Гарбуз – численні цілющі властивості символу Хелловіну.
Хелловін є одним з найулюбленіших свят серед жителів англомовних країн. З кожним роком він набуває все більшого поширення у світі. Історія і традиції Хеллоуїна сягають корінням до свята древніх кельтів Самайну. В останній день жовтня вони відзначали завершення збору врожаю і настання зимового циклу. Кельти вірили, що в цю ніч здійснюється перехід в Новий час, і наш світ стає вразливим перед потойбічними силами. Щоб відлякати нечисть, люди вбиралися в страхітливі костюми зі шкур і кісток тварин. 
Світильник Джека: головний символ Хеллоуїна.
Світильник Джека, джерелом світла головного свята осені служила випатраний гарбуз з вирізаним обличчям і свічкою всередині — найбільш відомий символ свята.
Багатофакторна користь гарбуза доведена численними дослідженнями в США, головний овоч осені корисний як для дітей, так для дорослих. Однак не всім радять включати гарбуз у свій раціон.


Корисні властивості гарбуза. Рекомендації курортної медицини Карпат.

Попри те, що гарбуз складається на 90% з води, він містить безліч вітамінів, амінокислот, білків, вуглеводів. Зокрема, в овочі містяться такі вітаміни як А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т.
Гарбуз багатий такими мінералами як: фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод. До того ж, гарбуз може зберігатися при кімнатній температурі й не втрачати корисних властивостей.
У гарбузі міститься 1 грам білка на 100 грамів гарбуза, таким чином, кількість білка в ньому більше, ніж у перепелиних яєць. Гарбуз містить в 5 разів більше каротину, ніж морква. Каротин в організмі перетворюється на вітамін А, який діє як антиоксидант. Каротин корисний для здоров'я очей і як засіб для загоєння ран, опіків і виразок.


Користь гарбуза. Рекомендації курортної медицини Карпат.

Гарбуз допомагає прискорити процеси засвоєння їжі й нормалізувати метаболізм. Через вміст вітаміну T гарбуз перешкоджає накопиченню організмом жирових клітин, тому дієтологи рекомендують вживати гарбуз для врегулювання ваги.
Гарбуз має проносний ефект, що добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Гарбуз рекомендують для виведення з організму холестерину, токсинів, шлаків. Через високий вміст калію вживання цього овоча покращує роботу серцево-судинної системи й зменшує ризики гіпертонії.


Дієтологи Карпат радять вживати гарбуз при:

туберкульозі, атеросклерозі, запорах, діабеті, подагрі, жовчнокам'яній хворобі. М'якоть гарбуза рекомендують вагітним і дітям. Під час вагітності лікарі радять вживати як природний протиблювотний засіб. Відвар з гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.


Курортна медицина Карпат стверджує:

 що їсти гарбуз можна всім (тим, кому не можна сирий, можна печений або варений). І перераховує наступні корисні властивості гарбуза:
гарбуз в раціоні забезпечить здоровий імунітет і природний детокс (очищення організму від шкідливих токсинів і отрут). У ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини й живить кишкові мікроорганізми, готуючи їх до зими – чим більше видове розмаїття мікробіоти, тим міцніше імунітет.
Ще одним бонусом вживання гарбуза стане здорова і красива шкіра. Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром (ними багаті рослинні олії, горіхи всіх видів), то каротиноїди добре розчиняються і добре засвоюються, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові й покращує стан шкіри, готуючи їх до зими, а сезонні загострення запальних захворювань шлунка і кишківника швидко переходять в стан ремісії.


Чому потрібно включити в раціон гарбуз. Рекомендації курортної медицини Карпат.

Ви відчуєте протинабряковий ефект завдяки великому вмісту калію, адже гарбуз допомагає долати затримку рідини в організмі й набряки.
Тому його варто їсти всім, хто:
має проблеми з судинами, особливо, варикозну хворобу;
має проблеми з серцем (високий тиск);
приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди та інші гормони;
має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості обличчя вранці.
Така дія гарбуза проявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок і для профілактики всіх видів каменів в нирках (оксалатних, уратних і фосфатних).
Також він має антиатеросклеротичну дію – поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, у кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший").
Гарбуз оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур. Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема шлунка і кишечника. В першу чергу, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки продуктів, малорухливого способу життя. Незамінний гарбуз при гастриті, виразковій хворобі, рефлюксній хворобі (коли у людини виникає печія) і СРК (синдромі роздратованого кишечника).


Читайте також:

Гранат, фрукт довголіття. Рекомендації курортної медицини Карпат

Бобові - основний продукт харчування карпатських довгожителів

Батат. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів

Складові здоров'я і довголіття. Поради курортної медицини Карпат

Зелений чай. Лікувальні та корисні властивості. Курортна програма дієтичного харчування

Овочі, фрукти, зелень - не просто користь, а скоріше необхідність в нашому раціоні

Вишня. Корисні й лікувальні властивості звичайних продуктів

Буряк червоний. Лікувальні та корисні властивості

Помідор. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів. Рецепт

Абрикос. Корисні й лікувальні властивості звичайних фруктів

Баклажан. Корисні й лікувальні властивості звичайних овочів

Корисно вживати й свіжовичавлений сік під час застуди та грипу, оскільки цей напій допомагає зміцнити імунітет. Гарбузове насіння використовують для лікування хвороб печінки, як антигельмінтний засіб. Через великий вміст цинку гарбуз може впоратися з висипом вугрів на обличчі й тілі, жирності волосся і лупою.
Дієтологи рекомендують вживати гарбузову олію, сік для поліпшення роботи печінки, передміхурової залози, жовчного міхура, він сприяє нормалізації перистальтики кишечника. Регулярне вживання гарбузової олії допоможе зберегти міцний імунітет аж до старості.


Протипоказання гарбуза. Рекомендації курортної медицини Карпат.

Овоч не рекомендують вживати при важкій формі цукрового діабету. Сік сирого гарбуза протипоказано пити при гастриті зі зниженою кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Не варто також вживати гарбуз, якщо у людини алергія на овоч або ж індивідуальне несприйняття.