Шлях вчених до щасливої їжі, рік за роком. Антидепресанти. Цікаві факти.
Продукти з антидепресивними властивостями. Про вплив їжі на наш настрій і психічний стан відомо давно, але в останні десятиліття вчені крок за кроком досліджують це питання із застосуванням сучасних наукових методів.
Антидепресанти. Щаслива їжа. Їжа яка формує гарний настрій. Цікаві факти. Поради курортної медицини Карпат.


1970 рік.
Данські вчені Йорн Дьерберг і Ханс Олаф Банг вирушили до Гренландії, де виявили взаємозв'язок між високим вмістом в раціоні місцевого населення багатої жирними кислотами омега-3 риби і низьким рівнем смертності від серцево-судинних захворювань.


1998 рік.
В кінці 1990-х років американський дослідник Джозеф Гіббельн прийшов до висновку, що цей корисний для здоров'я риб'ячий жир впливає також на роботу мозку і здатний послаблювати симптоми психічних захворювань і гіперактивності.


2000 рік.

На стику другого і третього тисячоліть навсправжки розігралися суперечки з приводу вітаміну D, і незабаром стало зрозуміло, що він не тільки зміцнює кістки, але і надає переважаючу дію на депресію та інші психічні захворювання. Тоді ще не було відомо, що коштом протизапального ефекту вітамін D сприяє збагаченню мікрофлори кишківника і відновленню її балансу.


2007 рік.
Дослідження показали, що сіль фолієвої кислоти, або вітамін В9, також може послабити симптоми депресії. Схожі результати отримали ще в 1991 році, але оприлюднені вони не були. Вітамін В9 міститься в першу чергу в печінці, якої в нашому раціоні стало набагато менше, ніж раніше (як і потрухів в цілому), а також у квасолі та зелених листових овочах.
Але спроби вилікувати психічні захворювання шляхом призначення окремих вітамінів і харчових добавок зайшли в глухий кут. Зв'язок був непевним. Одна капсула омеги - 3 не може компенсувати збиток, нанесений в цілому неправильним харчуванням з переважанням цукру, пшеничного борошна вищого сорту, хімічних добавок і гідрогенізованої олії.

2009 рік.
Центр уваги перемістився з ефективності окремих компонентів на роль стилю харчування в цілому. Революційні відкриття були вже не за горами. У 2009 і 2010 роках в авторитетних журналах з'явилися три статті, трьома різними способами описали взаємозв'язок між харчуванням і психічним здоров'ям і згадали про центральну роль кишкових бактерій.
У першій статті вчені, обстеживши 3486 жителів Лондона, розповіли, що ризик розвитку депресії протягом п'яти років значно підвищувався у тих, хто харчувався солодкою, жирною і смаженою сурогатною їжею. Своєю чергою лондонці середнього віку, які вживали в їжу багато овочів, були захищені від депресії.

2009 рік.

Незабаром з Наварри прийшла звістка про нове масштабне дослідження, яке показало, що середземноморська дієта здатна захищати від депресії. Кількома роками раніше вчені помітили, що вона таким же чином може забезпечувати захист від хвороби Альцгеймера і хвороби Паркінсона.


2010 рік.
Цього року закінчилося дослідження, яке дозволило австралійській групі вчених на чолі з Феліс Джака зробити прорив у своїй роботі. Воно було засноване на зібраних в Норвегії даних опитувань і ще раз показало, що західний раціон з високим вмістом сурогатної їжі підвищує ризик розвитку депресії, в той час, як більш натуральний скандинавський раціон з високим вмістом м'яса, риби, овочів і цільнозернових злаків знижує ризик розвитку як депресії, так і тривожності. У наступні роки були опубліковані результати багатьох подібних спостережних досліджень і вчені нарешті змогли провести так званий метааналіз-зіставлення результатів і висновків відразу декількох різних досліджень. І знову було виявлено чіткий взаємозв'язок між харчуванням і рядом різних психічних розладів.



Читайте також:

Канцерогени в смаженому. Точка утворення небезпечних сполук

ГМО. Генетично модифіковані продукти, добре це чи погано?

Харчування для очей. Продукти для здоров'я зору

Кверцетин - застосування в лікуванні та профілактиці COVID-19

Антикороновірусне харчування. Поради курортної медицини Карпат


2013 рік.
Опубліковані вражаючи результати дослідження PREDIMED-одного з наймасштабніших дієтологічних досліджень у світі на той момент. Його метою було вивчення цілющого впливу середземноморської дієти на загальний стан здоров'я людини.

2014 рік.
Іспанські вчені заявили, що середземноморський раціон, багатий оливковою олією і доповнений горіхами, має виражену захисну дію проти депресії у пацієнтів з діабетом 2-го типу.
Природно, багато хто задавався питанням: "чому тільки з діабетом 2-го типу?"
Незабаром шматочки мозаїки встали на місце. З'ясувалося, що в тому дослідженні правильне харчування допомогло насамперед великій групі пацієнтів (приблизно однієї третини), у якій психічні розлади супроводжувалися хронічним запальним процесом. А такі процеси характерні для багатьох пацієнтів з діабетом 2-го типу.
Після цього багато вчених з різних країн повернулися до своїх колишніх досліджень і переглянули отримані в їх ході дані з урахуванням нових відкриттів. На цей раз вони спеціально звертали увагу на наявність у випробовуваних хронічного запального процесу. Виявилося, що роль харчування тоді дійсно недооцінили.


2017рік.
З'явилися попередні результати першого експериментального дослідження, відповідного так званому золотому стандарту. Масштабні дослідження такого роду дозволяють виключити невизначеності, що стосуються причинно-наслідкових зв'язків. Раніше велика частина висновків грунтувалася на спостереженнях: вчені намагалися ретроспективно зрозуміти, що сталося.
У січні австралійська група опублікувала результати першого експериментального дослідження, винятковою метою якого було вивчення впливу їжі на перебіг важкої депресії. Вчені стали пропонувати пацієнтам рекомендації щодо правильного харчування і спостерігали за змінами.
Результат: після 12 тижнів стан однієї третини пацієнтів покращився до такої міри, що діагноз можна було знімати.  Такий результат можна порівняти з ефективністю багатьох медикаментів, але тільки повністю без побічних дій.
Зауважте, мова йде про важку депресію. Що вже тоді говорити про менш серйозні симптоми, таких як дратівливість, втома, безініціативність?
Відповідь очевидна: якщо хочете стати дійсно здоровими, стежте за харчуванням.
Австралійське дослідження (воно називалося SMILES) не було широкомасштабним, але за ним рушили й інші. Більш пізні дослідження (Helfimed і MooDFOOD) прийшли до наступного висновку: харчування і ризик розвитку депресії тісно взаємопов'язані! Незабаром ми поговоримо про те, що можна зробити в домашніх умовах, щоб зберегти своє психічне здоров'я і гарний настрій. Підписуйтесь на новини нашого сайту