Основні особливості карпатських риб, особливості риболовлі.
Серед карпатських риб спостерігаються різноманітні за формою тіла види. Вони виникли в процесі пристосування організму до умов існування. Найбільш поширеними є три форми: валькувато-веретеноподібна — виключно витривалі плавці (марена, підуст тощо); високоспинна - у яких тіло стиснуте з боків - живуть, де немає течії або у мало-проточних водоймах (лящ, густера тощо).
Помітно різняться між собою риби і своїм забарвленням. Існують забарвлення: обманно-захисне, колір схожий на навколишнє оточення; загрозливо-застережно-захисне, коли колір різко кидається у вічі - це отруйні неїстівні риби; шлюбне - зустрічається здебільшого у самців, які стають під час нересту яскравішими за самиць. Залежно від освітлення колір риб може швидко і різко змінюватись.

Ми будемо раді бачити вас у наших інтернет-спільнотах. Підписуйтесь на новини нашого сайту

 

Розміщуються риби у карпатських водоймах залежно від характеру їх харчування.

Підуст, марена, сазан, карась, лящ з нижнім, напівнижнім або кінцевим ротом, спрямованим донизу, тримаються дна; чехоня, синець, краснопірка, верховодка з верхнім або кінцевим ротом, спрямованим догори, перебувають під поверхнею або у товщі води.


Карпатські хижаки - щука, окунь, миньок, сом, білизна люблять засідки серед каміння, корчів, рослинності та інших підводних предметів.

Велика карпатська риба, на відміну від дрібної та підростаючої, тримається глибини. Влітку, вдень, коли вода нагрівається від сонця, риба відпливає від берегів у глиб або ховається серед густої водяної рослинності чи в затінку, під звислими до води деревами та береговими кручами.


У багатьох карпатських риб високорозвинуті органи нюху.

Користуючись цим, досвідчені рибалки в Карпатах присмачують свої прикормки і насадки анісовою, конопляною, льняною, м’ятною або камфорною оліями та іншими ароматичними речовинами. У відношенні до температурних умов риб поділяють на холодноводних та тепловодних. Перші живуть у водоймах, де температура води влітку не перевищує 18-20°. Це малочисельна група видів, до якої належать карпатські: форелі, сиги, харіус, миньок. Другі живуть у водоймах, де температура води влітку вища 18°, до них належать всі інші види риб карпатських водойм.
У переважної більшості карпатських прісноводних, тепловодних дорослих риб, за винятком щуки, судака, окуня, головня, існує період зимової переднерестової сплячки, що наступає при зниженні температури води до 4-6°.


В цей час харчування у таких карпатських риб повністю припиняється, обмін речовин та дихання різко зменшуються.

Нестатевозрілі особини цих видів риб та хижаки продовжують споживати корми протягом всієї зими, але менш інтенсивно, ніж влітку. В екваторіальних широтах у деяких риб існує літня сплячка або теплове одубіння. Можливо, подібне явище властиве нашому карпатському миньку, який в жарку погоду зовсім перестає ловитись на різні снасті, навіть у тих місцях, де частіше за все зустрічався взимку, навесні та восени.


Читайте також:

Карпатський піскар. Секрети дикої риболовлі в горах Карпат

Карпатський короп. Корисні властивості. Рецепт карпатської кухні

Дика рибалка в Карпатах. Форель озерна і струмкова. Секрети дикої риболовлі

Карпатський жерех. Секрети дикої риболовлі в горах Карпат

Карпатський короп. Секрети дикої риболовлі в горах Карпат

Карпатський карась. Секрети дикої риболовлі в горах Карпат

Карпатський вусач (вусань). Секрети дикої риболовлі в горах Карпат

Карпатський язь. Секрети дикої риболовлі в горах Карпат

Яка риба водиться у карпатських природних водоймах

Найкращі природні фактори для дикої риболовлі у Карпатах

Рибалка у Карпатах. Рибні місця та рибна погода

Бойли для коропових, рецепти. Риболовля в Карпатах, на відпочинку, в походах


Як відомо, світловий промінь, потрапляючи у воду карпатської водойми, заломлюється донизу.

Тому риба, маючи гострий та майже повний кругозір, бачить предмети не тільки у воді і на березі, але й за краєм берега, щоправда, відстань, на яку видно предмет, цілком залежить від прозорості води.
У зв’язку з цим більшість карпатських риб починає активні пошуки їжі ранком, увечері та вночі, коли промені від сонця або місяця косо лягають на воду.
Досить часто доводиться спостерігати, як на якомусь певному місці в Карпатах, раз за разом, виловлюють десяток і більше окунів, але вони майже одного розміру, а в іншому місці, подібно до цього, ловляться підусти, чехоні, синці, верховодка або інші види. Це пояснюється тим, що при низькій прозорості води окремим видам карпатських риб необхідно згуртовуватись для створення відносно широкого фронту пошуку їжі. Формування чисельності зграї та розміру її особин залежить від кількості, щільності та потрібного розміру кормових організмів на ділянках карпатських водойм. Видовий склад, темп росту і чисельність карпатської риби в різних водоймах залежать від характеру середовища, умов розмноження, стану кормової бази, впливу вилову. У водоймах Карпат є близько 80 видів риб, з яких значна частина трапляється в уловах рибалок-аматорів.