Де правда про ці тібетські плоди і де починаються легенди?
У мініатюрних (0,5-1,5 см) плодах було виявлена на диво велика кількість 18 амінокислот (більше, ніж в маточному молоці), вісім з яких незамінні. В ягодах годжі була встановлена наявність: понад двадцять важливих мінералів, серед яких числяться калій, кальцій, магній, мідь, цинк, залізо, марганець, германій, фосфор, селен, йод.
За вмістом заліза ягоди годжі в п'ятнадцять разів перевершують визнаного чемпіона - шпинат, а рослини, що містять германій, який має протипухлинну дію, - виняткова рідкість. В них було доведено наявність ряду життєво важливих вітамінів A, B1, В2, В3, В5, В8, С і Е, каротиноїдів (альфа-каротеану, зеаксантину, лютеїну, лікопіну), флавоноїдів (антоціанів, кверцетинів), фітостеролів (бета-ситостеролів, докостеролів), глюкозинолатів, ізотіоціанатів і т. д.
За вмістом вітаміну С ягоди годжі перевершують лимони та апельсини в 500 разів! Особливо цінними компонентами ягід годжі виявилися - 22 полісахариди, що становлять одну третину їх маси. Чотири з них, відомі абревіатурами від LBP1 до LBP4 (Licium Barbarum Polysaccharides), є своєрідною візитною карткою цих плодів. Вони мають потужну антиоксидантну дію, захищають клітини (особливо печінки та нирок) від руйнівної дії вільних радикалів. У 1998 році було доведено, що вони сприяють нормалізації кров'яного тиску і його підтримці в штатних межах.
Згідно з дослідженням, здійсненим під егідою американського уряду в лабораторії Брунсвік університету Тафти в штаті Массачусетс (США), ягоди годжі володиють унікально високою антиоксидантною активністю – 30500 одиниць ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) на 100 грамів. За цим показником вони в три рази перевершують гранат, майже в десять разів чорницю й у двадцять разів апельсини. Вважають, що добова потреба людського організму становить від трьох до п'яти тисяч одиниць ORAC, тобто тільки 10-15 грамів ягід годжі цілком достатньо для забезпечення його надійного захисту від вільних радикалів.
Читайте також:
Ягідний календар Карпат. Сезон збору ягід у Карпатах
Карпатська суниця - корисні та лікувальні властивості
Карпатська суниця, численні цілющі властивості, рецепти
Карпатська журавлина - лікарська ягода Карпат
Карпатська ожина. Корисні, лікувальні властивості
Карпатська чорниця. Хімічний склад, корисні властивості, нескладні рецепти
Глюкозинолати які знаходяться в ягодах годжі в організмі перетворюються на дві групи речовин з високою біологічною активністю: ізотіоціанати та індол-3-карбіноли. Серед ізотіоціанатів найвищою активністю відрізняється сульфорафан.
Обидві речовини, сульфорафан і індол-3-карбінол, відіграють основну роль при підтримуванні "внутрішньої чистоти" організму, тобто в його детоксикації. Існує інформація, що ізотіоціанати і, зокрема, сульфорафан, що знищують ракові клітини, пригнічують утворення пухлин і допомагають відновленню пошкоджених тканин. Було доведено, що сульфорафан сприяє підвищенню вмісту потужного внутрішньоклітинного антиоксиданту глутатіону, який відіграє основну роль у боротьбі проти старіння і дегенеративних процесів в організмі.
Приєднуйтесь до нашої спільноти в viber. Підписуйтесь на новини нашого сайту |
В тібетській медицині ягоди годжі є визнаним засобом для підвищення сексуальної активності, яка має здатність «розпалювати пристрасть». Западні дослідження показали, що вони допомагають збільшенню кількості тестостерону в крові, підвищує лібідо як у чоловіків, так і у жінок. У китайській традиційній медицині ягоди годжі використовуються для лікування безпліддя чоловіків та жінок.
Ягоди годжі сприяють оптимізації рівня мелатоніну – важливого гормону, що регулює діяльність центральної нервової системи. Він керує біоритмами організму і циклом «бадьорість – сон», тобто «стежить» за проходженням організму від активного в «економний» режим, при якому відбувається регенерація клітин. Будучи потужним антиоксидантом мелатонін стоїть на останньому рубежі захисту мозку проти атак вільних радикалів. Як відомо, майже половина мозку складається з жирової тканини, значна частина якої складається з ненасичених жирних кислот, особливо вразливих для їх дій. Найновіші Западні дослідження показали, що ягоди годжі є ефективним засобом для нормалізації функцій кісткового мозку, зокрема, виробництва червоних та білих кров'яних тілець та кров'яних пластинок.
Ягода годжі настільки багата біологічно активними речовинами, вітамінами, мінералами і в такому винятковому співвідношенні що вчені на Заході в один голос стверджують, що подібних рослин, ягід або їх цілющих аналогів, на Землі більше не існує.
Тисячолітнє використання плодів годжі довело, що вони мають загальнозміцнюючу та тонізуючі дії, цілюще впливають на нервову та кровотворну систему, нормалізують роботу печінки та нирок, покращують зір, нормалізують кров'яний тиск і рівень холестерину та цукру в крові, запобігають передчасному старінню організму, діють анти-депресивно, покращують настрій та вселяють оптимізм.
Без сумніву, цілющий ефект буде найкращим при вживанні свіжих ягід (не більше 20-30 грамів на добу). Але і в сушених ягодах, які можна сьогодні придбати навіть в Інтернеті, теж зберігається значна частина корисних якостей плодів. Сушені ягоди годжі вже широко доступні, в тому числі й на нашому ринку. Смак у ягід годжі досить специфічний, легко запам'ятовується - злегка солодкий, терпкий з кислинкою. Здавна випробуваний тонізуючий, цілющий напій можна отримати півгодинним запарюванням однієї чайної ложки ягід склянкою гарячої води. Одержаний настій випивають двома-трьома порціями протягом доби. На Заході плоди ягід годжі додають до супів, десертів, молочних продуктів, тощо.